Φοβούνται μη την κάνουν για έξω!

Φοβούνται μη την κάνουν για έξω!

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβίαση, απάτη, πλαστογραφία, και φοροδιαφυγή τα αδικήματα του κυκλώματος των ακινήτων!

Φοβούνται μη την κάνουν για έξω!
«Μάχη» με το χρόνο ώστε να μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος προσώπων που εμπλέκονται στο πολυπλόκαμο κύκλωμα των ακινήτων, δίνουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν εξονυχιστικά το πλούσιο υλικό που έχουν στα χέρια τους.

Τα στοιχεία είναι παρά πολλά και η αξιολόγηση τους από τις εισαγγελικές αρχές που θα προχωρήσουν στην άσκηση των διώξεων χρειάζεται χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη οι αρχές έχουν χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών μελών του κυκλώματος στα χέρια τους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εισαγγελία  πέφτουν «βροχή» οι καταγγελίες και οι μηνύσεις από ιδιώτες και επιχειρήσεις που έπεσαν στα δίχτυα της σπείρας.

Για το λόγο αυτό θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση να καθυστερήσει, κάτι που προβληματίζει δικαστές και εισαγγελείς. Και αυτό διότι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μέχρι την στιγμή της απαγγελίας των κατηγοριών, μέλη της σπείρας θα επιχειρήσουν ανενόχλητα να διαφύγουν στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μετέπειτα πορεία των ερευνών.

Στους κόλπους του Εφετείου έχει εκφραστεί ακόμη και η άποψη ότι  με την απαγγελία κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα στοιχεία της δικογραφίας που «δένουν» την υπόθεση θα διαρρεύσουν σε πρόσωπα που ελέγχονται για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα.

Στα μέλη του κυκλώματος – που φέρεται να δρούσε επί 13 χρόνια – φαίνεται να «κουμπώνουν» αδικήματα όπως σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβίαση, απάτη, πλαστογραφία, και φοροδιαφυγή.
Κλείσιμο

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τις εισαγγελικές αρχές τραπεζικοί λογαριασμοί και off – shore εταιρείες που είχαν στήσει μέλη της σπείρας.

ΕΔΕ: «Δεν υπάρχει παραδικαστικό»

Την ίδια ώρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παίρνει θέση στο όλο και με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι δεν προκύπτει εμπλοκή δικαστικών λειτουργών στο κύκλωμα των ακινήτων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Από το περιεχόμενο των δημοσιογραφικών πληροφοριών που έχουν δημοσιευθεί, δεν προκύπτει οποιαδήποτε εμπλοκή δικαστικών λειτουργών. Ως εκ τούτου αναιρείται από τους ίδιους τους συντάκτες των δημοσιευμάτων ο χαρακτηρισμός του κυκλώματος ως «παραδικαστικού». Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι κατηγορίες σε βάρος δικαστικών λειτουργών, χωρίς στοιχεία, προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητά τους. Οι πρακτικές αυτές, κατά το παρελθόν, δεν προσέφεραν υπηρεσία στην Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Καλούμε όλους να είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στην δικαστική λειτουργία».

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι έρευνες, πάντως, των αρχών  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και παρουσία εισαγγελέα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, έφοδοι σε χώρους όπου «δραστηριοποιούνταν» πρόσωπα που φέρονται ως μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για σπίτια και γραφεία στην Καλλιθέα, το Γαλάτσι  και το Ψυχικό, όπου έχουν κατασχεθεί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

Επί 13 χρόνια τα μέλη της σπείρας …χτυπούσαν κυρίως «ορφανά» ακίνητα  με πλειστηριασμούς καταφέρνοντας έτσι να ιδιοποιηθούν περισσότερα από 400 ακίνητα.

Από την …πλούσια δράση τους τα μέλη του κυκλώματος κατάφεραν να αποσπάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο με τεράστια ποσά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπο που οι αρχές του αποδίδουν ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα, έχει καταθέσεις 500 χιλιάδων δολαρίων στο ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχες καταθέσεις εμφανίζουν και άλλα μέλη του κυκλώματος σε τράπεζες της Ευρώπης.

Η σπείρα με την πολυετή δράση δεν δίσταζε ακόμη και να ματαιώσει και να αναβάλλει δίκες με αντικείμενο το καθεστώς ιδιοκτησίας ακινήτων που είχε ιδιοποιηθεί, τηλεφωνώντας στις γραμματείες των δικαστηρίων και απειλώντας για την τοποθέτηση βόμβας.

Οι  έρευνες εξελίσσονται σε δυο επίπεδα  με τις αστυνομικές  αρχές να συλλέγουν  αποδεικτικό υλικό  – έχουν στην κατοχή τους χιλιάδες σελίδες  απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών – και τις εισαγγελικές αρχές να έχουν βάλει ήδη στο «μικροσκόπιο» δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν με αντικείμενο το καθεστώς ιδιοκτησίας συγκεκριμένων ακινήτων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να προκύπτει η εμπλοκή εν ενεργεία δικαστή στην υπόθεση, πλην ενός πρώην δικαστικού λειτουργού που σήμερα δικηγορεί.

Το πρόσωπο αυτό φέρεται να έχει ρόλο κλειδί στους παράνομους πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση φέρεται να έχει παίξει και ένας πρώην πολιτικός µμηχανικός και νυν επιχειρηματίας, ο οποίος είχε και στο παρελθόν ανοικτούς λογαριασµούς µε τη Δικαιοσύνη. Ακόμη, ιερωμένος που έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη έχει – σύμφωνα με τις αρχές – ενεργή εμπλοκή στο κύκλωμα.

Επιπλέον πέντε  δικηγόροι – εκ των οποίων ο  ένας «πρωταγωνιστούσε» σε τηλεοπτική εκπομπή… σκουπίδι- φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση – όπως επίσης και  εφοριακοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

Ο κ.  Ντογιάκος που ερευνά την υπόθεση εξετάζει το ενδεχόμενο δσμεύσης τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων και αξιολογεί τα στοιχεία και ντοκουμέντα που κατασχέσθηκαν στα σπίτια και τα γραφεία των εμπλεκόμενων προσώπων, προκειμένου να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης