Οι Πρόσκοποι υπέρ της βιώσιμης Ανάπτυξης για ισότητα στην εκπαίδευση και περιβαλλοντική διαχείριση

Οι Πρόσκοποι υπέρ της βιώσιμης Ανάπτυξης για ισότητα στην εκπαίδευση και περιβαλλοντική διαχείριση

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Πρόσκοποι της Λέσβου έχουν βοηθήσει ενεργά στην υποδοχή περισσότερων από 500.000 μεταναστών που έχουν φτάσει στις ακτές του νησιού, στήνοντας σκηνές, διανέμοντας φαγητό και διοργανώνοντας δραστηριότητες για τα παιδιά

ismin
«Ολες οι εκφάνσεις της δραστηριότητας των Προσκόπων σχετίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Από την υπόσχεση του Προσκόπου μέχρι τις δράσεις του Προσκοπικού προγράμματος, όλα τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούμαστε «δένουν» με κάποιον από αυτούς 17 στόχους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το γεγονός ότι ο Προσκοπισμός από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του το 1910, ορίστηκε ως μια εθελοντική, πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις, αποτελεί ουσιαστική εφαρμογή του στόχου για λιγότερες ανισότητες», τονίζει στο prototehma.gr o γενικός Εφορος των Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας .

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Χάλιφαξ του Καναδά η τελετή βράβευσης των κατοίκων της Λέσβου για την προσφορά τους στην προσφυγική κρίση.

Το βραβείο «John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο σε Κοινωφελές Έργο» παραδόθηκε στο πλαίσιο του 10ου Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας .Μετά από επιθυμία του δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, το βραβείο παρέλαβαν δύο Πρόσκοποι, ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος, εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία του νησιού, που με αυταπάρνηση το 2015, όταν οι πρόσφυγες έφταναν κατά εκατοντάδες στις ακτές του νησιού, υπερέβαλαν εαυτόν για να προσφέρουν σε όσους είχαν ανάγκη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Προσκόποι της Λέσβου έχουν βοηθήσει ενεργά στην υποδοχή περισσότερων από 500.000 μεταναστών που έχουν φτάσει στις ακτές του νησιού, στήνοντας σκηνές, διανέμοντας φαγητό και διοργανώνοντας δραστηριότητες για τα παιδιά.

Ο πρόεδρος εξηγεί πως σχετίζονται οι πρόσκοποι με την βιώσιμη ανάπτυξη :”Ολες οι εκφάνσεις της δραστηριότητας των Προσκόπων σχετίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.Από την Υπόσχεσή του Προσκόπου μέχρι τις δράσεις του Προσκοπικού προγράμματος, όλα τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούμαστε «δένουν» με κάποιον από τους 17 Στόχους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το γεγονός ότι ο Προσκοπισμός από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του το 1910, ορίστηκε ως μια εθελοντική, πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις, αποτελεί ουσιαστική εφαρμογή του στόχου λιγότερες ανισότητες . Η Προσκοπική Κίνηση επενδύοντας στην πολυσχιδή εκπαίδευση των Ενηλίκων Στελεχών της προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα προσφέρουν ποιοτική βιωματική εκπαίδευση σε παιδιά, εφήβους και νέους υλοποιεί τον στόχο για ποιοτική εκπαίδευση διότι και διασφαλίζει την πρόσβαση στην ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση και προάγει ευκαιρίες για δια βίου μάθηση. Από την δεκαετία του ’80 κορίτσια και αγόρια συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις δραστηριότητες της Προσκοπικής Κίνησης εκπληρώνοντας τον στόχο για ισότητα φύλων. Μέσω της πολυσχιδούς δραστηριοποίησής μας στη φύση, ευαισθητοποιούμε και εκπαιδεύουμε παιδιά και εφήβους σε θέματα ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης, προστασίας της φύσης και των οικοσυστημάτων της σε στεριά και θάλασσα Υλοποιούμε συχνά δράσεις ανάπλασης και εξωραϊσμού χώρων πρασίνου και δημόσιων χώρων αναψυχής στις πόλεις που δραστηριοποιούμαστε . Διαπαιδαγωγούμε παιδιά, εφήβους και νέους μέσα από βιωματικές και συμμετοχικές διαδικασίες, στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της δικαιοσύνης . Επιδιώκουμε και αναπτύσσουμε στρατηγικές συνεργασίες με την πολιτεία, με φορείς και με την κοινωνία των πολιτών με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών και την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της παροχής γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας .

Κλείσιμο
Στην ερώτηση για ποιους λόγους πρέπει να συμμετέχει ένα παιδί στους Προσκόπους ο κ. Μητρομάρας απαντά: “Μέσα από το πολυδιάστατο πρόγραμμα που προσφέρουν οι Πρόσκοποι, το οποίο εξελίσσονται σε μεγάλο ποσοστό μέσα στην φύση, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι αυτάρκη, να έχουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και να μην φοβούνται την αποτυχίααλλά ούτε και το διαφορετικό. Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους. Η ζωή στη φύση τα μαθαίνει να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον και να γίνονται ενσυνείδητοι υποστηρικτές και πρεσβευτές του φυσικού πλούτου και της ιστορίας της χώρας τους. Τέλος,έχοντας σαν ζωντανό παράδειγμα τους ενήλικους εθελοντές, ανακαλύπτουν τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το συνάνθρωπο αλλά και την έννοια του εθελοντισμού και του εθελοντή. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ωριμάζουν, κοινωνικοποιούνται και γίνονται υπεύθυνα άτομα, με κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση και φαντασία”.

Στην ερώτηση “Τι σημαίνει να είσαι Πρόσκοπος , πώς επηρεάζει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού;” ο κ. Μητρομάρας τονίζει: “Το προσκοπικό πρόγραμμα είναι ένα συνεχές βιωματικό παιχνίδι. Δίνει στα παιδιά και τους νέους ερεθίσματα και ευκαιρίες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Δημιουργεί συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες με όραμα και ισχυρό αξιακό υπόβαθρο. Μάλιστα, έρευνες που έχουν γίνει πιστοποιούν ότι οι νέοι που έχουν υπάρξει Πρόσκοποι έχουν καλλιεργήσει χαρακτηριστικά όπως: σωματική δραστηριότητα, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, συναισθηματική νοημοσύνη, ηγεσία, περιβαλλοντική συνείδηση, υπευθυνότητα &αξιοπιστία, ομαδικότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων”.

Ως αποστολή του Προσκοπισμού, όπως τονίζει ο κ. Μητρομάρας αναφέρεται” ήταν και είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Και αυτό το καταφέρνει δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους να ανακαλύψουν δεξιότητες, να βελτιώσουν ικανότητες. Ακόμη και σήμερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τάσεις απομονωτισμού και απώλειας της ανθρώπινης επαφής από την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας, ο Προσκοπισμός προσφέρει στους νέους έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής που δεν συνδέεται με τον καταναγκαστικό καταναλωτισμό, τον ατομικισμό ή την κοινωνική απομόνωση αλλά στηρίζεται στην προσωπική ενδυνάμωση και την συνύπαρξη”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης