Μεταναστευτικό: Ανησυχία για τους 500.000 Αφγανούς στην Τουρκία που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη

Μεταναστευτικό: Ανησυχία για τους 500.000 Αφγανούς στην Τουρκία που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη

Καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Τούρκοι έχουν σταματήσει να φυλάνε τα περάσματα στον Έβρο 

agonia-evros-1
Μαίνεται η κόντρα για τα κονδύλια στο προσφυγικό. Στις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης επιμένει ο διευθυντής της ΔΥΤ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Ηλιόπουλος. Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας απαντά ότι «κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος», μετά και την εισαγγελική εντολή για διενέργεια σχετικής έρευνας.

Πράγματι, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί ο Δημήτρης Βίτσας, η υπόθεση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό έχει πάρει πλέον τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, παρήγγειλε στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στόχος να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελική λειτουργός έχει ήδη ξεκινήσει να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών και τον αντιστράτηγο Ηλιόπουλο, διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων. Στην πρώτη γραμμή της δικαστικής έρευνας, τόσο της OLAF όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί σίγουρα και το υπουργείο Άμυνας, όσοι έκαναν τους διαγωνισμούς και οι εταιρείες κέτερινγκ που πήραν τις δουλειές.

Πέρα από αυτά, η αντιπολίτευση επανάφερε στην Βουλή το αίτημα για προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ζητάει, μάλιστα, την κλήση του Ανδρέα Ηλιόπουλου, με αφορμή τις καταγγελίες. Και όλα αυτά όταν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική. Η πλημμελής φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας επιβαρύνει αισθητά το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα. Η πληροφορία ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός Αφγανών (υπάρχουν αναφορές για 500.000) βρίσκονται ήδη στην Τουρκία με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη προβληματίζει.

Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Τούρκοι έχουν σταματήσει να φυλάνε τα περάσματα στον Έβρο και ότι με τα πόδια έχουν περάσει πάνω από 12.000 μετανάστες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγεται ότι μετέβη στην Άγκυρα προκειμένου να θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές.

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να τους ενημερώσει για το προσφυγικό ζήτημα και το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, τα διεθνή Μέσα συντηρούν τον θόρυβο. Ειδικά στην υπόθεση της φερόμενης κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αναφέρονται γερμανικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα ενημέρωσης. «Χάθηκε ο έλεγχος: έκαναν φτερά χρήματα της ΕΕ για προσφυγικούς καταυλισμούς» (n-tv.de), «Έρευνες στην Ελλάδα για την διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε πρόσφυγες» (Zeit Online)  και «Η Αθήνα διεξάγει έρευνες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων» (orf.at) είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης