Απολογούνται σήμερα οι διακινητές των 26 μεταναστών στην Κρήτη

Απολογούνται σήμερα οι διακινητές των 26 μεταναστών στην Κρήτη

Ανάμεσά τους και ο φυλακισμένος, που ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης

ploiario-metanastes
Το κατώφλι του ανακριτή αναμένεται να περάσουν σήμερα οι πέντε άνδρες που συνελήφθησαν για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Κρήτη, την περασμένη Τρίτη με αφορμή τους 26 μετανάστες που βρέθηκαν σε ένα πλοιάριο ανοιχτά της Γαύδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για τους δύο άνδρες (28 και 30 χρόνων) που «συνόδευαν» τους 26 μετανάστες στο πλοιάριο, τον 40χρονο «εγκέφαλο» που είναι έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα και δύο ακόμα άτομα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τα– κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές και αφορά το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμα άτομα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Κλείσιμο
Καλά οργανωμένο φαίνεται πως ήταν το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών το οποίο δραστηριοποιούνταν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Λιβύη χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η οργάνωση αποτελούνταν από δύο «πυρήνες», έναν στην Λιβύη και έναν στην Κρήτη που η δράση τους φαίνεται να ξεκίνησε το 2016.

Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη και τη μεταφορά καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του πυρήνα της Λιβύης, προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη.

Τα μέλη του πυρήνα της Κρήτης, αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από τη Λιβύη και την περεταίρω διαχείριση τους για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 2.000 δολάρια.

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα ήρθαν στο φως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου όταν ανοιχτά της Γαύδου ένα πλοιάριο με 29 συνολικά μετανάστες εξέπεμψε σήμα sos.

Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από τις αρχές για τον εντοπισμό και την διάσωσή του και τελικά οι μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Τότε οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με τους άνδρες του λιμενικού ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών.

Εκεί, ακολουθώντας στοιχεία που είχαν, διαπίστωσαν πως είχε στηθεί ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Λιβύη προς την Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη.

Οι αρχές συνέλαβαν τους δύο διακινητές που επέβαιναν στο συγκεκριμένο πλοιάριο, έναν 28χρονο κι έναν 30χρονο ενώ εντόπισαν και τον «εγκέφαλο» του πυρήνα της Κρήτης του κυκλώματος που είναι ένας 40χρονος έγκλειστος σε φυλακή των Χανίων.

Παράλληλα συνέλαβαν δύο ακόμα άτομα τα οποία φαίνεται πως είχαν συγκεκριμένο ρόλο στο κύκλωμα.

Πηγή: cretapost.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης