Σεισμός στη Ζάκυνθο: Άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ το νησί - Χορός ισχυρών μετασεισμών

zante_arthro

Η ισχυρή δόνηση συντάραξε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα - Υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές του νησιού και στον προβλήτα του λιμανιού - Ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια - Κλειστά σήμερα σχολεία και υπηρεσίες στη Ζάκυνθο - Ανάστατοι οι κάτοικοι - Διακοπές στην ηλεκτροδότηση μετά τις δονήσεις

H Ζάκυνθος άντεξε την ακολουθία των πολύ ισχυρών σεισμικών δονήσεων με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ο κύριος σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ και έγινε στη 1.54' τα ξημερώματα. Η δόνηση συντάραξε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.  
Εως τις έξι το πρωί της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ καταγράφονται υλικές ζημιές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αλλά και μια ρωγμή στον προβλήτα του λιμανιού της Ζακύνθου. Μικρές υλικές ζημιές καταγράφονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ όπως είπε νωρίτερα ο δήμαρχος Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και υπηρεσίες. 

Το  εστιακό  βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν την εκδήλωση της δόνησης των 6,4 Ρίχτερ  είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ που είχε γίνει αισθητή μέχρι την Ηλεία. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.

H πρώτη εκτίμηση για το σεισμό έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, που τον «μετρούσε» στα 6,8 Ρίχτερ. Η εκτίνηση αυτή «διορθώθηκε» στην πορεία και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας μιλά για δόνηση της τάξης των 6,4  Ρίχτερ.  Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό εξέδωσε και προειδοποίηση  για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τους  σεισμολόγους μάλιστα, υπήρξε υψηλός κυματισμός, χωρίς όμως να κρύβει κινδύνους, στην περιοχή της Κυπαρισσίας. 

Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.strofadia_seismos0
strofadia_seismos01

Ο σεισμός ήταν δυνατός, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε βοή, ενώ έπεσαν πράγματα. Κάτοικοι αναφέρουν ότι λόγω της ώρας και της έντασης «ξύπνησαν μνήμες 2008», αλλά και μνήμες του '53 στους μεγαλύτερους.

Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη Σικελία και στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, όπου οι έντρομοι κάτοικοι έπαιρναν κατά δεκάδες την αστυνομία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Μάλτα και την Αλβανία, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στη Λιβύη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, ιδιαίτερα αισθητός στο Μεσολόγγι, όπου κάτοικοι σχολίασαν ότι είχε μεγάλη διάρκεια.  Στην Πάτρα μάρτυρες αναφέρουν πως ήταν τόσο αισθητός που νόμισαν πως θα πέσεις το σπίτι. Αιθητός έγινε και στο Αγρίνιο, όππου κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου διακόπηκε για περίπου μία ώρα και οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.


«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στη Λιθακιά Ζακύνθου.

Στιγμιοτυπο-απο-2018-10-26-02-10-29

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα η δόνηση ήταν η κύρια και ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με όσα είπε η αρχική εκτίμηση ήταν για 6,7 όμως πλέον οι μετρήσεις δείχνουν πως πρόκειται για δόνηση 6,4 Ρίχτερ. Από την πλευρά του το Ευρωμεσογειακό συνεχίζει να δίνει τον σεισμό στα 6,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν 6,9 ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.


Σεισμός στη Ζάκυνθο Άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ το νησίΚλειστά τα σχολεία και στην Ηλεία για προληπτικούς λόγους


Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπερειφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όπως εξήγησε, «ούτως ή άλλως σήμερα δεν επρόκειτο να γίνουν μαθήματα λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο, αλλά κρίναμε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, πως θα πρέπει να αναβληθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε περίπτωση σεισμικής δόνησης».

Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα δημόσια κτίρια και οι χώροι συνάθροισης του κοινού.

Ακόμη, σήμερα το πρωί κλιμάκιο μηχανικών ελέγχει το δικαστικό μέγαρο, ώστε να υπάρχει η πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του κτιρίου, πριν από την έναρξη συνεδρίασης των δικαστηρίων.

Παράλληλα, κλιμάκια μηχανικών θα ελέγξουν το δίκτυο των υποδομών, όπως και το λιμάνι του Κατακόλου, όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχει μία παλιά ρηγμάτωση.Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο - Ανάστατοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Χωριάτης βλάχος τσοπανης

ειπαμε κυραβασια Χωριάτης βλάχος τσοπανης... αλλα και εσυ δεν πας πισω

Πρέκας

Τσίπρα πήγαινε να εξομολογηθείς μπας και μας λυπηθεί ο Θεός φέτος.

νεμεσις

Το παρατηρήσατε κι εσείς αγαπητέ, αυτός ο άνθρωπος είναι κάτι σαν Θεομηνία, από τότε που ανέλαβε η μια καταστροφή μετά την άλλη και δεν μιλώ μόνο για την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε.

Χωριάτης βλάχος τσοπανης

Μπαρμπαντρεα αυτα που βιωνει το τοπος ειναι κατι λιγοτερα απο τα προαναφερθεισα ?

βασια

Τα Προαναφερθεντα, αμορφωτε. Μαθε πρωτα ελληνικα και μετα γραφε στο διαδικτυο.

Τοτός

Ο Σεισμός ήταν δυνατός. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά και γρήγορα να γυρίσουμε στην κανονικότητα μας. Αλλά ΕΛΕΟΣ ρε παιδιά εκεί στα ΜΜΕ, σταματήστε τα βίντεο με τους πολυέλαιους είναι τουλάχιστον γελοία. Για τον Θεό σταθείτε για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων

Χωριάτης βλάχος τσοπανης

Λιμοί .......σεισμοί...... καταποντισμοι... Να τα θυμόμαστε που και που τι λέει η εκκλησία

ανδρέας

έχει επιστημονική άποψη η εκκλησία για τους σεισμούς;

Πειραιώτης μαουνιέρης.

λέει και...λοιμοί.Αλλο λιμοί,και άλλο λοιμοί.

Εγκέλαδος

Καλημερα και χρονια πολλα ! Υπαρχει κανεις γνωστης του θεματος να απαντησει σοβαρα γιατι υπαρχει αυτη η διαφορα στις εκτιμησεις των μεγεθων των σεισμων ανω των 6 ριχτερ που γινονται στη χωρα αναμεσα στα ξενα ινστιτουτα και στο δικο μας που βγαζει τους σεισμους παντα μικροτερους απο οτι οι ξενοι; Θα με ενδιεφερε πολυ μια απαντηση για οποιον γνωριζει. Ο σεισμος απο τους ξενους δινεται στο 6,8 και απο τους δικους μας σχεδον μιση μοναδα κατω στο 6,4

@Εγκέλαδος

Πιο πιθανό τα 6,8 γιατί έγινε αισθητός μέχρι τη Βέροια!

Μητσος

Το επιβλητικο καστρομοναστηρι των στροφαδων μετα απο 1000 σχεδον χρονια ιστοριας δεν υπαρχει πια. Αντεξε επιδρομες σαρακινων, τουρκων αλλα οχι την αδιαφορια των νεοελληνων που δεν εκτιμησαμε ποτε την πολιτιστκη μας κληρονομια. Υπερ παντων ο αγων μονο για νομιμοποιησεις αυθαιρετων!

Και

Και όλοι οι ελληναρες θεωρούν φυσιολογικό να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες... Κ ποιος θα οργανώσει αντιμετωπίσει επικοινωνήσει......αντί να είναι σε επιφυλακή οι δημόσιες υπηρεσίες οι ελλληναρες τις κλείνουν... άξιοι........

Εδώ ταρακούνησε .....

Στο π.φαληρο ξύπνησα από το κούνημα φαντασου οι άνθρωποι εκεί κοντά τι πάθανε ... Εύχομαι ολα να πάνε καλά για όλους μας .... Ο Θεός να βάλει το χέρι του ....

Στη Σπαρτη

ξυπνησαμε ολοι.Πραγματικα νομιζα οτι γινοταν ακριβως κατω απ τα ποδια μας.Ετριζε ολο το σπιτι κ βουιζε ο τοπος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης