Σκουπίδια και πλαστικά στο παραγάδι του Ριμπολόβλεβ στο Σκορπιό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
scorpios_arthro

Πώς το ψάρεμα του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του Σκορπιού οδηγεί στην εκπόνηση μελέτης-ασπίδας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος μαζί με την επένδυση-μαμούθ των 165 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει για το θρυλικό νησί του Ωνάση

Αύγουστος 2018, Λευκάδα. Ο ήλιος έχει μόλις ξεμυτίσει και η ψαρόβαρκα του Νίκου πλησιάζει στο Νυδρί. Εχουν περάσει λίγες ώρες από τη στιγμή που ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μυήθηκε στα μυστικά τού πώς ρίχνεις παραγάδι. Η πρώτη φορά του Ρώσου μεγιστάνα σε ρόλο καπετάνιου-ψαρά στέφθηκε με επιτυχία. Η φωτογραφία που τον δείχνει να κρατά μια στήρα 2,5 κιλών αποδεικνύει του λόγου το αληθές, ενώ στα πόδια του ο κουβάς είναι γεμάτος και με άλλα ψάρια.

Στην ίδια φωτογραφία, όμως, αποκαλύπτεται και ένα άλλο μυστικό από τον βυθό του Ιονίου. Είναι τα σκουπίδια και τα πλαστικά που πιάστηκαν στα δίχτυα του κ. Ριμπολόβλεφ, ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του. Ο Νίκος, ο ψαράς, του εξήγησε ότι αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά το καλοκαίρι, όπου γύρω από τη Λευκάδα και το Μεγανήσι έρχονται χιλιάδες σκάφη, με τους επιβάτες τους να πετούν πλαστικά και σακούλες στη θάλασσα αδιαφορώντας για το περιβάλλον. Ο κ. Ριμπολόβλεφ είχε ενημερωθεί για την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη τον περασμένο Ιούνιο στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου τόσο για τον Σαρωνικό όσο και για το Ιόνιο. Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε ειδική αναφορά και στο Ιόνιο πέλαγος, και συγκεκριμένα στο νησί της Λευκάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο ο Σαρωνικός, το Ιόνιο πέλαγος επίσης κινδυνεύει, απειλώντας τους κατοίκους της Λευκάδας και της χώρας με αυξανόμενα μη βιοδιασπώμενα λύματα από τα σκάφη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας. Δεν θα ήταν κάτι εντυπωσιακό να βλέπαμε την περιοχή του Ιονίου να τιμά τον χαρακτηρισμό που της έχει αποδοθεί ως μία από τις μεγαλύτερες NATURA 2000 περιοχές της χώρας, προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση».


skoupidia


Οταν βγήκε για παραγάδι ο κ. Ριμπολόβλεφ ήρθε αντιμέτωπος με τη θλιβερή πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί σε Λευκάδα και Μεγανήσι και τον κίνδυνο που απειλεί το περιβάλλον της περιοχής. Με αφορμή και την έναρξη των εργασιών στον Σκορπιό, εκεί που με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο έχει επισημάνει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ ότι θα σεβαστεί και θα προστατέψει το περιβάλλον με την επένδυση που ετοιμάζει για το θρυλικό νησί του Ωνάση, έγινε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου με τον σύμβουλο και εκπρόσωπο της οικογένειας Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν. Ο κ. Τσερνίτσιν ενημέρωσε τον κ. Γαλιατσάτο για την άμεση επενδυτική αξιοποίηση του Σκορπιού, ύψους 165 εκατ. ευρώ, σε έκταση περίπου 10.000 τ.μ., που ξεκινά τον Οκτώβριο.  Ωστόσο βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η από κοινού προσπάθεια του Ρώσου μεγιστάνα και της Περιφέρειας για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόθεση του πρώτου να υποστηρίξει την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο NATURA 2000, στην περιοχή της Λευκάδας και του Μεγανησίου. Το θέμα είχε συζητηθεί και με τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θεόδωρο Χαλικιά, που είχε θέσει τη συγκεκριμένη πρόταση έχοντας υπόψη του το ενδιαφέρον του κ. Ριμπολόβλεφ.

Ο κ. Χαλικιάς μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επεσήμανε: «Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχει η ανάγκη μιας περιβαλλοντικής μελέτης της περιοχής, που θα ήταν μια καλή βάση για την επίτευξη του αναμενόμενου αποτελέσματος. Η συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια πολύ συγκεκριμένα βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας. Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ στις συναντήσεις που είχαμε έχει δείξει την προθυμία της να βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα και πλέον συζητάμε μαζί για τη δημιουργία μιας περιβαλλοντικής μελέτης. Τα αποτελέσματα της θα αξιοποιηθούν από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και θα μας δώσουν την κατεύθυνση όπου πρέπει να κινηθούμε σωστά και οργανωμένα για την προστασία του περιβάλλοντος στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος και σύμβουλος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ σε δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» ανέφερε: «Θα θέλαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε στην πρωτοβουλία των Αρχών να αναπτύξουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στη Λευκάδα και το Μεγανήσι. Οπως άλλωστε έχουμε πει, ακόμη και στην ανάπτυξη του έργου στον Σκορπιό θα χρησιμοποιήσουμε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες».

Κατά τη συνάντηση που είχε στην Κέρκυρα ο κ. Τσερνίτσιν με τον κ. Γαλιατσάτο, ο δεύτερος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα πρότεινε, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης που θα εκπονηθεί, η Περιφέρεια να εισηγηθεί τη δημιουργία γραφείου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Ιόνιο με έδρα τη Λευκάδα.

«Θα έχει ενδιαφέρουν αυτά τα συμπεράσματα να επεκταθούν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου. Μας ενδιαφέρουν η συνεχής έρευνα και η παρακολούθηση για το πώς εξελίσσεται η βιοποικιλότητα στο Ιόνιο, και ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες περιοχές, και σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο γραφείο του ΕΛΚΕΘΕ με έδρα τη Λευκάδα», τόνισε στη συνάντηση ο κ. Γαλιατσάτος.Οπως επεξήγησε στον περιφερειάρχη ο κ. Τσερνίτσιν, η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει τη διάθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή και μετά τις έρευνες που θα προκύψουν να ακολουθήσει ένα πλάνο δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
scorpios2
Ενα από τα αγαπημένα σπορτου Ρώσου ολιγάρχη, εκτός από το ποδόσφαιρο, είναι και η ιστιοπλοΐαΤο έργο του Σκορπιού

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει η επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό, καθώς η οικογένεια Ριμπολόβλεφ εξασφάλισε και την οικοδομική άδεια που απαιτούνταν για το project. Ο «νέος» Σκορπιός βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας. Η βασική ιδέα της ανάπτυξης, σύμφωνα με την οικογένεια, είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μέγιστη δυνατή χρήση του υπάρχοντος τοπίου, της δομής αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία Μυκήναι Α.Ε., ιδιοκτήτρια του Σκορπιού, τον περσινό Σεπτέμβριο στο Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Λευκάδας, το έργο περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο χωρητικότητας 48 κλινών με και luxury σουίτες. Το φημισμένο «Pink House», που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, χωρά συνολικά οκτώ άτομα και έχει ανακαινιστεί, θα παραμείνει ως έχει. Οσον αφορά το ξενοδοχείο, οι μελετητές έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός μικρού συγκροτήματος που θα μοιάζει με μικρό χωριό. Ολες σχεδόν οι κατασκευές θα είναι συμμετρικές, θα έχουν λευκό χρώμα και δίριχτες στέγες από μπεζ κεραμίδια. Ως προστασία από τον ήλιο προτείνονται εκτεταμένες πέργκολες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις θα ακολουθούν τη μορφή των στεγών και θα λειτουργούν ως προέκτασή τους στο ύπαιθρο. Κυρίαρχα στοιχεία θα είναι το ξύλο και η πέτρα, ενώ οι πισίνες θα καλύπτονται με πλακίδια σκούρου χρώματος.

