Προσφυγή Μακεδονικών οργανώσεων κατά της αλλαγής των βιβλίων μετά τις Πρέσπες

Προσφυγή Μακεδονικών οργανώσεων κατά της αλλαγής των βιβλίων μετά τις Πρέσπες

Παράλληλα κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτηση αναστολής και αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, ώστε να «παγώσει» άμεσα η επίμαχη υπουργική απόφαση

Προσφυγή Μακεδονικών οργανώσεων κατά της αλλαγής των βιβλίων μετά τις Πρέσπες
Δεν πρόλαβε να σβήσει ο απόηχος της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της περασμένης Παρασκευής για τη συμφωνία των Πρεσπών («Βόρεια Μακεδονία») και κατατέθηκε νέα αίτηση ακύρωσης, που αυτή τη φορά, όμως, είναι κατά της υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση του Ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας - πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Πέρα από την αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής, όπως και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε άμεσα να «παγώσει», όπως ζητούν, η επίμαχη από 16.10.2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την Πτολεμαΐδα) και ένας γονέα δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά την τελική συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018. Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιά και προσβολή ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της Ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή

Το Ελληνικό τμήμα της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός Εξωτερικών (πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της επιτροπής),

Σπυρίδωνας Σφέτας, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Κλείσιμο
Νικόλαος Ζάικος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Ευθύμιος Χαρλαύτης, σύμβουλος πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών και

Αθανάσιος Λούπας, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης