«Πυροτέχνημα» οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους στο Μάτι

«Πυροτέχνημα» οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους στο Μάτι

Τέσσερις ημέρες μετά  την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος των προσώπων που αφορούν τα έκτακτα αυτά μέτρα στήριξης 

4541102
«Πυροτέχνημα» αποδεικνύονται οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για έκτακτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), καθώς μόλις τέσσερεις μέρες μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος των προσώπων που αφορούν τα έκτακτα αυτά μέτρα στήριξης.

Με ΠΝΠ της 26ης Ιουλίου 2018 ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου στην Αττική.

Μεταξύ των άλλων τα μέτρα της ΠΝΠ προβλέπουν ότι τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Όμως, λίγες μέρες μετά ο υπουργός Παιδείας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Κώστας Γαβρόγλου και Γεώργιος Χουλιαράκης, αντίστοιχα, με απόφασή τους περιόρισαν υπερβολικά των κύκλων των υποψηφίων φοιτητών που μπορεί να πριμοδοτηθούν θέτοντας τους εκτός των ευεργετικών διατάξεων της ΠΝΠ.

Κλείσιμο
Στην εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Έτσι, δύο νέοι από το Μάτι που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά και στατικά μόνο κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, από την πύρινη λαίλαπα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κότσηρα.

Στρέφονται κατά της επίμαχης κοινής υπουργικής απόφασης και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 της ΠΝΠ, στερώντας έτσι την δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της.

Επισημαίνουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης