Guardian: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή από το νησί

xrysi_avgi

Εκπαιδευτικοί και ακτιβιστές στο Ηράκλειο εξηγούν στη βρετανική εφημερίδα πώς έδιωξαν τη Χρυσή Αυγή - «Οι ιδέες τους δεν έχουν καμία θέση εδώ» 

Στους εκπαιδευτικούς και ακτιβιστές που κατάφεραν να εκδιώξουν τη Χρυσή Αυγή από το διαμέρισμα που είχε χρησιμοποιήσει ως τοπική βάση στην οδό Ηροδότου στο Ηράκλειο αναφέρεται ο βρετανικός Guardian, με την ανταποκρίτριά του Τζέσικα Μπέϊτμαν να πραγματοποιεί ρεπορτάζ στο σημείο που είχε εγκατασταθεί το «υπερεθνικιστικό, ακροδεξιό, ελληνικό κόμμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά αυτοί που κατάλαβαν ότι η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε να έχει επιρροή ήταν οι εκπαιδευτικοί. «Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα. Η Χρυσή Αυγή τους προσέγγισε σε καφετέριες και γυμναστήρια και τους παρουσιάστηκαν ως οικογένεια και προστάτες. Τους πήγαν για καφέ και τους έδωσαν μαθήματα ελληνικής ιστορίας», δηλώνει η Μαρία Οικονομάκη, 50 ετών.

Η κυρία Οικονομάκη άρχισε να αναρωτιέται: «Θεέ μου, τι συμβαίνει;» έλεγε. Στη συνέχεια ήρθε η βία, συμπεριλαμβανομένου και ενός περιστατικού μαχαιρώματος δύο Πακιστανών εργατών. «Έλεγα στον εαυτό μου: “Θεέ μου, τι συμβαίνει σε αυτήν την γειτονιά;”», εξηγεί.

Παρά τις επιθέσεις, η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να παραμείνει στο Ηράκλειο, ακόμη και να επεκτείνει τη δράση της. Ωστόσο ήταν οι ίδιοι οι πολίτες που αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι αν και η Χρυσή Αυγή δημιουργήθηκε το 1980, παρέμεινε στο περιθώριο μέχρι και την καταστροφική οικονομική κρίση της Ελλάδας, που ξεκίνησε το 2009. Σύμφωνα με τη συντάκτη «καθώς η πίστη στα μεγάλα πολιτικά κόμματα εξαφανίστηκε, η αφήγηση της Χρυσής Αυγής για ένα κάποτε μεγάλο έθνος που καταστράφηκε από τη μετανάστευση χτύπησε μια χορδή σε ορισμένους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

«Εκτός από τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο, ίδρυσε επίσης μια παραστρατιωτική πτέρυγα που βρίσκεται στο δρόμο και επιτίθεται τακτικά σε μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους», σημειώνει ο Guardian.


theguardian_crete


Η Χρυσή Αυγή στηρίζεται στην τοπική υποστήριξη

«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κίνημα βάσης, οπότε η τοπική υποστήριξη είναι θεμελιώδης για την επιτυχία της» σχολιάζει η Δάφνη Χαλικιοπούλου, βοηθός καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Reading και ειδικός σε θέματα Χρυσής Αυγής. «Στόχευσε σε περιοχές που γνώριζε ότι θα μπορούσε να οικοδομήσει μια καλή παρουσία και επέκτεινε σημαντικά την οργάνωση», πρόσθεσε.

Στο Ηράκλειο, τα γραφείο στεγάστηκαν στο ανατολικό προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού. Μια γειτονιά της εργατικής τάξης, με μακρά ιστορία μετανάστευσης από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλοί κάτοικοι έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς απασχολούνταν στον τομέα των κατασκευών, ενώ η Χρυσή Αυγή άνοιξε το γραφείο της το 2011.

Πώς ξεκίνησε το αντιφασιστικό κίνημα

Αρχικά, το αντιφασιστικό κίνημα στην Κρήτη έδωσε μάχη. «Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν αφήνεις ποτέ την ακροδεξιά να κρατάει δημόσια σφαίρα» λέει ο Κωνσταντίνος

Το αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης αγωνίστηκε αρχικά να παλέψει. Άλλωστε η Κρήτη έχει υποφέρει από τους Ναζί και οι ακτιβιστές προσπαθούσαν να θυμίσουν στους υπόλοιπους τι είχε συμβεί πρν.

Έτσι, όταν το αντιφασιστικό κίνημα ανακάλυψε το νέο γραφείο, ο Κωνσταντίνος και άλλοι ακτιβιστές κανόνισαν μία συνέλευση γειτονιάς. «Υπήρχε γενική συναίνεση ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν τη Χρυσή Αυγή στην περιοχή», λέει, «ωστόσο δεν ήρθαν αρκετά άτομα για να στηρίξουν τη συνέλευση. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε παρουσία στην περιοχή όλη την ώρα. Προσπαθούσαμε να προσέχουμε τι κάνουν, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά».


Όλα άλλαξαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα


Η αλλαγή ήρθε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2012, ένα περιστατικό που σόκαρε τη χώρα. Ξέσπασαν άγριες διαδηλώσεις και 69 μέλη του κόμματος, ανάμεσά τους ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και 18 βουλευτές, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για εγκληματικό οργάνωση, μια δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δολοφονία τροποποίησε τη στρατηγική των ακτιβιστών: βγήκαν στους δρόμους και προκαλούσαν συζητήσεις για τον φασισμό και γιατί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε στη γειτονιά και μιλούσαμε στους ανθρώπους», λέει ο Ζαφειρόπουλος.

Έντονη κινητοποίηση των δασκάλων

Παράλληλα, σε όλη την Κρήτη, οι δάσκαλοι προσπαθούσαν να αντισταθούν στον ριζοσπαστισμό. «Ο τρόπος που οι φασίστες κινούνται ανάμεσα στη σχολική κοινότητα ήταν τόσο έξυπνος που δεν καταλαβαίναμε τι συνέβαινε στην αρχή», λέει ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής του σωματείου της Κρήτης για τους αντιφασίστες καθηγητές. «Ήταν πολύ εύκολο για νέους μαθητές που ένιωθαν μπερδεμένοι να γίνουν θύματα χειραγώγησης», σημειώνει.

Οι δάσκαλοι συνεργάστηκαν για να ετοιμάσουν προγράμματα που αναφέρονται στην ιστορία με λιγότερο εθνικιστικό τρόπο και εξήγησαν αλλά και αντιπαρατέθηκαν με τις φασιστικές ιδεολογίες, ενώ συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβά.

«Γιορτάσαμε την κουλτούρα όλων των μεταναστευτικών ομάδων στο νησί, μοιραστήκαμε τη μουσική τους, την παράδοσή τους, τις ιστορίες για το πώς έφτασαν στην Ελλάδα], εξηγεί ο Μπιχάκης για το φεστιβάλ. «Η φιλοσοφία μας ήταν να μαζέψουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε -γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές. Προσπαθήσουμε να κάνουμε (τη Χρυσή Αυγή) να καταλάβει ότι οι ιδέες της δεν έχουν καμία θέση στην περιοχή μας. Και έτσι κερδίσαμε», τόνισε.

Οι δάσκαλοι αρνήθηκαν επίσης να δουν τους μαθητές που είχε ήδη στρατολογήσει η Χρυσή Αυγή ως χαμένη υπόθεση. «Πάντα είχαμε την πίστη ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν στα δημοκρατικά ιδεώδη», σημειώνει ο Μπιχάκης. Βλέποντας τους συνομηλίκους τους να ενώνονται με τον αντιφασισμό, άρχισαν να αναρωτιούνται εάν είχαν παραπλανηθεί.

«Θεωρείτε ότι ο διπλανός σας είναι κατώτερος από εσάς;»

Η κυρία Οικονομάκη εφήρμοσε και μια άλλη στρατηγική. «Είχαμε φοιτητές από την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Έλεγα στους μαθητές: “Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι κατώτεροι από τους Έλληνες. Θεωρείται πραγματικά ότι αυτό ισχύει με τον φίλο σας τον Γιάννη που κάθεται δίπλα σας κάθε μέρα;”», ρωτούσε.

Έφοδος από ακτιβιστές στα γραφεία

Πάντως, η καθοριστική κίνηση ήρθε όταν κάποιοι ακτιβιστές πήραν την αμφιλεγόμενη απόφαση να αντιμετωπίσουν με βίαιο τρόπο την ομάδα. Τον Απρίλιο του 2018, ο Κωνσταντίνος και περίπου 70 άλλοι αντιφασίστες οργάνωσαν μια νυχτερινή επίθεση στο γραφείο στο Ηράκλειο. «Καταστρέψαμε ό,τι είχε αξία – τα πατώματα, τα παράθυρα, τη μονάδα κλιματισμού. Πιστεύουμε ότι ήταν το τελευταίο οχυρό τους», είπε.

Πράγματι, η Χρυσή Αυγή πακετάρισε και έφυγε μετά από δύο εβδομάδες. Πάντως, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με τη βία που χρησιμοποιήθηκε. «Είναι σημαντικό να μην γίνουμε δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», λέει ο Ζαφειρόπουλος, ωστόσο ο Κωνσταντίνος επιμένει ότι η κίνηση δούλεψε.

«Μπορεί να μην μπορούμε να σταματήσουμε τη Χρυσή Αυγή να έχει διασημότητα στα μίντια, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε να εξαπλώνονται στην ελληνική κινωνία. Η Κρήτη είναι η πρώτη μεγάλη περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει καθόλου παρουσίοα της Χρυσής Αυγής. Τους σταματήσαμε αποτελεσματικά από το να έχουν χώρο να αναπτυχθούν εκ νέου, αναφέρει.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα;

Παρά το γεγονός ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει γραφείο της Χρυσής Αυγής, σε άλλες περιοχές της Ελλάδος φαίνεται ότι η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο. Η διαφωνία με με την πΓΔΜ έδωσε ώθηση στον εθνικισμό και οδήγησε σε βίαιες επιθέσεις κατά πολιτικών και αιτούντων άσυλο.

Η Χαλικιοπούλου θεωρεί ότι ο τύπος αντιφασιστικής δραστηριότητας που χρησιμοποιήθηκε στην Κρήτη θα μπορούσε να δουλέψει σε τοπικό επίπεδο. Αλλά το μέτωπο δεν θα πρέπει να περιοριστεί στην αντιφασιστική αριστερά, καθώς χρειάζεται μια πρωτοβουλία πιο οργανωμένη και συστημική.

Ανάλογο προβληματισμό διατυπώνει και η Οικονομάκη. «Η κρίση δεν τελείωσε και οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ρίξουν σε κάποιον το φταίξιμο. Ο κρυμμένος φασισμός είναι συνήθως πιο επικίνδυνος», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Κώστας Ντουντουλάκης

Με φασιστικές μεθόδους και τραμπουκισμό "πολεμιέται ο φασισμός";;; Μόνο ψυχοπαθείς το νομίζουν...

ΜΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ...

...απο την φιλοευρωπαικη φυλλαδα των Αγγλων! Οσο για το ΠΘ αλλα και για τους Κρητικους...ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΩΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ! ΜΠΕΕΕΕΕΕ

adam

Hot spot , τώρα ! στην πλούσια , δημοκρατική και ανιφασιστική Κρήτη.

boye

ΑΥΤΗ Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΩΣ Η ''ΑΡΙΣΤΕΡΗ '' ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΙΧΛΑ !

ας γελασω

αν τωρα που κλεισανε τα γραφεια της χα στο νησι, παρει στις προσεχεις εκλογες το μεγαλυτερο ποσοστο που εχει παρει μεχρι σημερα στη κρητη, τι νοημα θα εχει?

ενταξει, κουλαρετε...

στις τελευταιες εκλογες η χα πηρε 4,5% στο νησι και ηταν πανω απ το κκε....ειδικα στα χανια πηρε 7%....σ αυτες τις εκλογες θα εχει πανω απο 6% μεσο ορο στο νησι..αυτα τα ρεπορταζ, δεν ξερω τι εξυπηρετουν..μπορει οι κομμουνιστες(με πρωτοστατες τους εκπαιδευτικους-τι καταντια) να επιβαλλουν ακομα την τρομοκρατια τους, αλλα δεν μπορουν να κανουν κουμαντο στις καρδιες των ανθρωπων..οσο για τις τακτικες επιθεσεις και καλα της χα σε μεταναστες, αυτο κι αν ειναι προπαγανδα...καθε μερα διαβαζουμε τα μαχαιρωματα και τις σφαγες μεταξυ των αλλοδαπων καθε ειδους...μαλλον τσουζει η χα τωρα που πλησιαζουν εκλογες...παντως, καλο και αντικειμενικο θα ηταν, αντι να κανετε δυο ρεπορταζ το μηνα παντα αρνητικα για την χα, να το δειτε και λιγο αντικειμενικα το θεμα...οι πολιτες θελουν αντικειμενικοτητα..στατιστικα να το παρεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!

...

Ολο και συχνοτερα ακουγεται στο δρομο η φραση "που εισαι ρε Παπαδοπουλε". Τα υπολοιπα, ειναι για εσωτερικη καταναλωση. Η Ευρωπη ξυπνησε...

να τα κρατησετε

αυτα τα αρθρα και για μετα τις εκλογες.θα εχουν μεγαλυτερη σημασια!

Q

"Η Χρυση Αυγη υποστηριζει οτι οι αλλοι ανθρωποι ειναι κατωτεροι απο τους Ελληνες" - Απο που το πηρατε αυτο, απο το σανο του Indymedia? Και αφου εσεις οι λεβεντοΚρητικαροι δεν το πιστευετε αυτο, τοτε γιατι εχετε τους Πακιστανους σκλαβους στα χωραφια, οσο εσεις την αραζατε στα καφενεια? Να πανε αυτοι στα καφενεια και εσεις στα χωραφια. Αντε να δουμε τον πραγματικο αντιφασισμο σας! Γι'αυτο υπηρξαν επιθεσεις δικων σας σε λαθρομεταναστες? (αλλο που πατε να το φορτωσετε κι αυτο στην Χ.Α) Και γιατι ενω μας κουνατε το δαχτυλο περι αντιρατσισμου, ολοι ειμαστε ισοι, αλληλεγγυης και δε συμμαζευεται, οταν σας ειπαν να κανουν hot spot εκει, εσεις φωναζατε οτι δεν τα θελετε αυτα γιατι θα σας χαλασουν τον τουρισμο? Οταν σας ζητηθηκε να αποδειξετε εμπρακτα τον αντιρατσισμο σας, εσεις λακισατε. Υποκριτες του κερατα δηλαδη! Με αυτον τον τροπο τιματε τους προγονους σας?

Γιώτα

Δημοκρατικά αυτά που διαβάζω, η ηθική και η δημοκρατία απουσιάζουν απο αυτές τις φασιστικές ενέργειες. Θυμίζει εφόδους των ταγμάτων εφόδων του Χιτλερ. Δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογία της ΧΑ, με ενοχλεί όμως η συντεταγμένη φασιστική ενέργεια των τραμπούκων της αριστεράς, αυτών που διαδηλώνουν με όπλα καδρόνια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavroglou_paideias

«Δεν καταλαβαίνει ότι η απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου είναι η απαξίωση του κόπου χιλιάδων διδασκόντων και ερευνητών που έχουν βάλει τα πανεπιστήμια μας στον διεθνή χάρτη;» διερωτάται ο υπουργός Παιδείας

likourezos_main1

Ηχογραφημένες συνομιλίες εμπλεκομένων στη «μαφία των φυλακών» αποτελούν βασικό στοιχείο της δικογραφίας σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου ο οποίος συνελήφθη στο Σύνταγμα μετά από ένταλμα σε βάρος του - Αναζητείται βάσει εντάλματος και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος

4