Δασοφύλακες: Αόρατη η πολιτική προστασία στη φωτιά στο Μάτι - Τα τρία λάθη που έγιναν

katastrofes_arthrooo

Υπάρχουν επιχειρησιακές ευθύνες για τη φωτιά στο Μάτι και θα τις αποδώσει η Δικαιοσύνη- Εκφράζουν την ευχή «οι συνέπειες στο περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή να μην έχουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες ή ζωές»

Για επιχειρησιακές ευθύνες κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους για τη φωτιά στο Μάτι οι Δασοφύλακες τονίζοντας ότι αυτές θα αποδοθούν από τη δικαιοσύνη.

Ειδικά για τη φωτιά που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς τη «μαύρη Δευτέρα» για το Μάτι, επισημαίνουν ότι «η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν αυτή φτάσει στον Ν. Βουτζά».

Όσον αφορά τη φωτιά στην Κινέττα εκφράζουν τη θλίψη τους για το γεγονός ότι έγιναν στάχτη 60.000 στρέμματα πευκοδάσους εκφράζοντας την ευχή «οι συνέπειες στο περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή να μην έχουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες ή ζωές».

Όπως είπε σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Παπαδιάς «για να φτάσει η φωτιά στο Μάτι κάτι έφταιξε. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες εκεί πρέπει να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιά τρείς ήταν οι παράγοντες που προκάλεσαν την τραγωδία:

- Το πρώτο ήταν εκτίμηση της φωτιάς στο ξεκίνημά της όταν πίστεψαν ότι θα φύγει βόρεια προς Διόνυσο. Μάλλον δεν είχαν καλή μετεωρολογική ενημέρωση

- Η δεύτερη αιτία είναι όταν ξέρεις ότι υπάρχει τέτοια επικινδυνότητα δεν στέλνεις όλη τη δύναμη στην Κινέττα, κρατάς πίσω οχήματα και έχεις διασπορά μέσα στα δάση. Δεν έφτασε αυτοκίνητο τα πρώτα πεντάλεπτα. Τη φωτιά την αντιμετωπίζεις τα πρώτα πέντε λεπτά

- Το τρίτο ήταν ένας κακός συντονισμός από την αόρατη πολιτική προστασία όταν τόσος κόσμος κάηκε και κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα

Ο κ. Παπαδιάς, το σπίτι του οποίου κάηκε στο Μάτι, κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία ότι «δεν χτύπησε σειρήνα, δεν χτύπησε καμπάνα, δεν ακούστηκε μηχανή ανύπαρκτη δημοτική αρχή. Στοιβαχτήκαν όλοι στο κόκκινο λιμανάκι γιατί όλοι πίστεψαν ότι θα μπλοκάρουν τη φωτιά στις κατασκηνώσεις».Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλληλων:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων και τα 1.000 περίπου μέλη εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Όλοι οι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι τόσο από την τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και από την άδικη και αβάσταχτη απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής και σεβασμό στους νεκρούς και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσους έχασαν τις περιουσίες τους, μιας και δικοί μας συνάδελφοι συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς που απώλεσαν τους κόπους μιας ζωής.

Όσο για την απόδοση ευθυνών τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τις επιχειρησιακές ευθύνες, που κι αυτές υπάρχουν (και θα αποδοθούν πιστεύουμε) μιας και κατά την άποψή μας (που πηγάζουν από χρόνια εμπειρίας στα μέτωπα των πυρκαγιών) θεωρούμε ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν αυτή φτάσει στον Ν. Βουτζά. Όσο για την περίπτωση της Κινέτας να αναφέρουμε μόνο το γεγονός ότι 60.000 στρέμματα καμένου πευκοδάσους και ανάμεσά τους και το μοναδικό ελατοδάσος των Γερανείων είναι παρελθόν, μας
θλίβει και μας θυμώνει ταυτόχρονα.

Η θλίψη και ο πόνος μας από την απώλεια ανθρώπινων ζωών ουσιαστικά ποτέ δεν ξεπερνιόνται. Ευχόμαστε μόνο οι συνέπειες στο περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή να μην έχουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες ή ζωές.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κηδέψουμε τους νεκρούς μας με τιμή, χωρίς να ξεχάσουμε και (όταν καταλαγιάσει ο ανείπωτος πόνος) να ακούσουμε επιτέλους με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα τις επιστημονικές αναλύσεις και προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Η Ομοσπονδία Δασοφυλάκων συναισθανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών, δηλώνει έτοιμη να προσέλθει σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο με προτάσεις και ιδέες συμβάλλοντας έτσι στη χάραξη μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για τις δασικές πυρκαγιές.

Δεν θα ξεχάσουμε»

ΣΧΟΛΙΑ (22)

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ... ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ....

φιλε

ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ? ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

Ιστορικός του Μέλλοντος

Στους δεσμοφύλακες!

Μητσος

Τεταρτον και σημαντικοτατον, οι ατελειωτες περιφραξεις που διμιουργησαν μια τεραστια ανθρωπινη φακα με σπανιζουσες εξοδους προς τη θαλασσα! (οποιος εχει περασει απο το Ματι ξερει!

Συντροφος απο ομαδα διαχειρησης κρισης

Πεμπτον και ακομα πιο σημαντικοτατον - φυσουσε και δεν εβρεχε.

George

Η φάκα ήρθε σαν συνέπεια της μη ειδοποίησης. Υπήρχε μιάμιση ώρα χρόνος για να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι να εκκενώσουν χωρίς πανικό την περιοχή. Και δεν έγινε. Θα είχαν φτάσει στη Νέα Μάκρη με τα πόδια σε αυτό το διάστημα. Προφανώς και δεν έπρεπε να υπάρχουν αυθαίρετες περιφράξεις που πάνω στον πανικό λειτούργησαν σαν παγίδες, αλλά αυτό είναι δικαιολογία για την ολιγωρία του κράτους. Εξάλλου, πάλι το κράτος είναι υπεύθυνο για τις αυθαιρεσίες. Σε κανένα σοβαρό κράτος δεν θα επιτρεπόταν αυτό. Τα σοβαρά κράτη κάνουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί από τους πολίτες που τα χρηματοδοτούν με τους φόρους τους.

Τζων Φλωράκης

Αγαπητέ μου αυτό δεν είναι επιχείρημα γιατί αυτές οι περιφράξεις δεσπόζουν εκεί για χρόνια (κακός) και η συγκεκριμένη ρυμοτομία είναι γνωστή σε όλους, άρα όταν δεν αποφασίζεις να κάνεις παρεμβάσεις και έχεις εκπονήσει σχέδια εκτάκτων αναγκών το έχεις λάβει υπόψιν σου αυτό, δεν κάνεις copy το σχέδιο μιας άλλης περιοχής στο Μάτι έτσι απλά για να δικαιολογείς αργομισθίες. Για να τελειώνει το παραμύθι, τα όποια πολεοδομικά προβλήματα θα δικαιολογούσαν την καταστροφή της περιοχής και πιθανών ένα πολύ μικρο αριθμό θυμάτων, οι απώλειες αυτού του μεγέθους είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανικανότητας αυτών που είχαν την ευθύνη .

Νβ

Δασοφυλακες...υπαρχουν;;;; ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΑΛΚΙΑ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ..ΕΚΕΙΝΟΣ ΦΤΑΙΕΙ..ΟΧΙ ΕΓΩ. ΓΙΑΤΙ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ,ΔΕΝ ΑΦΗΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ;;;;;

Μακ

Σε μια χώρα δομημένη χωρίς παιδεία με αρμόδιους διορισμένους χωρίς γνώσεις και αξιοκρατία χωρίς διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών , σεμια χώρα που οδηγάμε χωρίς ζώνες και κράνος, παρκάρουμε σε πεζόδρομους και πλατείες τι τύχη μπορεί ναχουμε στη πρώτη φωτιά ή πλημμύρα; Χωρίς εργαλεία πυρόσβεσης δεν πας πουθενά απλά ελπίζεις στο στρατηγό άνεμο πουλεγε και ο Πολύδωρας

tassos

Ρε παιδιά, ΠΟΥ χάθηκε αυτός ο Πρόεδρας της Φαυλοκρατίας ? ΠΟυ είναι ρε παιδιά αυτό το θλιβερό τιποτένιο ανθρωΠΑΚΙ ? Δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να πει ?

Αγροφυλακας Κωλονακιου

Ειπε οτι στεναχωρεθηκε - μετα πηγε για υπνο και εξαφανιστηκε.

George

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την πυροσβεστική για τη φωτιά αυτή. Είναι αλήθεια πως στα πρώτα 5 λεπτά υπήρχε πιθανότητα να σβήσει η φωτιά. Αλλά για να επιχειρήσει στα πρώτα λεπτά η πυροσβεστική, κάποιος πρέπει να την ειδοποιήσει στα πρώτα δευτερόλεπτα και να τύχει να υπάρχει πυροσβεστικό όχημα σε μικρή απόσταση όταν οι περισσότερες δυνάμεις ήταν στην Κινέττα. Και πάλι δεν ήταν σίγουρο με αυτόν τον πρωτοφανή άνεμο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα άλλαζε τίποτα στην εξέλιξη της φωτιάς ακόμη κι αν είχαν γίνει όλα άψογα από την πυροσβεστική. Τα λάθη ήταν στη γενικότερη οργάνωση και ειδικά στην κάκιστη εκτίμηση της πορείας και της ταχύτητας της φωτιάς, στη μη ειδοποίηση για εκκένωση, στη λάθος οδηγία για κατεύθυνση των οχημάτων από την τροχαία, στην απουσία σωστικών συνεργείων από ξηράς (που θα έδιναν έστω οδηγίες) και στην αργοπορία των σωστικών συνεργείων από θαλάσσης. Κάποιους νεκρούς θα είχαμε αλλά θα είχε αποφευχθεί αυτός ο τεράστιος αριθμός. Το κράτος σε καμία περίπτωση δεν έκανε αυτό που μπορούσε και αυτό που όφειλε για να προστατέψει τους πολίτες του.

Κλ

Δημαρχος και αντιδημαρχος πεντελης. Αυτοι που εκαναν δηλωσεις οτι η φωτια στην αρχη της ηταν χωρις σημασια.

fil

η "ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία κατά συρροή λόγω εγκληματικής αμέλειας" είναι αδίκημα που δεν καλύπτεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ούτε από ασυλία, ούτε και παραγράφεται. " και όποιος κατάλαβε κατάλαβε

AOT

Ετσι. Δεν λενε ουτε ενα συγνωμη γιατι αυτο σημαινει παραδοχη ενοχης. Φταινε τα αυθαιρετα που δεν εβγαλαν ανακοινωση για εκενωση οταν ειχε 10 μποφορ και η φωτια ηταν παραδιπλα. Φταινε τα αυθαιρετα που δεν εγινε αντιπυρικη ζωνη στη Μαραθωνος, κτλ. κτλ. Μεγαλες δουρου ολες τους. Αλλα, οπως ειπες, αυτα δεν παραγραφονται - η στοιχειοθετηση πρεπει να ειναι αψογη.

Βγαινουν πολλά στην φόρα

Θα ανοίξουν και άλλα στόματα. Οι ευθύνες του Τσίπρα όλο και αυξάνονται...

ΟΝΝΕΔίτης

@09:26: Γι'αυτό πρέπει να έρθει ο γουρλομάτης Κούλης να μας σώσει!

Συντροφος με αυτογνωσια - μετακλητος στην ΕΡΤ

Ασε τον Κουλη - ακομα και ο Αττιλας θα ηταν καλυτερος απο εμας συντροφε. Πιο αχρηστος σαπιζεις.

***

ΤΣΥΡΙΖΑΙΕ, το ζαβο κυβερναει απο το 2015. ΟΤΑΝ κυβερνησει ο Μητσοκτακης και ΟΤΑΝ κανει λαθος τοτε βγες και μιλα. Αιντε βοδια που μαθατε να πετατε τη μπαλλα στην εξεδρα συνεχεια.

Ι.Καλφας Σουηδία

Φωτιά στο Μάτι: Δεν είχαν... μάτια να δουν τους νεκρούς. / Ο Νεοέλληνας και ο παραλογισμός του ./ Μετά από κάθε αναμενόμενο και τετελεσμένο γεγονός γαβγίζει ο Νεοέλληνας και επιτίθεται στον Ψευτοτσολιά Τσίπρα . Δεν ξέρω τι περίμενε ο Νεοέλληνας από έναν σαμποταριστεί κουκουλοφόρο . Το ποιον αυτού του μπολσεβίκου ήταν γνωστό σε όλους τους Έλληνες προτού τον κάνουν Πρωθυπουργό . Αυτό το αυτοαπατώμενο απόβρασμα δεν ήταν που διαλαλούσε καθημερινός στον Έλληνα την τελική άρνηση τον καθηκόντων του; Να μην πληρώνει Διόδια, Φόρους, ΕΝΦΙΑ και ότι συνεπάγεται με την κανονική λειτουργία ενός κράτους . Ο Νεοέλληνας ήξερε πολύ καλά τον Τσίπρα και το τι αντιπροσωπεύει η παράταξη του . Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Νεοέλληνα να ψηφίσει τρεις φορές μέσα σε επτά μήνες τον Πανούργο ψευτοτσολιά και να τον κάνει πρωθυπουργό . Ο Νεοέλληνας πίστευε και πιστεύει σε ταραξίες του υπόκοσμου και σε θρησκευτικά θαύματα . Αυτός ο Καραγκιόζης θα έσβηνε τα μνημόνια με μόνον ένα νόμο, αυτός ο απατεώνας θα έκανε τον Νεοέλληνα να τρώει με χρυσά κουτάλια . Τώρα ο Έλληνας βρίζει και μαδιέται καθημερινός για την κατάντια του . Όχι αγαπητοί μου Συμπατριώτες χετε ευθύνες, εσείς φέρατε αυτών τον κουκουλοφόρο ψευτιτσολιά στην εξουσία και θα υποστείτε τις συνέπειες : // Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς // Το μόνο που απομένει στον απόδημο Ελληνισμό είναι να εκφράσει λύπη για τους νεκρούς και ολίγη συμπόνια για την κατάντια σας. Κάτι ακόμα όλα τα ΜΜΕ τις Ελλάδος ασχολούνται με την τραγική καταστροφή όλα τα άλλα προβλήματα έχουν ξεχαστεί και μπήκανε στο ψυγείο. Αυτό το κουκλοθέατρο θα συνεχίσει ακόμα μερικές εβδομάδες . Εγώ μαζί με μια πλειοψηφία του Απόδημου Ελληνισμού έχουμε μια κα μόνο Ερώτηση //Θα βρεθεί και θα δικαστή για αμπέλια και φόνο κάποιος οι κάποιοι υπεύθυνοι κρατικοδίαιτοι τις καρέκλας; //

...

Ψεκασμένος από τους λίγους. Κάτσε απόλαυσε τους ισλαμιστές και τις φεμινίστριες στη Σουηδία που δεν μπορείς ούτε να μιλήσεις εναντίον τους, και άσε την Ελλάδα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzoum_2

Η Data Artisans προσφέρει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές - Επιβεβαίωσε ο ίδιος την πώληση στο Twitter

baby

Η ανήλικη Ρομά γέννησε μόνη στο σπίτι - Της έπεσε το μωρό προσπαθώντας να κόψει τον ομφάλιο λώρο  - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η 17χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας

2
photo01

Ποινική δίωξη σε βάρος ενός Έλληνα αρχιλοχία και Άγγλου που δραστηριοποιείται σε ΜΚΟ άσκησε η εισαγγελέας Ορεστιάδας – Συνελήφθησαν να περιφέρονται σε απαγορευμένη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων

4