Η Γερμανία τίμησε τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ για τη συμβολή του στην ελληνογερμανική φιλία

Η Γερμανία τίμησε τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ για τη συμβολή του στην ελληνογερμανική φιλία

Με την απονομή του Σταυρoύ της Αξίας Α’ Τάξεως από τον Πρέσβη της Γερμανίας Γενς Πλότνερ

fleicer
Ο Πρέσβης της Γερμανίας Γενς Πλότνερ απένειμε στον καθηγητή κύριο Χάγκεν Φλάισερ το Σταυρό της Αξίας Α’ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το περασμένο Σάββατο. Η αναβάθμιση γίνεται εξ ονόματος του Ομοσπονδιακού Προέδρου κ. Στάινμαϊερ ως αναγνώριση για την ακούραστη αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας στα σκοτεινά κεφάλαια των ελληνογερμανικών σχέσεων και τη συμφιλίωση και τη φιλία με γνώμονα το μέλλον που προέκυψαν μέσα από αυτήν.

Ο καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1944 στη Βιέννη, ζει από το 1977 στην Ελλάδα και διαθέτει τη γερμανική και την ελληνική υπηκοότητα.

Δίδαξε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στο επίκεντρο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται η εθνικοσοσιαλιστική κατοχική πολιτική και οι συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1987/1988 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διεθνή επιτροπή ιστορικών για την υπόθεση Βάλντχαιμ.

Ο Πρέσβης κ. Πλότνερ είπε: «O καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ συνέβαλε σημαντικά στην ακριβή επιστημονική διερεύνηση της ιστορίας της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, με την οποία έθεσε τα θεμέλια, ώστε η συζήτηση για τα γεγονότα και τις συνέπειές τους, να διεξάγεται στη βάση πραγματικών γεγονότων. Στο πρόσωπό του κ. Φλάισερ τιμούμε έναν αγωνιστή κατά της απομόνωσης και της επικίνδυνης εκμετάλλευσης της ιστοριογραφίας, αλλά και κάποιον που αγωνίστηκε για την κατάρριψη των στερεότυπων και στις δύο πλευρές».

Οι έρευνές του και οι συμβουλές του συνέβαλλαν ώστε να γίνουν και στη Γερμανία ευρύτερα γνωστά το μέγεθος και οι συνέπειες των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
Σήμερα, πολυάριθμοι νέοι επιστήμονες που μαθήτευσαν κοντά του συνεχίζουν το έργο του, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του μεγάλου κοινού προγράμματος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του ΕΚΠΑ «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», το οποίο υποστηρίζεται από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Φλάισερ είχε τιμηθεί ήδη το 2007 με τον Σταυρό της Αξίας του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης