LIVE

Κορωνοϊός

Αρχαιολόγοι: Το Υπερταμείο άσκησε παρέμβαση στο ΣτΕ για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς που εξαιρούνται

rtdtdw

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει διγλωσσία από την κυβέρνηση για το θέμα της αξιοποίησης ακινήτων

Στην καταγγελία ότι το Υπερταμείο άσκησε παρέμβαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά προσφυγών που έγιναν για την ένταξη ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογος των ακινήτων προς αξιόποιηση προχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων. Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους «θεσμούς», με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη «περιουσία» του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.

Στην ίδια ανκοίνωση ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί ο κατάλογος με τα 2.329 ακίνητα που, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ώστε να μην τεθούν υπό αξιοποίηση.

Παράλληλα ο ΣΕΑ υποστηρίζει ότι «δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων».

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι καταλογίζουν διγλωσσία στην κυβέρνηση καθώς, όπως σημείωνεται στην ανακοίνωση, «Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο «Υπερταμείο», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους».

Οι αρχαιολόγοι θα ανακοινώσουν τις επόμενες νομικές ενέργειές τους σε συνέντευξ τύπου την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ έχει ως εξής:

Στις 22 Ιανουαρίου 2019 εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της 86/18.6.2018 Απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2317/Τ.Β’/19.6.2018) και της υπ.αρ. 0004586 ΕΞ2018/19.6.2018 Υ.Α. του Υπ. Οικονομικών περί «Μεταβίβασης κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΦΕΚ 2320/Τ.Β’/19.6.2018) που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης. Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά της αντισυνταγματικής μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιολογικών μουσείων και εν γένει ακινήτων που έχουν σχέση με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην παραπάνω Εταιρεία (ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε.) και μέσω αυτής στο «Υπερταμείο».

Ενώ έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πρώτη διαπίστωση ότι στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων, τα οποία μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε., βάσει της σχετικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία και παρά την ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ.Α., στις 22/11/2018, ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των 10.119 ακινήτων και έχει ήδη διαβιβαστεί στον Υπουργό Οικονομικών ο σχετικός κατάλογος 2.329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, ωστόσο:
α) δεν έχει δοθεί, παρά τις αιτήσεις του Σ.Ε.Α. ο κατάλογος των μνημείων και
β) δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων.

Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο «Υπερταμείο», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους». Μόλις χτες, όμως, υπήρξε μια εξέλιξη που δείχνει ότι η διγλωσσία της κυβέρνησης όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά είναι καθεστώς: Το «Υπερταμείο» (ΕΕΣΥΠ) άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ για την προσφυγή του ΣΕΑ και των δημάρχων Σπάρτης και Πατρέων. Αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων! Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους «θεσμούς», με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη «περιουσία» του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν.

Κάπου εδώ, όμως, τα ψέματα τελειώνουν. Όπως επισημάναμε από την αρχή αυτής της υπόθεσης, η προστασία των μνημείων δεν γίνεται με Δελτία Τύπου, αλλά με υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει. Ας πουν επιτέλους την αλήθεια: θέλουν ή όχι να περάσουν τα ακίνητα στο Υπερταμείο; Εγείρει το Υπερταμείο αξιώσεις για τα 2.329 ακίνητα της πολιτιστικής κληρονομιάς; Θα έρθει το Υπουργείο Οικονομικών στο ΣτΕ να υπερασπιστεί την απόφαση μεταβίβασης των μνημείων; Ποια είναι η πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης; Αυτή που λένε τα δελτία τύπου του ΥΠΠΟΑ ή αυτή που υποδεικνύει η σιωπή του Υπουργείου Οικονομικών και η παρέμβαση του Υπερταμείου;

Ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ -Α.Ε. και την άμεση έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών ή μέρους των ακινήτων αυτών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 προς την ΕΤ.ΑΔ.- Α.Ε. και οποιαδήποτε συναφή εταιρεία ή οργανισμό στο διηνεκές, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εμμένει και προχωρά στην αίτηση ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΑΝ

ΑΝ τα κανανε αυτα οι σαμαρο βενιζελοι θα καιγοταν η Αθηνα τωρα μούγκα στη στρούγκα....

ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ

Θα σας ελεγα να κοιταξετε λιγο πίσω, στην εποχή Σαμαρά. Τοτε ηταν που η Γερμανία εθεσε θέμα να πουληθουν ή να ενοικιαστουν η Ακρόπολη, η Ολυμπία, οι Δελφοί, ο αρχαιολογικος χώρος της Βεργίνας, η Δήλος κλπ. Ο Σαμαρας τότε εκανε τον κινεζο. Δεν ειπε ουτε ναι ουτε όχι. Το αφησε στον αέρα. Σημερα ο Τσακαλώτος που ουσιαστικα δεν εχει καποια σχέση με τον πολιτισμό της Ελλαδας θελει να τα πουλησει στους φίλους του απο την Αγγλία και την Γερμανία. Επενδυτικοι όμιλοι απο αυτες τις χωρες ειχαν πολλες φορες μιλησει για επενδυση στα αρχαια της Ελλαδας. Εαν ηταν στην Ιταλια, η εισαγγελια θα τον εβαζε σημερα, τωρα, μεσα, αφου εκει ναι μεν υπαρχει βουλευτικη ασυλία αλλα και ο δικαστης μπορει να δωσει εντολη για αμεση συλληψη, οπως ειχε γινει στο παρελθον για υπουργους, υφυπουργους, βουλευτες. Μπροστα στο χρημα και στα δωρα και στα κρυφα πακετα σε ξενες τραπεζες, ποια Ακροπολη? ποιοι Δελφοι, ποια Βεργίνα? Δωσε λεφτα και παρτα όλα.

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ!!!!

ΟΞΩ ΡΕΕΕΕ

ΟΞΩ ΡΕ ΦΑΣΙΣΤΕΡΑΚΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

πωλειται Πατρις!!! πωλειται Ιστορία !! πωλουνται ιδέες!! πωλειται εθνική κληρονομια!!! πωλειται εθνική ανεξαρτησία!!! Ο ελληνικός λαός ειναι πλεόν μια υπόδουλη μάζα που δέχεται τα πάντα! Καληνύχτα Ελλάδα , οταν ξυπνήσεις θα είσαι ήδη νεκρή!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΩΚΟΣ

Αυτή τη φορά, αυτή την αποφράδα ημέρα, θα ξανακούσουμε εμείς οι Έλληνες, για τελευταία φορά πλέον το : : Είπατε τω βασιλεί: Χαμαί πεσε δαίδαλος αυλά, Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, Ου μάντιδα δάφνην, Ου παγάν λαλέουσαν, Απέσβετο και λάλον ύδωρ.....

Γιάννης Θεοχάρης

Παιδιά από το ΣΥΡΙΖΑ όποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί ξεπουλανε τόσο σημαντικά ακίνητα οι αριστεροί θα δώσω και εγώ 0,60 για ένα κουλούρι.... πραγματικά δεν τους έχετε αφήσει τίποτα τους δεξιούς τι μνημόνια τι φόρους τι αγκαλίτσες με Μέρκελ τι λαμογιες και διαχωρισμό οι δικοί τους και οι δικοι μας σε όλους τους τομείς από μια απλή θέση εργασίας μέχρι σε τράπεζες και καναλαρχες... περιμένω να δω τώρα ποιος θα εξηγήσει πως γίνεται να ξεπουλας αρχαιολογικούς χώρους....

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΓΑΔΑ 14/1/2019: Η @ZoeKonstant, συνήγορος του κινήματος @dontpaymovement, μαζί με τους Λεωνίδα και Ηλία Παπαδόπουλο, ιδρυτές του κινήματος, προσήλθαν για πολλοστή φορά στη ΓΑΔΑ για να παραλάβουν αντίγραφα νέας δικογραφίας εναντίον τους .#freedomtv https://bit.ly/2FvXRcP

ΟΧΙ στην διαστρέβλωση και στην παρερμηνεία της Ιστορίας μας.

Η κυβερνώσα Αριστερά προσπαθεί να επιβάλει στα σχολεία νέα ύλη και νέα ερμηνεία της Ιστορίας με υλιστικό και διεθνιστικό πνεύμα. Αγνοεί ή συρρικνώνει τα μεγάλα εθνικά επιτεύγματα και αμφισβητεί τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Παραλλήλως ακούμε από προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την άποψη ότι «δεν υπέστησαν Γενοκτονία οι Πόντιοι» και άλλα παρόμοια.

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Απορριπτικές ήταν οι αποφάσεις του ΣΤΕ για προσφυγές κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε πως δεν μπορεί να ελέγξει τις σχετικές προσφυγές Συλλόγων κλπ που αφορούν τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς πρόκειται για κυβερνητικές αποφάσεις «μη υποκείμενες στον έλεγχο του ΣτΕ».

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης