Κατέπλευσε στον Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος»: Τέλος στην περιπέτεια των 875 επιβατών

Κατέπλευσε στον Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος»: Τέλος στην περιπέτεια των 875 επιβατών

Ανακούφιση για τους επιβαίνοντες και τους συγγενείς τους - Ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών - Συνεχίζουν να βγαίνουν καπνοί από το πλοίο και είναι έντονη η οσμή καμμένου

karavi-grgrgrgrgrgg
Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά στην προβλήτα Ε12, στην ακτή Ξαβερίου το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βάζοντας τέλος στην 4ωρη περιπέτεια που έζησαν οι 875 επιβάτες του και τα 141 άτομα πλήρωμα μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε γκαράζ του και ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά.

Όλοι οι επιβάτες παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα.

Σαράντα λεπτά μετά τον κατάπλου του πλοίου ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών από το πλαϊνό μέρος του πλοίου με σκάλα και με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ. Δεν είναι ακόμη σαφές πόση ώρα θα διαρκέσει η αποβίβασή τους, καθώς προέχει η ασφάλειά τους.

Με κλίμακα της πυροσβεστικής υπηρεσίας –για λόγους ασφαλείας και προληπτικά– γίνεται η αποβίβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες μεταφέρονται άμεσα στην προβλήτα Ε3, απ' όπου με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας θα επιβιβαστούν στο πρώτο πλοίο που θα αποπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά για να φύγουν εκ νέου για τα Χανιά.

Παράλληλα, για παν ενδεχόμενο ένα Super Puma βρίσκεται σε επιφυλακή μήπως χρειαστεί να συνδράμει στην αποβίβαση.

H κατάσταση στο πλοίο είναι υπό έλεγχο, καθώς αναδίδεται μόνο καπνός, όμως παρ' όλ' αυτά στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Κλείσιμο
Κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της επιστροφής του βρίσκονταν 9 πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, φορτηγό αλλά και τρία επιβατηγά πλοία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

«Ελεγχόμενη» χαρακτήρισαν ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος την κατάσταση στο πλοίο, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε περί τα μεσάνυχτα στο γκαράζ Νο3 του πλοίου και επεκτάθηκε γρήγορα, ενώ έπλεε οκτώ ναυτικά μίλια της νησίδας του Αγ. Γεωργίου κοντά στην Ύδρα.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύναμη της ομάδας υποβρυχίων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.

Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στο λιμάνι του Πειραιά τέθηκε σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.

w01
w02
w03
w04
w05


Θρίλερ μεσοπέλαγα από τα μεσάνυχτα της Τρίτης

Το θρίλερ για τους επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα όταν εκδηλώθηκε φωτιά ανοιχτά της Ύδρας, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μηχανοστάσιο και το γκαράζ γέμισαν με καπνούς και προκάλεσαν τρόμο στους επιβαίνοντες, οι οποίο ανέρχονται στους 1016, 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, η φωτιά πιθανόν εκδηλώθηκε σε φορτηγό, αλλά κατά δήλωση του πλοιάρχου λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας του πλοίου και κατασβέστηκε.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια,  ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ενας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ  με τη φωτιά στο Ελ. Βενιζέλος περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος γράφει ότι τους είπαν ότι πήρε φωτιά μία νταλίκα στο τέταρτο γκαράζ.  Ολοι οι επιβάτες βρίσκονται στο κατάστρωμα, μυρίζει καμένο και βγαίνει καπνός απο τους αεραγωγούς.

Σε δεύτερο tweet έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους απο την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».

Σε χρήστη που τον ρώτησε αν είναι όλοι καλά στην υγεία τους απάντησε: «Ναι από  όσο γνωρίζω όλοι είναι καλά, οι υπάλληλοι της Ανεκ μας ενημέρωσαν να βγούμε γρήγορα εξω, με το που άρχισε να μυρίζει».






Φωτιά στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

Φωτιά στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» ανοιχτά της Ύδρας

Οι πρώτες φωτογραφίες

epiv01
epiv02






pp01
pp02
pp06
pp05
pp04
pp03






ploio




Άμεσα σήμανε συναγερμός στο ΥΕΝ, το οποίο έδωσε εντολή να σπεύσουν κοντά στο πλοίο όλα τα διαθέσιμα πλοία που βρίσκονταν στην Ύδρα για να βοηθήσουν, ενώ δίπλα στο πλοίο έπλευσε το "Blue Horizon", το φορτηγό πλοίο Knossos Pallas και εννέα πλωτά του λιμενικού σώματος.

Επίσης πέντε ρυμουλκά και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού «Λήμνος», ενώ είχαν ειδοποιηθεί να μεταβούν στο σημείο και οι φρεγάτες «Ύδρα» και «Κανάρης».

Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα ενεργοποίησε την ειδική μονάδα των βατραχανθρώπων (ΜΥΑ/Λ.Σ) που έσπευσε στο σημείο να επιχειρήσει.

ploiaria



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης