Το υπουργείο Πολιτισμού επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το «έκτρωμα» της Ρόδου

Το υπουργείο Πολιτισμού επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το «έκτρωμα» της Ρόδου

Στη Βουλή η αποκάλυψη για το οικοδόμημα – εξάμβλωμα στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

ar76
Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄Αθηνών Δημήτρης Καμμένος για την αποκάλυψη του ΘΕΜΑΤΟΣ για το χτίσιμο μιας μοντέρνας μεζονέτας με υπόγειο μέσα σε αρχαιολογικό χώρο στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που απο το 1988 έχει ανακηρυχθεί ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Καμμένος αναφέρει στο περιεχόμενο της ερώτησης του, ότι, πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο, πολλώ δε μάλλον μία πόλη ανακηρυχθείσα ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που δεν επιδέχεται σε καμία των περιπτώσεων τέτοιου είδους αισθητικές παρεμβάσεις. Ακόμη περισσότερο, στην συγκεκριμένη πόλη που για οποιαδήποτε απλή ή και αναγκαία οικοδομική εργασία στη Μεσαιωνική Πόλη, χρειάζονται έλεγχοι, αυτοψίες, μελέτες, μηχανικοί, άδειες, χρώματα και υλικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ζητάει να προσκομιστεί το σχετικό έγγραφο με την θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το έγγραφο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ανέγερσης της κατασκευής και θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

- Πώς γίνεται να εγκρίνεται από το Υπουργείο σας η δημιουργία ενός τέτοιου οικοδομήματος – τέρατος εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου;

- Διαφωνείτε στην νομοθετικώς ρυθμισμένη αρχή, βάσει του Αρχαιολογικού Νόμου, ότι κάθε οικοδομική εργασία και κατασκευή θα πρέπει να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το μνημειακό περιβάλλον, να μην αλλοιώνει, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τη μορφή του;

- Διαβλέπετε τον κίνδυνο, η συγκεκριμένη απόφαση να δημιουργήσει την βάση ώστε να αιτηθούν και άλλοι ιδιοκτήτες παρόμοια κατασκευάσματα;

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο σύμφωνα με το περιεχόμενο της, θεωρεί υπεύθυνες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το οικοδόμημα -εξαμβλωμα στη Μεσαιωνική Πόλη.

Ο συντάκτης της ανακοίνωσης θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα επιχειρούν να συνδέσουν τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με την έγκριση της εν λόγω κατασκευής, αναφέροντας ότι «η ανέγερση του εν λόγω κτιρίου εγκρίθηκε αρχικά από το ΥΠΠΟΑ το 2005 και πως το 2011 υποβλήθηκε νέα μελέτη και, ύστερα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εκδόθηκε σχετική απόφαση από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού. Είχε μεσολαβήσει η καταστροφή των αρχαίων που θα διατηρούνταν στο υπόγειο της εν λόγω οικίας άρα και η αδυναμία να εκπληρωθούν οι όροι της έγκρισης του 2005. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτονοήτως, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων παρακολουθεί, ως οφείλει, την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».

Εμείς θα επισημάνουμε απο την πλευρά μας ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ μπορεί να μην ευθύνεται για όσα έγιναν προ του 2015 εντούτοις έχει πλέον την ευθύνη να διερευνήσει και να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση καθώς και την ευκαιρία να διορθώσει λάθη του παρελθόντος.

Κλείσιμο
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η τελευταία παράγραφος:

«Όσον αφορά την ενημέρωση προς την UNESCO, δεδομένου ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ζητηθεί και σταλεί στο παρελθόν, ενώ επίκειται νεότερη ενημέρωση κατόπιν σχετικού αιτήματος».

Η παραδοχή απο το υπουργείο Πολιτισμού ότι η Unesco έχει ζητήσει δυο φορές ενημέρωση σημαίνει ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο protothema.gr κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης