Φωτογραφία Ντοκουμέντο: Ο δήμος Μαραθώνα και η πολιτική των... μπάζων

mati-mpazanew

Ο δήμος είχε μετατρέψει λίγους μήνες πριν την πυρκαγιά το μοναδικό ελεύθερο οικόπεδο στην παραλία του Ματιού σε χωματερή - “Είχαμε προειδοποιήσει. Αν το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν καθαρό και ανοιχτό θα γλίτωνε πολύς κόσμος από τον θάνατο”, λένε σήμερα οι κάτοικοι

Ιούνιος του 2018. Ένας μήνας πριν από τις φωτιές. Τριάντα σχεδόν ημέρες πριν από τον όλεθρο που σκόρπισε το θάνατο στην περιοχή μέσα από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Πρόσωπα της περιοχής, σαν από διαίσθηση, ξεκινούν τότε έναν αγώνα προκειμένου το μοναδικό οικόπεδο που είχε μείνει άχτιστο στην παραλία του Ματιού _ ακριβώς δίπλα από το γνωστό ξενοδοχείο Ramada _ να καθαριστεί από τα μπάζα και τα σκουπίδια. Απευθύνονται στον δήμο, κάποιοι υπάλληλοι τους χλευάζουν, κάποιοι άλλοι απαντούν λακωνικά “Το μη χείρον βέλτιστον”. Ένας από τους κατοίκους ξεσπά γράφοντας: “Δεν αξίζει ο δήμαρχος να θυσιάσουμε άλλο χρόνο για email! Είναι μόνο για φρου φρου και αρώματα. Να φύγει να ησυχάσουμε! Εάν δεν κάνουμε θόρυβο κανείς δεν θα μας ακούσει...”.

Οι κάτοικοι αποφασίζουν να κάνουν θόρυβο, ωστόσο ούτε ο τελευταίος θα θορυβήσει στο ελάχιστο τους αρμόδιους του Δήμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κάποιος από αυτούς τους πολίτες σε ανάρτησή εκείνης της εποχής στα social media: “Τα μπάζα τα έβαλε ο δήμος τον Μάρτιο !Mίλησα και με αυτόν που είχε την ιδέα και την ευθύνη για αυτό το χάλι και ήταν προκλητικότατος... Τα μπάζα ήδη υπήρχαν στο οικόπεδο από βλάβες ύδρευσης. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε απλά την ιδέα να τα κάνει τοίχο!!! Όταν μίλησα με τον υπάλληλο και του υπέδειξα ότι το οικόπεδο έγινε χωματερή με παρότρυνση του δήμου καθώς και ότι το κακό αυτό παλιά δεν συνέβαινε μου είπε : “Το κάναμε... τώρα δεν το θέλουμε άλλο και έτσι το έκλεισα με τα μπάζα. Το μη χείρον βέλτιστον...”


facebook1
facebook2


Πολλοί ήταν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας και γράφοντας ότι: “Το παλεύω.... μέσα από τον Δημότη της Ανατολικής Αττικής, με επιστολές και με ατέλειωτα τηλέφωνα στις υπηρεσίες του δήμου... μόνος. Και μερικοί με χλευάζουν.... Βοηθήστε λοιπόν!!!!”, “Έχουμε αναθέσει σε μηχανικό να πάρει επίσημα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη από το Κτηματολόγιο, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Καλλικράτη και μολις τα έχουμε στην διάθεση μας θα επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη, αιτούμενοι να προβεί σε καθαρισμό και περίφραξη.", "Nα ήταν μόνο αυτά! Ελεος, κάθε 2 οικόπεδα ένα βουνό σκουπίδια!!!Σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να διαμαρτηριθεί και το ξενοδοχείο", “Κάθε χρόνο τα ίδια ... τα βλέπουν και οι τουρίστες ... ποσό ντροπή!!! Έχουμε μιλήσει και στο Δήμο και στα ξενοδοχείο.. μήπως από φιλότιμο έκαναν κάτι για το χώρο κοντά στην επιχείρηση τους!!ΤΙΠΟΤΑ!!”

Ένα μεγάλο “Τίποτα”. Αυτό έκανε ο δήμος απέναντι στα αιτήματα δεκάδων κατοίκων της περιοχής. Ένα μεγάλο τίποτα που αν το είχε μετατρέψει σε κάτι, σήμερα ενδεχομένως να μην θρηνούσαμε τόσους νεκρούς. Όπως επισημαίνει κάτοικος της περιοχής: “Με την ανοχή του δήμου πολλοί ρίχνανε τα σκουπίδια τους εκεί πέρα ενώ ο ίδιος ο δήμος άδειαζε φορτηγά με μπάζα, καναπέδες και ακαθαρσίες. Αν το οικόπεδο αυτό ήταν καθαρό και ανοιχτό θα είχαμε με μαθηματική ακρίβεια λιγότερους νεκρούς. Εμείς φωνάζαμε, κανείς δεν μας είχε όμως ακούσει...”

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΚΑΡΒΑΣ

Μητσο ... Τακη... διωχτους ολους απο το δημοσιο. Θα σε ψηφιζω για 100 χρονια ( αν ζω)

George

Αυτό κι αν είναι αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης