Βαρθολομαίος: Θυσία προς όφελος εκατομμυρίων η αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας

barth

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Ρουμανίας, Δανιήλ πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Μια ακόμα «θυσιαστική» ενέργεια, προς όφελος πολλών εκατομμυρίων Ουκρανών πιστών, αποτελεί η απόφαση της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας. Αυτό επανέλαβε από το Βουκουρέστι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας Δανιήλ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στον Οικουμενικό Πατριάρχη επεφύλαξαν θερμή υποδοχή ο Πατριάρχης Δανιήλ και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ρουμανίας, σε έκτακτη τιμητική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βουκουρέστι.

Προηγουμένως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Δανιήλ, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, στο παλάτι Cotroceni, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Αμέσως μετά οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στο Πατριαρχικό Μέγαρο για την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

«Και σε αυτή την ευλογημένη περίσταση, επιθυμούμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για την καλή συνεργασία ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, καθώς και άλλες διεθνείς διορθόδοξες και διαχριστιανικές συναντήσεις», τόνισε στην προσφώνηση του ο Πατριάρχης Δανιήλ και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε επίσης τις προσπάθειες της Αγιότητάς σας για την προώθηση, στο πλαίσιο του σημερινού κόσμου, τόσο της διοικητικής ελευθερίας των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών όσο και της συνοδικότητας και της πανορθόδοξης κοινωνίας, ενώνοντας την ελευθερία με ευθύνη για το καλό της Εκκλησίας του Χριστού».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την θετική συμβολή της Εκκλησίας της Ρουμανίας στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Κρήτη το 2016.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτατος στην απόφαση της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας να απονείμει, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθεστώς Αυτοκεφαλίας στην επί πολλά έτη δοκιμαζόμενη από σχίσματα Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Γνωστόν τυγχάνει ότι, εκ των δεκατεσσάρων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών της Ορθοδόξου Ανατολής, αι εννέα νεώτεραι έχουν λάβει κανονικώς το Αυτοκέφαλον αυτών, έννιαι δε και την Πατριαρχικήν αξίαν, παρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αι οκτώ δε εξ αυτών, εν αίς και η υμετέρα αγιωτάτη Εκκλησία της Ρουμανίας, εξ αυτής ταύτης της σαρκός της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Κατά τας ημέρας ταύτας, κατόπιν πολλών, μακροχρονίων, εμπόνων και ουχί ανωδύνων διεργασιών, τη επιμόνω αιτήσει του εν Ουκρανία δεινώς δοκιμαζομένου από πολλών ετών εκκλησιαστικού σώματος, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξασκούν και πάλιν την υπό των ιερών κανονικών θεσμίων σχετικήν αυτού προνομίαν, ήχθη συνοδικώς εις την απόφασιν να παράσχη και εις το Κίεβον, αρχαίαν άλλωστε εκκλησιαστικήν περιφέρειαν της Κωνσταντινουπόλεως, την τάξιν του Αυτοκεφάλου, προκειμένου να οικονομηθούν κανονικώς τα πράγματα, να παύσουν τα σοβούντα εκεί, ως μη ώφελε, σχίσματα και αι μεταξύ Ορθοδόξων και ομοεθνών αδελφών διαρκείς διχοστασίαι, εχθρότητες, αντιπαλότητες και αλληλοσπαραγμοί, χωρίς το παράπαν να μειούνται τα δίκαια άλλων Εκκλησιών. Πρόκειται διά μίαν ακόμη θυσιαστικήν κένωσιν των μητρικών σπλάγχνων της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, επ’ αγαθώ πολλών εκατομμυρίων πιστών. Έχομεν δι’ ελπίδος ότι, του Θεού συνεργούντος, συντόμως θα ολοκληρωθούν αι διαδικασίαι της ενοποιήσεως των διισταμένων εκεί μερίδων, ώστε να χωρήσωμεν μετά ταύτα, κατά τα μέχρι τούδε κανονικώς κρατούντα, εις την σύνταξιν και χορήγησιν του σχετικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, της Εκκλησίας της Ουκρανίας καθισταμένης του λοιπού της νεωτέρας των Αυτοκεφάλων αδελφών Εκκλησιών», είπε αναλυτικά ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ο Βαρθολομαίος είναι μαριονέτα του Σόρος και του Μπρεζίνσκι

Οι Εβραίοι ελέγχουν την "επανάσταση" της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Ο μασόνος Βαρθολομαίος παίζει το παιχνίδι τους

MM

Vatican rules

Ντίνος

Aν η Ρωσία ήταν υποχείριο του ΝΑΤΟ δεν θα τα έκανε αυτά ο παπάς. Πολιτική κίνηση με αυτουργό τη Δύση εναντίον της Ρωσίας. Πλην όμως δεν έχουν σημασία τα εκκλησιαστικά για τα εκατοντάδες εκατομμυρίων πολιτών.

Αληθής Λόγος

Αυτά είναι ενάντια στους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η κίνηση αυτή θα φέρει σχίσμα με την εκκλησία της Ρωσίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

arachova0

Σε μεγάλο βραχνά για τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου έχει εξελιχθεί η τρομερή άνθηση των υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς περισσότερα από 300 σπίτια και βίλες προσφέρονται προς ενοικίαση στον δημοφιλή χριστουγεννιάτικο προορισμό - Πώς μετατρέπουν τις βίλες σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, για υπέρογκα κέρδη

3
jaguars0

Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά... θάφτηκε, πιθανότατα επειδή εκείνη την ώρα το πάρκο ήταν επισκέψιμο - Άγνωστο πώς κατάφεραν τα δύο άγρια ζώα να περάσουν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους - Δεν κινδύνεψαν εργαζόμενοι ή επισκέπτες, λέει η εταιρεία

12