Συγκεκριμένα, το κεντρικό ξενοδοχείο θα αποτελείται από μια μεγάλη βίλα τεσσάρων δωματίων, με ιδιωτική πισίνα, δύο σουίτες χωρητικότητας έως πέντε ατόμων, δύο σουίτες τεσσάρων ατόμων, αλλά και δύο βίλες στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν πέντε άτομα. Φυσικά, θα υπάρχουν ένα κτίριο με κοινόχρηστους χώρους, αλλά και χώροι για το προσωπικό. Στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστούν δύο ακόμη βίλες χωρητικότητας τεσσάρων ατόμων. Εκείνο που θα ξεχωρίζει στο πολυτελές θέρετρο θα είναι η υπερυψωμένη πισίνα αλλά και το κέντρο ευεξίας για τους απαιτητικούς πελάτες. Για τις νέες κατασκευές έχει προταθεί στους υπευθύνους η κατεδάφιση κάποιων κτιρίων και εγκαταστάσεων. Τα νέα κτίρια θα έχουν επιφάνεια 9.700 τ.μ. Στην ανατολική παραλία, εκεί όπου ήδη υπάρχουν κάποια μπανγκαλόου, θα δημιουργηθεί μια νέα πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Ακόμη, στα σχέδια για τον «νέο» Σκορπιό έχει υπολογιστεί η κατασκευή γηπέδων βόλεϊ και μίνι ποδοσφαίρου, αλλά και γήπεδο ιππασίας, συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ., που θα κατασκευαστεί στα νοτιοδυτικά του νησιού και θα είναι διαστρωμένο με ειδικό μείγμα χώματος ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη επιφάνεια για τα άλογα. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια από την έναρξή του.

scorpios1
Ετσι θα είναι ο «νέος» Σκορπιός της οικογένειας Ριμπολόβλεφ μετά την επένδυση των 165 εκατ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Το ψσρι λέγεται κορονάδο

Κορονάδο έτσι λέγεται το ψάρι αυτό εκεί και είναι βαθύψαρο. Να γίνουν ουρανοξύστες σαν το Ντουμπάι ( πανί πλοίου) απλά ο ουρανοξύστης στον Σκορπιό να έχει σχήμα κυπαρίσι μονόκλαρο που είναι ντόπιο στην Λευκάδα. Να φκιάξει δυό πύργους δίδυμα κυπαρίσια 900 μέτρα ο καθένας Ο ένας πύργος κυπαρίσι να μπεί πάνω στο ελικοδομιο στην Βορεινή πλευρά του Νησιού. Θα είναι το απόλυτο σύμβολο το νησί ακόμα και απ τον αέρα ή το διάστημα. Μια άλλη τοποθεσία για πύργο 1000 και βάλε μέτρα είναι μέσα στο κάστρο της Λευκάδος. Και μια άλλη τοποθεσία είναι η κατάληξη του νησιού νότια στον κάβο Λευκάτα για 1500 μέτρα ουρανοξύστη. Έτσι το νησί Λευκάς θα σηματοδοτείται από βορρά σε νότο απόλυτα και διαγώνια και από την Ανατολή με τους πύργους του Σκορπιού.

kk

Τι να μας πουν τα 165 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό; Εμείς δίνουμε 190 εκατ. τον χρόνο στην Ακριβοπούλου για να κάνει εκπομπή.

ονασης

με πάτημα δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος (και το στήσιμο της θεατρικής παράστασης με τα πλαστικά στη θάλασσα) θα κτιστεί ξενοδοχείο κλπ; τη καταστροφή του δάσους στο Σκορπιό λόγω του ξενοδοχείου δεν αξιολογείται ως καταστροφή του περιβάλλοντος;

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Στο ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ ο ΚΑΘΕΝΑΣ μας. ___________Και δικαιούμεθα επομένως να ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ από τον καθέναν άξεστον να ΜΗΝ το βρομίζει!_____________Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ πρέπει να γίνει πλέον ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ προς όλους!

Σάκης

Μια φορά πέταξα την πεθερά μου από πλοίο αλλά την έφερε σώα ένα αλιευτικό!

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Οι άξεστοι Ελληναράδες όπου βρουν το πετάνε το πλαστικό τους ποτήρι και το πλαστικό τους μπουκάλι και το χαρτί τους.___________Εάν τους κάνεις παρατήρηση γι΄ αυτό, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, θα ...φας και ξύλο από δαύτους!__________200 Χρόνια είναι πίσω από τους ...Γαϊδάρους των ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΩΝ Χωρών!..

Βαγγελης

Τι λες ρε αφερεμενε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stel90

«Γνωρίζω καλά ότι κανένα ποσό δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, αλλά εκφράζοντας πιστεύω το σεβασμό των συμπατριωτών μου Κυπρίων στην ιερότητα του ανθρώπινου πλάσματος... αισθάνομαι την ανάγκη να προσφέρω αυτή τη βοήθεια», αναφέρει ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου 

kiberbo

Ο ιδρυτής του CSIi, κ. Eμμανουήλ Σφακιανάκης,ενημέρωσε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για τα αποτελέσματα των δράσεων και για τις επικείμενες συνεργασίες του CSIi με τη Google, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε»