Φωτάκης: Πάνω από 2 δισ. ευρώ για έρευνα το 2017

4652088

Για ενίσχυση της έρευνας για ανάγκες καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας μίλησε ο υπουργός Έρευνας

Στην ενίσχυση της έρευνας που εξυπηρετεί τις ανάγκες της υγιούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας ευρύτερα αναφέρθηκε σήμερα στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας Κώστας Φωτάκης τονίζοντας: «Είναι η Έρευνα που εμπεριέχει την έννοια της άμεσης χρηστικότητας και αποφέρει αποτελέσματα σχετικά σύντομα στηρίζοντας την υπάρχουσα Οικονομία».

Ακολούθως εστίασε στις δαπάνες για την έρευνα τονίζοντας ότι: «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2017 οι δαπάνες για την Έρευνα ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ, ή το 1,13% του ΑΕΠ ενώ τα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας πριν την κρίση, όπως το 2007 ήταν μόνο 1,3 δις ευρώ, αγγίζοντας το 0,58% του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 255 νέες θέσεις εργασίας ερευνητικού προσωπικού στα ΕΚ μετά από δέκα χρόνια ξηρασίας.

Δεν είναι τυχαίο, για όσους μιλούν για επενδύσεις, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι ετήσιες δαπάνες του Ιδιωτικού τομέα για την Έρευνα παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια θεαματική αύξηση κατά 30% και εξισώνονται το 2017 με αυτές του Δημοσίου».

Μάλιστα η αύξηση αυτή προήλθε από ίδια έσοδα των επιχειρήσεων που επενδύουν στην Έρευνα προσβλέποντας στις θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική Οικονομία.

Ο υπουργός εστίασε στο ΕΛΙΔΕΚ «που είναι ένας νέος θεσμός, ένα είδος «ανεξάρτητης» αρχής για την Έρευνα, που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός. Αποσκοπεί στη στήριξη της ελεύθερης Έρευνας στα ΑΕΙ και ΕΚ και μέσω αυτής στην ενίσχυση κυρίως νέων επιστημόνων κι ερευνητών. Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του ΕΛΙΔΕΚ εκφράστηκε το τέλος του 2018 με πρόσθετη ενίσχυσή του ύψους 60 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. Με την πολύτιμη αρωγή της ΓΓΕΤ, έγινε η διαχείριση 7012 ερευνητικών προτάσεων και διατέθηκαν, μετά από αξιολόγηση, 111 εκ. ευρώ σε περισσότερους από 1000 επιστήμονες για Έρευνα στα ελληνικά ΑΕΙ και ΕΚ. Τα στοιχεία αυτά είναι μοναδικά στα χρονικά της Έρευνας στη χώρα και ανακλώνται στα πρώτα δείγματα αναστροφής του Brain Drain που ήδη καταγράφονται».

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα, μέσα στο αναδυόμενο περιβάλλον της μεταμνημονιακής εποχής και των ραγδαίων εξελίξεων στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, το ερώτημα είναι πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ποιες κατευθύνσεις πρέπει να έχει η Επιστημονική Έρευνα;» αναρωτήθηκε για να τονίσει οτι «η Πανεπιστημιακή Παιδεία είναι συνυφασμένη με την παραγωγή Γνώσης μέσα από την ελεύθερη Έρευνα που μαζί με την στοχευμένη Έρευνα που διεξάγεται στους Ερευνητικούς Φορείς της χώρας, οδηγούν στη διαμόρφωση Οικονομίας της Γνώσης, απελευθερώνουν και αξιοποιούν το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, τους νέους επιστήμονες και ερευνητές. Την Οικονομία της Γνώσης που παρέχει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, δημιουργώντας προοπτικές και έμπνευση».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

blatt34

Πρόκειται για μια ασθένεια με σκληρό πρόσωπο, δύσκολη διάγνωση, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει στη χώρα μας περίπου 14.000 ασθενείς - Ο Αμερικανός τεχνικός του Ολυμπιακού έκανε εχθές γνωστό ότι διαγνώστηκε με PPMS

times535

Το Airbnb έχει απογειώσει τις τιμές των ενοικίων οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες φοιτητές και γονείς που ψάχνουν για στέγη στην Αθήνα-  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φέτος τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την ήδη «τσιμπημένη» περσινή χρονιά - Καλύτερες οι συνθήκες στις άλλες φοιτητουπόλεις

1
elliniko_foyrnos

Στη συμβολή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Λ. Ιασωνίδου - Στο σημείο επιχείρησαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 πυροσβέστες