Τμήμα Γεωλογίας Καποδιστριακού: Τα δέκα συμπεράσματα από τη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική

xartes_main01

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους που συνέβαλαν στην τραγωδία με τους 87 νεκρούς

Σε δέκα συμπεράσματα κατέληξε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό κόστισε τη ζωή σε 87 ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιο Λέκκα, βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Αττικής συγκέντρωσε δεδομένα και μαρτυρίες και έπειτα από ανάλυση κατέληξε στα πρώτα συμπεράσματα για το φαινόμενο και τις καταστροφικές του επιπτώσεις.

Διαβάστε αναλυτικά τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας:

-Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δασών - οικισμών (wildland urban interface – WUI), όπου καταγράφεται η υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών στον ελληνικό χώρο και παγκοσμίως. Ειδικά στον ελληνικό χώρο τέτοιες περιπτώσεις είναι πολυάριθμες.
xartes00

-Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90 χιλ. την ώρα, διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς προς τα χαμηλότερα υψόμετρα (downslope spread).

-Η ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτέλεσε πιθανότατα τον κύριο λόγο για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση, γεγονός που συντέλεσε στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων.
xartes02

-Παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτήρια υπερυψωμένα ή με ορόφους, με μικρότερες καταγεγραμμένες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια, τυπικό δείγμα πυρκαγιάς κόμης.

-Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία, πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο τμήμα του οικισμού Μάτι, το οποίο είχε ήδη πληγεί και όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι δόθηκε σχεδόν μηδενικός χρόνος προειδοποίησης και αντίδρασης.

-Από την έρευνα πεδίου διαπιστώθηκαν αδυναμίες στην κατασκευή των οικιών με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα και άλλα μέρη, τα οποία συνετέλεσαν στην καταστροφή τους. Η βελτίωσή τους πιθανόν να είχε θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην τρωτότητά τους απέναντι σε πυρκαγιές.
xartes03

-Σημαντικός εκτιμάται ότι είναι ο ιδιαίτερος πολεοδομικός σχεδιασμός του οικισμού, ο οποίος ενέργησε ως «παγίδα» για τον πληθυσμό που προσπάθησε να εκκενώσει. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήταν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.

-Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, στις επιπτώσεις συνέβαλε η κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω πανικού αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (κατοίκων αλλά και επισκεπτών / τουριστών που πιθανόν δεν γνώριζαν τη γεωγραφία της περιοχής).
xartes04

-Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδεις ακτές), περιορισμένες οι προσβάσιμες παραλίες, τα οποία σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα και την αποπνιχτική ατμόσφαιρα συντέλεσαν στον εγκλωβισμό.

-Πιθανή απρόσμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν και μετέβει σε περιοχή που δεν είχε καεί πρόσφατα με υψηλή συγκέντρωση καύσιμης ύλης και επομένως η συμπεριφορά της έγινε κατά πολύ πιο εκρηκτική.

xartes01

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Ξαναφυτεύτε πεύκα.

Ξαναφυτεύτε πεύκα.

Αποφοιτος

Ασε μας ρε Θυμιο με τις ερευνες-κωμωδία...Τα ιδια εκανε κι ο Παπανικολαου για μια θεση στο ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ παλιοτερα...Κριμα,που μας το επαιζες αντρακι γυρνωντας με το πουκαμισακι μεσα στα χιονια στην κορυφογραμμη του Ταϋγέτου...

Συναπόφοιτος

Και λίγα λες...

Αποφοιτος

Τι αλλο να πω φιλε συναδελφε Γεωλογε...Φαγαμε τα βουνα και τα λαγκαδια της Αττικης (αμισθί)για να παρουσιαζουν αυτοι οι δυο τις μελετες τους(για τα κονδυλια)...Αστα να πανε

Γραικηλοι ερευνητές

Μαρεσει που λέμε ότι έχουμε έρευνα στην Ελλάδα. Κάτι λαμόγια καθηγητές ειναι υπεύθυνοι που μόνιμη δουλειά τους είναι να τσιμπανε έργα από Ε.Ε για να τσιμπανε φράγκα. Οι έρευνες σαν έρευνες είναι κωμικοτραγικές και απλά γράφονται στο πόδι συνήθως φουλ στην αρλουμπα και στην παπαρολογια. Αν υπήρχε κάποια σοβαρή επιτροπή ελέγχου το 90 % αυτών των ερευνών θα έπρεπε να τις απέρριπτε ως ασυναρτησίες τις οποίες κάποιος μπορεί να ακουσει πχ στα τσιπούραδικα. Αν υπήρχε σοβαρό πανεπιστήμιο οι μελέτες θα είχαν υπόβαθρο και θα είχαν ενεργό ρόλο στην κοινωνία ακόμα και για την πρόληψη τέτοιων γεγονότων και οχι για να βγαίνουν συμπεράσματα αφού εχει γίνει το κακό όπου ο καθένας μπορεί να το κάνει. Λες και δεν είχαμε πυρκαγιές με νεκρούς παλιότερα και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει. Γι'αυτό όσοι σοβαροί επιστήμονες Έλληνες θέλουν να κάνουν καριέρα γιατί πραγματικά αξίζουν φεύγουν εξωτερικό που τηρούνται τα στανταρντς. Γιατί εδώ κλαφτα χαραλαμπε σε όλα τα επιπεδα

Γιάννης Γ

@ Γραικηλοι ερευνητές 28/07/2018, 15:22 ........... Τρισένδοξε μηδενιστή Ελληνάρα μου!!!. Μια απορία και ένα ερώτημα έχω. Πως γίνεται ξένες πολυεθνικές να αναθέτουν ερευνες και μελέτες στους καθηγητές και στα Ελληνικά πανεπιστήμια? . Αυτή είναι η απορία μου. .... Και το έρώτημά μου είναι , πως αφου΄για εσένα είναι άχρηστοι οι καθηγητές των Ελληνικών πανεπιστημίων , εδώ αναφέρομαι στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών , αυτό να συγκαταλέγεται και παρόλα τα μύρια οικονομικά προβλήματά του στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια ολου του κόσμου σε έναν αριθμό δηλαδή περίπου 21 χιλιάδων πανεπιστημίων? . Δεν νομίζω να μπορεί να γίνει αυτό με άχρηστους που αποτελούν το διδακτικό και ερευνητικό του προσωπικό. .... Παρεπιπτόντως η ιατρική σχολή του παν. Αθηνών είναι μέσα στην ελίτ των 100 πρώτων πανεπιστημιακών ιατρικών σχολών. Σου λέει τίποτε και αυτό? ...... Φτάνει πιά αυτή η μιζέρια και η κακομοιριά και η υποτίμηση δυστυχώς από πάρα πολλούς του κάθε τι αξιόλογου που υπάρχει στην Ελλάδα. ..... Αυτά ειχα να σε ρωτήσω και να σου πω.

Αποφοιτος

Σα Γεωλογος,αποφοιτος του Καποδιστριακου λοιπον ,να σου πω εν ταχει πως γινεται...Γιατι υπαρχουν σωστοι-συνετοι-υπεθυνοι-σοβαροι φοιτητες ,οι οποιοι αγαπουν την επιστημη τους,που τους κανουν ολη τη δουλεια,μερικες φορες βεβαια ελπιζοντας οτι θα βολευτουν,αυτο ομως σπανιοτερα ισχυει...Αν ησουν καποτε φοιτητης, θα καταλαβεις

Λαζαρος

Ολα αυτα που ειπωθηκαν απο την μελετη ειναι αληθη και πραγματικα. Ειναι εκ των υστερων προφητειες. Το θεμα ειναι οτι ουτε ανθρωπος σε θεση ευθυνης απο την γγ πολιτικης προστασιας, την πυροσβεστικη, την αστυνομια, τον δημο, την περιφερεια, το υπουργειο δεν μπορεσε να προβλεψει την εξελιξη. Τοτε απλα ειναι ολοι ανικανοι και δεν πρεπει να βρισκονται σε τετοιες θεσεις. Επισης ολοι οσοι ηταν στην περιοχη ενω εβλεπαν την φωτια να ερχετε, δεν συγκινηθηκαν να φυγουν νωριτερα η εστω να ανησυχησουν και να σωθουν.

ο0

κοίτα κάτι "Έλληνες" πανεπιστημιακους που γράφουνε με αγγλικούς όρους. Δεν σέβονται ούτε την γλώσσα τους ούτε την χωρα τους ούτε την καταγωγή τους. Η ξεφτιλισμένη αριστερά μέσα στα πανεπιστήμια.

Περί όνου σκιάς

Η επικοινωνία είναι βασικό ζήτημα. Η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι στοιχείο επικοινωνίας και πρέπει οι όροι να είναι κοινώς αποδεκτοί. Αν σε κάποιους όρους δεν έχουμε καταλήξει σε κοινώς αποδεκτή μετάφραση τότε χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος που καταλαβαίνουμε όλοι.

Γιάννης Γ

Ξυδάκι λοιπόν, σε ολους αυτούς τους ανεγκέφαλους Ελληναράδες αλλά και στους γελοίους πολιτικοπολιτικάντηδες της αντιπολίτευσης που ορύονταν μέχρι και χθές τουλάχιστον ότι οι μόνοι που εφταιγαν ήταν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός. Βγήκε χθές ανακοίνωση υπο μορφή συμπερασμάτων, του γεωδυναμικού τμήματος του Καποδιστριακού πανεπιστημίου που έγινε από αναγνωρισμένου κύρους καθηγητές πανεπιστημίου, σχετικά με τις αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής που βάζει τα πράγματα στην θέση τους.. ...... Περιμένω να το ακούσω και αυτό πέρα του ότι είμαι Συριζαίος /τρολάκι της Κουμουντούρου κξλπ κλπ, και το ότι ο Τσίπρας τους "λάδωσε" για να βγάλουν αυτές τις ανακοινώσεις. .... Όλα είναι εδώ πλέον πιθανά στην κοινωνία αυτών των ηλιθίων και ανεγκέφαλων Ελληναράδων που πλέον είναι σε αφθονία σε αυτόν τον τόπο.

Giapesmasligo

Για πες μας λίγο. Γιατί η κυβέρνηση της αριστεράς του Παπανδρέου έδωσε το 1985 άδειες να χτιστεί η περιοχή; Γιατί το 2017 ο υπουργός Σταθάκης εξέδωσε πολεοδομική έγκριση για την περιοχή «κόκκινο λιμανάκι»; Για πες μας λίγο, γιατί, σύμφωνα με αυτά που είπαν οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι, περίμεναν με τις ώρες σε παραλίες και μέσα στη θάλασσα μέχρι να τους περισυλλέγουν; Για πες μας λίγο γιατί δεν υπήρχε από αέρος εκτίμηση της κατάστασης παρά μόνο αφού γύρισε ο τσιπρας κι αφού είχαν χαθεί πολύτιμες ώρες; Για πες μας λίγο, γιατί η κρατική τηλεόραση έκρυβε και έθαβε το θέμα και αποσιωπούσε τη ύπαρξη νεκρών; Για πες μας λίγο, τι ακριβώς απέδειξε αυτή η μελέτη που δεν το ξέραμε ήδη και που αποποιεί τις ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας;

Αναγνωστης

Μήπως να διαβάσεις την απάντηση του κου Σταθάκη για να έχεις πλήρη ενημέρωση για το θέμα.

Γιάννης Γ

@ Giapesmasligo 28/07/2018, 18:35 ........ Εγω ξέρω ότι η καταπάτηση εκει της περιοχής αρχισε περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οπου τότε καταπατητές γης την πωλούσαν σε μικρά οικόπεδα, ή και κάποιοι ποιο "προνομιούχοι" οικειοποιούνταν παραθαλάσσιες εκτάσεις που με ψευδομάρτυρες και μπόλικο μαύρο χρήμα τις νομιμοποιούσαν με ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας ή με χρυσόβουλα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. ...... Τι να κάνουμε. Αυτή ηταν η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορούσε να τα βάλει με αυτή την κατάσταση γιατί δεν ηταν οι εξαιρέσεις αυτά αλλά ενας γενικός κανόνας και κάτι , ως αυτονόητο δικαίωμα των "εξυπνων" Ελλήνων να καταπατούν την γη και να χτίζουν αυθαίρετα. ...... Και τώρα το άλλο το από αέρος εκτίμηση της κατάστασης. Πως να γινόταν αφου λόγω θυελλωδών ανέμων δεν μπορούσαν να πετάξουν πάνω από την περιοχή. .... Και πως θα μπορούσαν επίσης να περιμαζέψουν τους ανθρώπους μέσα από την θάλασσα σε χρόνο ρεκόρ? . με τι πλωτά μέσα θα τους περισυνέλλεγαν και σε χρόνο ρεκόρ? . Δυο περιπολικά σκάφη εχει όλα και όλα το λιμεναρχείο της Ραφήνας και δυο zodiac. .... Εξ άλλου κινητοποίησε τα αλιευτικά της περιοχής , και στην περιοχή έφτασε και η φρεγάτα που έκανε "ξηφία " στο Βόρειο Αιγαίο. ... Παντού σε ολο τον κόσμο σε περίπτωση ναυαγίου τα παραπλέοντα πλοία και τα αλιευτικά προστρέχουν σε διασώσεις ανθρώπων που είναι στην θάλασσα ή σε αποκλεισμένες παραθαλάσσιες περιοχές. .... Και οι ψαράδες είναι αυτοί που γνωρίζουν όλα τα κατατόπια της περιοχής τους.... Για να κρίνω το γιατί και εάν και τι απέκρυψε η τηλεόραση δεν είμαι αρμόδιος να σου απαντήσω. Και το τι απέδειξε η μελέτη? !!!! . Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου. Απλά η μελέτη ανέδειξε τις παραμέτρους που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. .

Άκης

Συγγνώμη αλλά ερευνητική επιστημονική ομάδα που να συγκροτείται και να εκπονεί μελέτη εντός 24 ωρών δεν υπάρχει. Οι μπαρμπαδες στα καφενεία πιο τεκμηριωμενοι είναι. Πολλώ δε μάλλον που συμπτωματικά εντελώς τα συμπεράσματα αυτής της ομάδας είναι τα ίδια με του Τζανακοπουλου. Δε ντρέπεστε λίγο κοπρόσκυλα

Θείος...

Αλλά τι να σου πει ο Λέκκας και ο κάθε Λέκκας αγόρι μου, όταν ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ξέρεις??? Όταν ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ξέρεις ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα που έχτισες (ουσιαστικά) μέσα σε ένα δάσος και χωρίς καμία υποδομή διαφυγής… Όταν ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ξέρεις ότι δεν χρειάζεται, ούτε αποψίλωση, ούτε υπερ-καθαριότητα (πευκοβελόνες, σκουπίδια) παντού και διαχρονικά… Όταν ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ξέρεις ότι τα ξύλινα κουφώματα και οι πέργολες, οι απλωμένες τέντες, τα ξύλα για το τζάκι εφαπτόμενα του σπιτιού, το υγραέριο μαγειρικής σε εξωτερικό χώρο, κ.α., δεν αποτελούν κανένα απολύτως πρόβλημα… Όταν ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ξέρεις ότι η κάπνα και οι καύτρες (από τον Βουτσά) δεν σε ανησυχούν, διότι η Λεωφόρος Μαραθώνος είναι “αντιπυρική ζώνη”… Όταν ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ξέρεις ότι το “κράτος” φταίει για όλα… Με την βασική διαφορά ότι (τελικά) ΔΕΝ ξέρεις, ότι το κράτος είσαι ΕΣΥ ο ίδιος…

Akis

Θείο παρτο αλλιώς. Παγκόσμιο ρεκόρ νεκρών σε πυρκαγιά έγινε. Κάπου φταίνε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη. Σιγά μην το ρίξουμε και στην Τουρκοκρατία. Κρατικός μηχανισμός που αλληλοσυγχαιρεται και διαπιστώνει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο δεν έχει λόγο ύπαρξης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w25-211751anastasiades

Μιλώντας στο πρακτορείο Xinhua, ο Κύπριος μπρόεδρος είπε πως οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου, που είχε σχεδόν καταρρεύσει, να εξέλθει από την οικονομική κρίση του 2012-2013