Ευθύμιος Λέκκας: Οι δέκα λόγοι για τους οποίους κάηκε η Ανατολική Αττική

4227493

Έπειτα από την πρώτη ανάλυση  των δεδομένων που συνέλεξε  ο καθηγητής  Σεισμολογίας έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά  του  για την καταστροφική πυρκαγιά  στο Μάτι

Τον δεκάλογο των συμπερασμάτων της για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα έπειτα από μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε.

Οπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η μη έγκαιρη προειδοποίηση, γεγονός που συνετέλεσε στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, οφείλεται στην ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα:

1. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δασών - οικισμών (wildland urban interface - WUI), όπου καταγράφεται η υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών στον ελληνικό χώρο και παγκοσμίως. Ειδικά στον ελληνικό χώρο τέτοιες περιπτώσεις είναι πολυάριθμες.

2. Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90 χιλ. την ώρα, διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς προς τα χαμηλότερα υψόμετρα (downslope spread).

3. Η ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτέλεσε πιθανότατα τον κύριο λόγο για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση, γεγονός που συντέλεσε στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

4. Παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτήρια υπερυψωμένα ή με ορόφους, με μικρότερες καταγεγραμμένες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια, τυπικό δείγμα πυρκαγιάς κόμης.

5. Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία, πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο τμήμα του οικισμού Μάτι, το οποίο είχε ήδη πληγεί και όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι δόθηκε σχεδόν μηδενικός χρόνος προειδοποίησης και αντίδρασης.

6. Από την έρευνα πεδίου διαπιστώθηκαν αδυναμίες στην κατασκευή των οικιών με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα και άλλα μέρη, τα οποία συνετέλεσαν στην καταστροφή τους. Η βελτίωσή τους πιθανόν να είχε θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην τρωτότητά τους απέναντι σε πυρκαγιές.

7. Σημαντικός εκτιμάται ότι είναι ο ιδιαίτερος πολεοδομικός σχεδιασμός του οικισμού, ο οποίος ενέργησε ως «παγίδα» για τον πληθυσμό που προσπάθησε να εκκενώσει. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήταν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.

8. Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, στις επιπτώσεις συνέβαλε η κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω πανικού αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (κατοίκων αλλά και επισκεπτών / τουριστών που πιθανόν δεν γνώριζαν τη γεωγραφία της περιοχής).

9. Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδεις ακτές), περιορισμένες οι προσβάσιμες παραλίες, τα οποία σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα και την αποπνιχτική ατμόσφαιρα συντέλεσαν στον εγκλωβισμό.

10. Πιθανή απρόσμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν και μετέβει σε περιοχή που δεν είχε καεί πρόσφατα με υψηλή συγκέντρωση καύσιμης ύλης και επομένως η συμπεριφορά της έγινε κατά πολύ πιο εκρηκτική.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

τι λες τωρα?

Τι μας λεει τωρα ο καθηγητης; ΞΥΠΝΗΣΤΕ και ΑΝΟΙΞΤΕ τα ματια σας. Ψαξτε για τη ΓΡΑΜΜΗ ΕΣΧΑΤΗΣ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ και μαθετε την αληθεια για το πως συμβαινουν ξαφνικα τοσα κακα στη πατριδα μας. Υπαρχουν δεκα λογοι, ο εξης ΕΝΑΣ. Η συμπαιγνια των ελληνικων κυβερνησεων με τους οικους Ροθτσιλντ και Μασονιας που θελουν ολη την Αττική για τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Τωρα

Κανένας σχεδιασμός πρόληψης σε τέτοιους πευκόφυτους οικισμούς. Καμία πρόληψη. Κανένα σχέδιο -καμία πολιτική προστασία. Όλα στην τύχη τους!!! Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν έξοδοι διαφυγής σε ένα τέτοιο μέρος??? Είναι δυνατόν οι παραλίες να είναι κλειστές??? Ένας χώρος , ένα γήπεδο να υπήρχε με υπόγειο (καταφύγιο) θα γλίτωναν ζωές. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΥΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΊ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΎς ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥς ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΥΚΌΦΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Ζήτω που καήκαμε

Αν και δικαιολογείται, ότι όσο επικρατεί η οργή, να αναζητούνται υπεύθυνοι από τον γείτονα ως και τις συνομωσίες για τη δράση του διεθνούς παράγοντα, η αλήθεια είναι πικρή και είναι αυτή του κ. Λέκκα. Επίσης πιθανό είναι η πυρκαγιά να ξεκίνησε από κάτι ασήμαντο ας πούμε ένα καλώδιο της ΔΕΗ. Εκείνο που μου προκαλεί προσωπικά εντύπωση είναι ότι όλος αυτός ο πανικός έγινε για μια όχι και τόσο σημαντική περίπτωση φυσικής καταστροφής. Ποια θα είναι άραγε η διαχείριση κρίσης αν έχουμε απόβαση εχθρού στο Αιγαίο. Ο Σκάι θα βγάζει ταινεία με μουσική υπόκρουση ταινείας τρόμου, ο δήμαρχος Χίου θα βγάζει τον αριθμό των θυμάτων τριπλάσιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι δημαγωγοί και τα τρόλ των κομμάτων θα μιλούν κατά περίπτωση για Μαδούρο και κουμμούνια προσπαθώντας να αποστεροποιήσουν την κυβέρνηση και οι πολίτες θα λιντζάρουν αυτούς που θεωρούν υπεύθυνους είτε γιατί δεν έχουν κατανοήσει το πολίτευμα και την δομή τους κράτους είτε τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού... Ζήτω που καήκαμε.

Θραξ

Ο ΚΑΘΕΝΑς ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΩς ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥ.......ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΩ ΤΟ ΑΠΛΟΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ....ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΡΕΣΑΝ? ΜΙΑ ΣΗΡΙΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ? Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΛΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ? ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ? ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ? ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΘΗΚΕ ΕΧΕΙ ΗΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΚΑΠΟΥ ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΣ!

Μάκης

Σωστός κ επιστημονικός. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η πολιτεία στη λήψη δραστικών αποφάσεων και η Ελλάδα επιτέλους να ελευθερωθεί από τις κομματικές μικρότητες. Αυτός ο κομματισμός που βλέπουμε καθημερινά και στην τηλεόραση είναι η ταφόπλακα των ανθρώπων μας...

Ελεος

Από ποτε οι γεωλόγοι γνωρίζουν για φωτιές , πολεοδομία και κατασκευές σπιτιών με συγκεκριμένα δομικά υλικά ; Δεν υπάρχει ελπίδα στη χώρα τούτη ...

Ε

Ότι έχει το ΣΥΡΙΖΑ βγάζει να πει τη μακακια του μπας και σώσουν τις καρέκλες και τις αργομισθίες κανα εξάμηνο ακόμα

Σωστος

Σωστότατος

ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ....... ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ...ενταξει

Πολύ καλά τα λέει ο καθηγητής

αλλά ποιος τον ακούει?

ΛΕΚΚΑΣ ΓΛΥΨ

Δώστε του κανένα κονδύλι για να μην μιλάει... που ήταν πριν την φωτία να μας τα πεί ο ειδήμων της κυβέρνησης... αει σιχτίρ.....

axinos

@Αγράμματος. Στην ουσία δεν βλέπω να διαφωνείς με αυτά που λέει, μόνο που εσύ ρίχνεις την ευθύνη σε όλους τους κρατικούς παράγοντες που είχαν την ευθύνη από τη δεκαετία του 60 που πρωτοξεφύτρωσαν αυτοί οι οικισμοί μέχρι σήμερα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mcarthur_main01

Δύο εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν να ενταχθεί το εκπτωτικό χωριό στην κατηγορία των καταστημάτων που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο – «Ποτέ την Κυριακή» ήταν η απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ 

balkoni02

Συγκλονιστική μαρτυρία αποτυπώνει το μέγεθος της φρίκης και της τραγωδίας στο Νέο Κόσμο όπου μάνα πέταξε το τετράχρονο κοριτσάκι της στο κενό, πριν πέσει και εκείνη-  «Μην το κάνεις. Θα σε βοηθήσω εγώ» παρακάλεσε η αυτόπτης μάρτυρας - «Δεν βλέπεις καλά», της απάντησε και άφησε το παιδί στο κενό - Το σοκ του πατέρα που αντίκρυσε στο δρόμο το παιδί και τη γυναίκα του

Pierce-25

Δείτε τα δώδεκα αθλητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις ολυμπιακών διαστάσεων  του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή - Discover Pierce Day την Κυριακή 31 Μαρτίου για όλους τους υποψήφιους μαθητές και τους γονείς τους, που θέλουν να  δουν από κοντά όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το Σχολείο