Φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Κατέβηκαν με ασφάλεια οι 875 επιβάτες

venizelosmesa

Σε ομάδες των 10 κατέβαιναν οι επιβάτες με βοήθεια κλιμακοφόρου οχήματος από το πλάι του ferry boat - Συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς που ξεκίνησε από φορτηγό στο 3ο γκαράζ του πλοίου - Το ferry boat κατέπλευσε στον Πειραιά στις 04:00 τα ξημερώματα και 40 λεπτά μετά ξεκίνησε η εκκένωσή του

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις επτά το πρωί η έξοδος των 875 επιβατών του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά και τότε ξεκίνησε η περιπέτεια για επιβάτες και πλήρωμα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η φωτιά ξεκίνησε από ένα φορτηγό στο 3ο γκαράζ του πλοίου. Αυτή την ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν «μικρές εστίες» στο γκαράζ και παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση, τότε θα ανοίξει ο καταπέλτης του πλοίου για να ερευνηθεί αφενός ο χώρος και να διακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο ferry boat της ΑΝΕΚ. 

Η φωτιά ξεκίνησε ενώ το πλοίο  έπλεε στα  ανοιχτά της Ύδρας, περίπου στις 23:30 το βράδυ της Τρίτης. Περίπου στη μιάμιση τη νύχτα, τα 141 μέλη του πληρώματος μοίρασαν σωσίβια στους 875 επιβάτες και ξεκίνησαν προετοιμασία για εν πλω εκκένωση του ferry boat. Τελικώς, περίπου στις δυόμιση τη νύχτα, όταν η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλέει προς το λιμάνι του Πειραιά. Κινούμενο με ταχύτητα που έφτασε και τους 16 κόμβους, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 4 τα ξημερώματα.

Ομως η περιπέτεια των 875 επιβάτων, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, δεν τελείωσε εκεί. Η φωτιά στα γκαράζ του πλοίου δεν είχε ακόμη κατασβεστεί και έτσι κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει η αποβίβαση των επιβατών από το πρυμναίο τμήμα, όπως συνήθως γίνεται υπό κανονικές συνθήκες.

Χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να ξεκινήσει η αποβίβαση των επιβατών από πλαϊνό τμήμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη βοήθεια ειδικής  κλίμακας. Οι επιβάτες που είχαν συγκεντρωθεί εντός του ferry boat σε δύο σημεία κατέβαιναν από το πλοίο σε ομάδες των 10 ατόμων. Προτεραιότητα δόθηκε στους γέροντες και στα μικρά παιδιά. «Τρομάξαμε όλοι, δόξα τω Θεώ βγήκαμε γεροί» είπε μια κυρία στις 05:30, την ώρα που έβγαινε από το ferry boat.

Εκατοντάδες  επιβάτες παρέμεναν στο  «Ελευθέριος Βενιζέλος», σχεδόν μιάμιση ώρα μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.  Τα πυροσβεστικά πλοιάρια επιχειρούσαν από θαλάσσης για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ τα μέλη του πληρώματος του ferry boat μοίρασαν μάσκες στους επιβάτες που περίμεναν υπομονετικά να αποβιβαστούν. Οι μάσκες διανεμήθηκαν  για να προστατευθούν οι επιβάτες από τους καπνούς.

Οσοι επιβάτες απεγκλωβίζονταν, μεταφέρονταν άμεσα με πούλμαν του ΟΛΠ στην πύλη Ε3 με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ώστε να επιβιβαστούν σε πλοίο που έχει μισθώσει η ΑΝΕΚ για να ξεκινήσει εκ νέου το ταξίδι τους με προορισμό τα Χανιά.

Η επιβάτης κυρία Γεωργία που μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μοιάζει σαν να έχει πάρει κλίση, ίσως από τον όγκο του νερού του πέφτει στο πλοίο από τα πυροσβεστικά πλοιάρια.

«Μας είπαν ότι θα πάρουμε τα αυτοκίνητά μας σε δύο ημέρες» είπε ένας επιβάτης βγαίνοντας ασφαλής από το πλοίο. 

Δείτε εικόνα από την προβλήτα Ε12, στην ακτή Ξαβερίου του λιμένος Πειραιώς όπου έδεσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»:
Όλοι οι επιβάτες παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα.

Σαράντα λεπτά μετά τον κατάπλου  ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών από το πλαϊνό μέρος του πλοίου με σκάλα και με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ. 
Παράλληλα, για παν ενδεχόμενο ένα Super Puma βρισκόταν σε επιφυλακή μήπως χρειαζόταν να συνδράμει στην αποβίβαση.

Κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της επιστροφής του βρίσκονταν 9 πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, φορτηγό αλλά και τρία επιβατηγά πλοία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

«Ελεγχόμενη» χαρακτήρισαν ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος την κατάσταση στο πλοίο, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε περί τα μεσάνυχτα στο γκαράζ του, ενώ έπλεε οκτώ ναυτικά μίλια της νησίδας του Αγ. Γεωργίου κοντά στην Ύδρα.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύναμη της ομάδας υποβρυχίων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.

Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στο λιμάνι του Πειραιά τέθηκε σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.

w01
w02
w03
w04
w05


Θρίλερ μεσοπέλαγα από τα μεσάνυχτα της Τρίτης

Το θρίλερ για τους επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα όταν εκδηλώθηκε φωτιά ανοιχτά της Ύδρας, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μηχανοστάσιο και το γκαράζ γέμισαν με καπνούς και προκάλεσαν τρόμο στους επιβαίνοντες, οι οποίο ανέρχονται στους 1016, 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, η φωτιά πιθανόν εκδηλώθηκε σε φορτηγό, αλλά κατά δήλωση του πλοιάρχου λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας του πλοίου και κατασβέστηκε.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια,  ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ενας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ  με τη φωτιά στο Ελ. Βενιζέλος περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος γράφει ότι τους είπαν ότι πήρε φωτιά μία νταλίκα στο τέταρτο γκαράζ.  Ολοι οι επιβάτες βρίσκονται στο κατάστρωμα, μυρίζει καμένο και βγαίνει καπνός απο τους αεραγωγούς.

Σε δεύτερο tweet έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους απο την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».

Σε χρήστη που τον ρώτησε αν είναι όλοι καλά στην υγεία τους απάντησε: «Ναι από  όσο γνωρίζω όλοι είναι καλά, οι υπάλληλοι της Ανεκ μας ενημέρωσαν να βγούμε γρήγορα εξω, με το που άρχισε να μυρίζει».


Φωτιά στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

Φωτιά στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» ανοιχτά της Ύδρας

Οι πρώτες φωτογραφίες

epiv01
epiv02


pp01
pp02
pp06
pp05
pp04
pp03


ploio
Άμεσα σήμανε συναγερμός στο ΥΕΝ, το οποίο έδωσε εντολή να σπεύσουν κοντά στο πλοίο όλα τα διαθέσιμα πλοία που βρίσκονταν στην Ύδρα για να βοηθήσουν, ενώ δίπλα στο πλοίο έπλευσε το "Blue Horizon", το φορτηγό πλοίο Knossos Pallas και εννέα πλωτά του λιμενικού σώματος.

Επίσης πέντε ρυμουλκά και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού «Λήμνος», ενώ είχαν ειδοποιηθεί να μεταβούν στο σημείο και οι φρεγάτες «Ύδρα» και «Κανάρης».

Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα ενεργοποίησε την ειδική μονάδα των βατραχανθρώπων (ΜΥΑ/Λ.Σ) που έσπευσε στο σημείο να επιχειρήσει.

ploiariaΗ ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά.

Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα.

Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (57)

Στης Ύδρας τα ανοιχτά και των Ψαρών....

Άν είχε φώς η Ύδρα πάντως θα μπορούσαν να πάνε και κολυμπώντας(!!) όσοι επέμεναν να συνεχίσουν τας διακοπάς τους....!

Καπετάν Γιάννης

@ Nikos Georgiou 29/08/2018, 08:08 ............. Ακόμα δεν μπήκαν μέσα στα γκαράζ oi πυροσβέστες και οι άλλοι αρμόδιοι λόγω του πυκνού πνικτικού καπνού . ..... Και η πρώτη και κύρια έγνοια τους σύμφωνα με την συλλογιστική σου είναι να βγουν τώρα και να πουν την ταδε ώρα το τάδε λεπτό και το τάδε δευτερόλεπτο κτύπησε το αλάρμ και το πότε αντίστοιχα ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος μηχανισμός κατάσβεσης . ...... Πας καλά άνθρωπε μου?

Βπ

Μπράβο στη κυβέρνηση που παρότι τον ανασχηματισμό ήταν σε ετοιμότητα και δεν άνοιξε ούτε μύτη ..Κάθε μέρα που περνά δείχνει ότι χειρίζεται όλες τις υποθέσεις με μεγάλη και σοβαρή υπευθυνότητα...Και αυτά που λένε μερικοί ότι οι επιβάτες ήταν όλοι συριζαιοι Κρητικοί για αυτό και η κυβέρνηση φέρθηκε τόσο υπεύθυνα δεν νομίζω να ισχύει απλά τώρα έχει διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Mήπως ΚΑΙ ...γιά αυτό το συμβάν "φταίει" ο ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι η ΠΑΝ-ένδοξος ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Περιμένω τους Χιτλερικούς-τουρμπινο-Φασίστες να ..."τοποθετηθούν"!..

Αγύριγη Φόλα

Δεν με καταλάβατε έτσι?......έχω μασκαρευτεί σε άλλο....τρελλό!

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Mήπως ΚΑΙ ...γιά αυτό το συμβάν "φταίει" ο ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι η ΠΑΝ-ένδοξος ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Περιμένω τους Χιτλερικούς-τουρμπινο-Φασίστες να ..."τοποθετηθούν"!..

ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΟΣ

Βαγγέλας ο νταλικέρης

Τετάρτη 22 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο KRITI II (δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά) στο γκαράζ 5 σε νταλίκα εθεάθη θεριακλής και μουστακαλής αραχτός στην καμπίνα του φορτηγού να καπνίζει του καλού καιρού κατά τη φόρτωση του πλοίου. Όταν το ανέφερα σε μέλος του πληρώματος που ήταν υπεύθυνος για τη φόρτωση των οχημάτων μου είπε ότι "...δεν είναι κάτι σπουδαίο, στο λιμάνι είμαστε ακόμα..." Συμπέρασμα: Δυστυχώς, ούτε τα χειρότερα παθήματα μας γίνονται μαθήματα!

Βασίλης

Συγνώμη ρε παιδιά, μόνο εμένα μου κάνει εντύπωση που έγινε τέτοια επιχείρηση και δεν άνοιξε μύτη; Δλδ, αποφυγή πανικού, σωστές αποφάσεις, όλες οι υπηρεσίες έσπευσαν καλού κακού, αποβίβαση όλων των επιβατών σώων. Ένα ΜΠΡΑΒΟ δε πρέπει να πούμε σε πλήρωμα, λιμενικό, πυροσβεστική κλπ; Μόνο στις καταστροφές είμαστε όλοι ειδήμονες;

...

Βρίσκεσαι σε λάθος site αν θες δίκαιη κρίση. Εδώ σχολιάζουμε μόνο αρνητικά και μόνο αν μπορούμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση.

Θανάσης

Η Δουρου που ήταν;;;;

Μήτσος

Απασχολημένη, να βρίσκει γελοίες δικαιολογίες γιά την ανυπαρξία της Περιφέρειας όταν κάηκαν 97 άνθρωποι στο Μάτι......

ΧΑΝΙΩΤΗΣ

Ιταλική μαφία χτυπάει με λύσσα την Χανιώτικη ΑΝΕΚ. Από τότε που ο Ιταλός Γκριμάλντι πήρε τις Μινωίκες από τους χρεοκοπημένους Καστρινούς ΣΟΥΜΠΕΡΙΤΕΣ Ηρακλειώτες, πήραν φωτιά δυο φορές (πάντα στο γκαράζ) πλοία της ΑΝΕΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό τον μήνα οι Μινωίκες του Γκριμαλντι άρχισαν γραμμή Χανιά-Πειραιά-Χανιά. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Άλλοι με ενδιαφέρον από το 2000 να εδραιωθούν στην κερδοφόρα αυτή γραμμή Χανιά- Πειραιάς - Χανιά είναι η Blue Star. Ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης