Κύπρος: Σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Noble και Shell-Delek για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

venus

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση διαπραγματευτικής ομάδας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις

Το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στον διορισμό διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η καλύτερη επιλογή, ανέφερε, είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία ούτως ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» το συντομότερο δυνατόν, που θα επιφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε από την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» ότι έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με το τερματικό σταθμο υγροποίησης της Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου προς τη διαχειρίστρια εταιρεία Shell.

«Αλλά ταυτόχρονα μας ενημέρωναν ότι λόγω και των μειωμένων τιμών πετρελαίου διεθνώς, τα οικονομικά του έργου δεν ήταν βιώσιμα και ζητούσαν όπως αναθεωρηθούν οι οικονομικοί όροι που υφίστανται σήμερα στη σύμβαση. Εν πάση περιπτώσει εμείς, αφού ακολούθησαν άλλες επιστολές από την κοινοπραξία, μελετήσαμε με τους συμβούλους μας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου και τη Νομική Υπηρεσία όλες τις πτυχές του θέματος και κοιτάξαμε όλες τις επιλογές που είχαμε ενώπιον μας. Καταλήξαμε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να προσπαθήσουμε βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη το κοίτασμα Αφροδίτη το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Κύπριος υπουργός σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια ανάπτυξη που θα αποφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη».

Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στο να ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα για να μπει σε έναν θεσμοθετημένο διάλογο με τις εταιρείες με πρόθεση να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η διαπραγματευτική ομάδα θα αποτελείται από τον υπουργό Ενέργειας, τον υπουργό Οικονομικών, από τους συμβούλους του υπουργείου Ενέργειας, από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων και από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και όποιον άλλον κριθεί σκόπιμο να κληθεί για να συμβάλει στην προσπάθεια.


«Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση» ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, «οπότε θα ζητήσω και την κατανόηση των ΜΜΕ για το αμέσως επόμενο διάστημα όταν θα γίνεται αυτή η συζήτηση, για να περιορίσουμε τα όσα λέγουμε και γράφουμε δημοσίως. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη συνέχεια αν και εφόσον καταλήξουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κατάληξη το συντομότερο δυνατόν. «Αφού είχαμε δει όλες τις επιλογές μας, έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι και το παράθυρο ευκαιρίας στην Αίγυπτο και αυτής της προκαταρκτικής συμφωνίας είναι περιορισμένο, αλλά και οι συνθήκες στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταλλάσσονται σχεδόν καθημερινά. Από κει και πέρα θα καθορίσει την πορεία της συζήτησης η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτά που έχει θέσει η Κυβέρνηση ως στόχο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, με βάση τον σημερινό προγραμματισμό η πρώτη διοχέτευση φυσικού αερίου στο τερματικό της Αιγύπτου και κατ’ επέκταση η εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους τοποθετούνται χρονικά το 2022. «Όσο κυλά ο χρόνος τόσο μετατίθεται η ημερομηνία πάρα πέρα, για αυτό και προανέφερα ότι επείγει, είναι σημαντικό για μας να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν».ών.

cyprus

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

24069958_lie

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, μετανάστης κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ζήτησε βοήθεια - Στις έρευνες παίρνουν μέρος  δύο περιπολικά πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα περιπολικό σκάφος της Frontex καθώς και ένα ελικόπτερο της Frontex

2
475580

Σε έξαρση το φαινόμενο της παιδικής εργασίας στη Θεσσαλονίκη -  Κατά το πρώτο 9μηνο εντοπίστηκαν 749 παιδιά να ζούνε στον δρόμο έναντι 500 πέρσι αναφέρουν  οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ

4