Σκηνικό αλά Βουλιαράτες και στην Κρανιά της Βορείου Ηπείρου

mnimio

Μετά τις ελληνικές σημαίες τα μνημεία

Και εάν στις Βουλιαράτες οι Αλβανοί φαίνεται πως ενοχλήθηκαν από τις ελληνικές σημαίες του Κατσίφα, στο μειονοτικό χωριό Κρανιά του δήμου Φοινίκης κοντά στους Αγίους Σαράντα, “κόκκινο” πανί αποτελεί ένα μνημείο που έχει στηθεί για τον Β/Η οπλαρχηγό Θύμιο Λώλη και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μπροστά απ’ αυτό, εθνικοί εορτασμοί της μειονότητας.

Η Κρανιά έχει μπει στο “στόχαστρο” των Αλβανών εθνικιστών, όχι μόνο για την ελληνική σημαία που κυματίζει στην κεντρική πλατεία του χωριού -δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε.- αλλά και για το μνημείο που υπάρχει αφιερωμένο στον Β/Η οπλαρχηγό Θύμιο Λώλη.

Μέχρι και αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στη νέα πρόκληση Αλβανών εθνικιστών, που μοναδικό στόχο έχει τον εκφοβισμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα.

mnimio

Το τελευταίο διάστημα ομογενείς της περιοχής δέχτηκαν “παραινέσεις” τόσο για την ελληνική σημαία όσο και για το μνημείο του Λώλη, που αποτελεί “κόκκινο” πανί για τους Αλβανούς εθνικιστές. Μιλώντας στο protothema.gr, κάτοικος του χωριού κατήγγειλε πως μετά τη δολοφονία Κατσίφα στους Βουλιαράτες, δέχτηκε τηλεφώνημα στο κινητό του όπου άγνωστο άνδρας που τον προειδοποίησε να προσέχει ώστε να μη του συμβεί κάποιο ... “ατύχημα”.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, οι αστυνομικές Αρχές των Αγίων Σαράντα, αναζητούν για να συλλάβουν τους δράστες του χθεσινοβραδινού περιστατικού στο κέντρο της Κρανιάς, όπου ομάδα Αλβανών εθνικιστών βανδάλισαν το μνημείο του Λώλη και κατέστρεψαν την ελληνική σημαία.

Σημειώνεται πως η Κρανιά περιλαμβάνεται στα χωριά που η επίσημη Αλβανία αναγνωρίζει ως “μειονοτική” ζώνη με αναφαίρετο δικαίωμα των εκεί ομογενών να τιμούν τα εθνικά σύμβολα και τους τοπικούς ήρωες, όπως ο Θύμιος Λώλης που καταγόταν από την Κρανιά.

foto2


Εκπομπή - πρόκληση
Μία προκλητική εκπομπή που προβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Top channel της Αλβανίας, θεωρείται πως “πυροδότησε” το κλίμα, φανατίζοντας ακραίους Αλβανούς, που επιχείρησαν να εκφοβίσουν την ελληνική μειονότητα.

Στην εκπομπή “Αλβανικές ρίζες", ο γνωστός ανθέλληνας δημοσιογράφος Μαρίν Μέμα, παρουσίασε ως … “εξτρεμιστές” τον Θύμιο Λιώλη και τον Σπύρο Σπυρομήλιο, που θεωρούνται οι κορυφαίοι ήρωες του Β/Η Ελληνισμού, κατηγορώντας τους για δολοφονίες και θηριωδίες κατά των Αλβανών. “Ο Θύμιος Λιώλης είχε επαφές με τον Σπυρομήλιο , μια προσωπικότητα από τις πιο εξτρεμιστικές ο οποίος με καθε ευκαιρία ζητούσε την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας με την Ελλάδα” υποστήριξε ο Μέμα. “Οι δολοφονίες ήταν τόσο άγριες που τολμώ να πω ότι στην ιστορία της Αλβανίας σπανίως θα βρούμε ανάλογες. Σκότωσαν παιδιά στις κοιλίες των μαμάδων τους, δολοφονίες εναντίον ενός αθώο και αβοήθητου λαού στο όνομα της απελευθέρωσης της Βορείου Ηπείρου” δήλωσε από την πλευρά του ο ιστορικός Γιάχο Τσάνα, που έλαβε μέρος στην εκπομπή.

fpor3

Ο Μέμα είναι χαρακτηρισμένος personan non grata από τις ελληνικές Αρχές τα τελευταία έξι χρόνια. Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του Star , επέμεινε στις προκλητικές του απόψεις. “Εγώ είμαι εναντίον όλων αυτών που θέλουν να προσβάλλουν το κράτος μου. Είμαι εναντίον των εξτρεμιστών. Ποιος είναι ο εξτρεμιστής; Εγώ που είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για την ασφάλεια της Ελλάδας εδώ και 6 χρόνια; Θα συνεχίσω να γράφω τις αλήθειες για το έθνος μου”. Είπε.

Και το 2017

Δεν είναι πρώτη φορά που Αλβανοί εθνικιστές “εισβάλλουν” στην Κρανιά. Τον Μάιο του 2017, αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές του «Κινήματος για τη Μεγάλη Αλβανία» με επικεφαλής τον Ταχίρ Βέλιου, μπήκαν στο μειονοτικό χωριό, κατέβασαν και έσκισαν την ελληνική σημαία και μετά ανήρτησαν σχετικό προκλητικό βίντεο στα social media.

photo5

O Βελίου συνελήφθη αρχικά, κατηγορούμενος ι για καταστροφή της ελληνικής σημαίας, τη διανομή παράνομου έντυπου υλικού και τη δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης που καλλιεργεί το εθνικό μίσος, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ποιος ήταν ο Θύμιος Λώλης

Ο Θύμιος Λώλης υπήρξε από τους κορυφαίους ήρωες του Β/Η Ελληνισμού. Χαρισματικός ηγέτης και εξαίρετος οπλαρχηγός. Γεννήθηκε το 1880 στο χωριό Κρανιά και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904) βρέθηκε δίπλα στον Παύλο Μελά, πολεμώντας τους κομιτατζήδες Το 1912 επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και οργάνωσε αντάρτικο σώμα, κατά τουρκαλβανικών συμμοριών που λυμαίνονταν την περιοχή.
pd6


Το 1914 έλαβε μέρος στον ένοπλο αγώνα που οδήγησε στην Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, που ουδέποτε εφαρμόστηκε, και τα επόμενα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δίκαια του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με αποτέλεσμα το 1934 -και κατα την απεργία για τα ελληνικά σχολεία- να εξορισθεί από τις αλβανικές Αρχές. Το 1940 βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών και μετά την κατάρρευση του μετώπου, βρέθηκε στην Αθήνα όπου συνελήφθη από Ιταλούς. Οδηγήθηκε στα Τίρανα, δικάστηκε ως συνεργός των Ελλήνων αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Την περίοδο της κατοχής οργάνωσε σώμα Βουρκάρηδων, ανδρών από τα χωριά του Βούρκου των Αγίων Σαράντα, και πολέμησε κατά Ιταλών, Γερμανών και Αλβανών. Το 1944 κατέφυγε με όσους άνδρες του είχαν απομείνει στις ομάδες του Ζέρβα στην Ήπειρο. Μετά το τέλος του Β’ Π.Π. και του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα ζώντας φτωχικά, με μία μικρή τιμητική σύνταξη, αλλά πάντα μπροστάρης στους αγώνες για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με αποτέλεσμα παρά τη μεγάλη του ηλικία να χαρακτηριστεί “εχθρός” του καθεστώτος Χότζα. Πέθανε το 1961 σε ηλικία 81 ετών. Το 1956 σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Αμερικής Κωνσταντίνο Δήμα, -μεταξύ άλλων- του έγραψε : “Δεν πρόκειται να σας συστηθώ ούτε να σας αραδιάσω τους αγώνας μου που έκαμα -καθήκον μου άλλωστε ελάχιστον προς την αγαπημένη μας πατρίδα- γιατί λίγο πολύ ο Θεός και η τύχη έφεραν την φτωχειά φήμη του ονόματός μου στ’ αυτιά σας. Είμαι ο οπλαρχηγός του Βούρκου Θύμιο-Λιώλης, που από τα νειάτα μου μέχρι τα βαθειά μου γεράματα κράτησα με τιμή το καριοφύλι της Λευτεριάς όσο μπορούσα άξια στον τόπο μας και έχω αθάνατα και αδιάψευστα παράσημα τις άμετρες λαβωματιές στο βασανισμένο μου κορμί”.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Αλβανό και όλα δικά μου

Η πόλη Στρούγκα στα Σκόπια γέμισε με αλβανικές σημαίες για την εθνική εορτή της αλβανίας. Οι Έλληνες δεν έχουν δικαίωμα να σηκώνουν τις σημαίες τους στην Β. Ήπειρο. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;;;

Αρχι-Τσυριζογκιόζης

Εγώ, ως Υπ.Εξ. δεν κάνω ΚΑΝΕΝΑ διάβημα! Ετσι γουστάρω!

Λάμπρος

Φίλε Αλβανε, μάθε και εσύ ότι η μειονότητα είναι εθνική και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Δεν πάω στα ιστορικά αλλά μόνο σε αυτά που γράφεις και είναι ανακριβή. Έχετε κανένα χωριό δικό σας εδώ, με συνθήκες και δεν σας επιτρέπεται η άρση σημαίας;; φυσικά και όχι...

Αλβανός εξ Ελλάδας

Αν δεν σας αρέσει στο "Αλμπανία" όπως θα λέγατε, βουρ στη χώρα σας ελληναράδες, που θα μας σηκώσετε και την σημαία σας. Εμείς σηκώνουμε αλβανικές σημαίες στην χώρα σας; Κι αν το κάναμε τί θα κάνανε όχι μόνο τα ναζιστάκια σας, αλλά και οι μπάτσοι σας και οι ..φιλήσυχοι πολίτες σας; Εμ τί; Τα δικά σας, δικά σας και τα δικά μας κι αυτά δικά σας;;;

Corsair

είσαι Αλβανός και ΤΕΛΟΣ. Δεν είσαι εξ Έλλάδος... είσαι παρανόμως στην Ελλάδα και η γνώμη σου μετράει το ίδιο όπως οποιουδήποτε ξένου. Η μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο είναι εθνική και προστατεύεται από διεθνείς συμφωνίες. Να σου θυμίσω ότι έχετε σηκώσει επανειλημμένα αλβανικές σημαίες στην Ομόνοια και αλλού. Τέλος, συνεργάτες των Ναζί εσείς οι Αλβανοί είσασταν και οι δικοί σας αστυνομικοί σκοτώνουν κόσμο. Ουστ....

Αρβανιτης

Συγγνώμη αλλά τόσοι και τόσοι ελληνοποιημενοι πληθυσμοί προβαίνουν σε βεβηλώσεις εβραϊκών μνημείων,καίνε τουρκικές και γερμανικές σημαίες ρίχνουν μολότοφ σε Κροάτες Ολλανδούς,κλέβουν το ίδιο τους το κράτος. Αυτό σας πείραξε και στοχοποιητε όλοι σας τους Αλβανούς.

oie

ΔΕΝ ''ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΜΕ΄'ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 99% ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . ΕΞΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ''ΠΑΙΔΙΑ'' !! ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ! ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ !!!

Το 99% που το βρήκες;

Εξαιρετικά πολλοί από τους μάστορες στην Ελλάδα είναι Αλβανοί. Σίγουρα έχεις χρειαστεί κάποτε κάποια εργασία τους; Ήταν σχεδόν όλοι εγκληματίες, όπως ισχυρίζεσαι; Αυτό είναι ο ορισμός του ρατσισμού. Να τσουβαλιάζεις ολόκληρο λαό από τα λίγα καθάρματα που υπάρχουν. Λες και υπάρχει άγιος λαός στον κόσμο

oie

AYTA NA ΠΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ !: ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ . ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ !

Nikodimos

Μου δίνεις την ευκαιρία να ενημερώσω τους φίλους που διαβάζουν ότι δεν πρέπει να δίνουν δουλειά σε αλβανούς που δεν κόβουν αποδείξεις και να κάνουν ΑΜΕΣΑ καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας όταν υποπέσει στην αντίληψή τους κάτι τέτοιο. Καλύτερα τώρα κύριε αλβανε?

Omg

Δηλαδή ρε φίλε μου με την λογική την διακιασου μπορώ να πω και εγώ η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη τα λεφτά αυτά κάποιος τα έφαγε άρα εισται όλοι κλέφτες,και εσύ για να λες το 99% τότε φίλε μου συγουρα είσαι χρισαβγυτεις γτ δεν ειπαρχει Έλληνας που να μην έχει γνωρίσει έναν Αλβανό,η είσαι από αυτούς που βγάζεις την χολέρα σου και όλοι την ζιλια το ρατσισμό αλλά από μπροστά κάνεις τον φίλο γτ μπορώ να πω ότι είναι πόλοι και έχω την τύχη και την ατυχία να δουλεύω με κάτι τέτοιους,είσαι καλύτερος φίλε u are the best

ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ

Τα λεφτά αύτα δεν τα εφαγέ ο ελληνικός λαός.Το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους είναι ιδιώτικων τραπεζών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Όλοι όσοι βεβηλώνουν μνημεία ιστορία λαών είναι κατακριτέοι και επιλήψιμοι με λίγα λόγια φασίστες και οι Έλληνες δεν πήγαν ποτέ σε μειονοτικά χωριά (στη Θράκη ) να βεβηλώσουν τα μνημεία τους . Σε διαδηλώσεις σκίζονται κάποιες σημαίες σαν αντίδραση της πολιτικής των κρατών (κακώς βέβαια) όπως και Έλληνες σκίζουν την Ελληνικά σημαία .

ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Τα μειονοτικά χωριά στη Θράκη δεν ανήκουν σε Εθνική μειονότητα, αλλά σε Θρησκευτική (μουσουλμανική). Δεν ξέρω σε ποιές σημαίες αναφέρεσαι, αλλά να ξέρεις πως η Θρησκευτική μειονότητα στην Θράκη, δεν είναι Τούρκοι, αλλά Πομάκοι (Βουλγαρόφωνοι). Τώρα τα τελευταία έτη, με το Τουρκικό προξενείο προσπαθούν να τους κάνουν Τούρκους.

ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ

Για αρχή ανιστόρητε οι Βορειοηπειρώτες ειναι Έλληνες.Όσο για το σχόλιο σου τι να πει κανείς;Αλβανοί βεβήλωσαν ενα ελληνικό μνημείο στην αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και εσύ ο ανεγκέφαλος το παρουσιάζεις σαν να μην εγίνε τιπότα και αναρωτιέσαι κιόλας γιατί στοχοποιούνται οι αλβανοί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

likourezos_main1

Ηχογραφημένες συνομιλίες εμπλεκομένων στη «μαφία των φυλακών» αποτελούν βασικό στοιχείο της δικογραφίας σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου ο οποίος συνελήφθη στο Σύνταγμα μετά από ένταλμα σε βάρος του - Αναζητείται βάσει εντάλματος και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος