DW για έκρηξη στον Σκάι: Eκρηκτικά εναντίον ενοχλητικών δημοσιογράφων

DW για έκρηξη στον Σκάι: Eκρηκτικά εναντίον ενοχλητικών δημοσιογράφων

Την τρομοκρατική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό σχολιάζει η γερμανική υπηρεσία υπενθυμίζοντας το εμπάργκο της κυβέρνησης στον Σκάι

skai_ekrixi
«Μετά την τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικά, οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι συνεχίζουν να αγωνίζονται για την Ελευθεροτυπία», γράφει η Deutsche Welle σχολιάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση ξημερώματα Δευτέρας. Η γερμανική υπηρεσία υπενθυμίζει το εμπάργκο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ του ομίλου Αλαφούζου.

«Στο μεταξύ, ο εντοπισμός των δραστών είναι δύσκολος...Ήταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα: πάνω από πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης εξερράγησαν σε μαντρότοιχο του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι στον Πειραιά. Στο κτίριο αυτό εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός, όπως και η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Με την έκρηξη, έγινε θρύψαλα όλη η γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου. Ειδικά στον τρίτο και τέταρτο όροφο σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Εκεί είναι τα γραφεία του προσωπικού. Κανείς δεν τραυματίστηκε - ίσως γιατί ο ανώνυμος επισκέπτης προειδοποίησε λίγο πριν από την έκρηξη».

«Ήταν σαν μια επίθεση στο σπίτι μας», λέει ο διευθυντής ειδήσεων του Σκάι, Γιάννης Αδαμίδης σε συνέντευξή του στη «Deutsche Welle». «Το κτίριο αυτό είναι πράγματι όπως το δεύτερο σπίτι μας», προσθέτει.

«Μόλις στις πέντε το πρωί, η αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνα εντός του κτιρίου.Το πρόγραμμα του σταθμού όπως και του ραδιοφώνου ξεκίνησε αμέσως με απευθείας συνδέσεις για το τι συνέβη και με λεπτομερείς αναφορές στη αποτελέσματα της έρευνας».

Κλείσιμο
«Τη Δευτέρα, όλοι οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού και της εφημερίδας «Καθημερινή» κατέστησαν σαφές σε κοινή τους δήλωση ότι δεν πτοούνται και συνεχίζουν την δημοσιογραφική τους αποστολή». «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σταθμός τους έχει γίνει στόχος», εξηγεί η γερμανική υπηρεσία.

«Γιατί όμως έπρεπε να γίνει στόχος βασικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας; Η Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι υποστήριζε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του δημοψηφίσματος το 2015 με τους πολιτικούς σχολιαστές να λένε «ναι» στη λιτότητα των πιστωτών. «Γι΄αυτή την θέση τους, εξακολουθούν να δέχονται σκληρή κριτική από την αριστερή πλευρά.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού οι δημοσιογράφοι του Σκάι επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιβάλει εμπάργκο στο σταθμό.Έκτοτε, οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον διαθέσιμοι για τηλεοπτικές συζητήσεις και συνεντεύξεις. Αλλά η κριτική του έργου των δημοσιογράφων Σκάι δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά:Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο σταθμός είχε δεχθεί κριτική από τον τότε πρωθυπουργό και τότε ηγέτη της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Δεν ήταν μόνο οι ακτιβιστές αναρχικοί που είχαν δηλώσει πρόσφατα ότι ο Σκάι είναι εχθρός».

"Ο σταθμός δέχεται επίθεση για διάφορους λόγους και από διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις, καθώς οι θέσεις του φαίνεται να ενοχλούν ξανά και ξανά", εξηγεί ο διευθυντής ειδήσεων Γιάννης Αδαμίδης.
"Μια τέτοια επίθεση δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο, ήταν απλά μια εγκληματική πράξη", προσθέτει.

Η επίθεση ανάγεται σε πολιτικό ζήτημα όπως σχολιάζει η Deutsche Welle

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε δριμύτατα την επίθεση και μίλησε για μια "μία δειλή επίθεση δειλή από σκοτεινή δύναμη ενάντια στη δημοκρατία".
Το θέμα δεν έμεινε εκεί: Με μία προσωπική και ασυνήθιστα απότομη άποψη, ο ιδιοκτήτης του Σκάι Γιάννης Αλαφούζος αποκάλεσε τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού - δηλαδή το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και τους δεξιούς λαικιστές ANEΛ- ως «πνευματικούς υποκινητές» της επίθεσης.
Προφανώς, η επίθεση θα έχει και πολιτική συνέχεια. Σε τελική ανάλυση: «Η δουλειά μας είναι η απάντηση στη βία», ανέφεραν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Καθημερινής» ποζάροντας σε ομαδική φωτογραφία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης