Στο αυτόφωρο όσοι πουλούν ψηλότερα από το πλαφόν

Στο αυτόφωρο όσοι πουλούν ψηλότερα από το πλαφόν

Παραγγελία του εισαγγελέα Τέντε, ενώ οι πρατηριούχοι βγαίνουν στους δρόμους...

Στο αυτόφωρο όσοι πουλούν ψηλότερα από το πλαφόν
Να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτόφωρου όλοι όσοι παραβιάζουν την υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίστηκαν ανώτατες τιμές στα καύσιμα, ζητά από τις κατά τόπους Εισαγγελίες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες

Το έγγραφό που απέστειλε στους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών έχει ως εξής: «Σας διαβιβάζουμε αντίγραφο της Α3-2503/13-09-2010 ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία καθορίστηκαν ανώτατες τιμές καταναλωτή για πετρελαιοειδή προϊόντα και παρακαλούμε να κοινοποιήσετε αυτή στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς σας, δίνοντάς τους τις κατάλληλες οδηγίες για την πιστή εφαρμογή της και την ενδεχόμενη κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας, στην περίπτωση που ήθελε διαπιστωθεί η τέλεση αυτόφωρων πλημμελημάτων διωκόμενων αυτεπαγγέλτως, εν όψει της σοβαρότητας του ρυθμιζόμενου με αυτήν θέματος και της ανάγκης προστασίας του καταναλωτικού κοινού».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκαν οι ανώτατες τιμές πώλησης των καυσίμων, οι οποίες θα ισχύσουν για επτά ημέρες και κατόπιν θα επανεξεταστεί η αναγκαιότητα παράτασής τους. Η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθορίστηκε στο 1,473 ευρώ.

Κλείσιμο
Στους δρόμους οι βενζινοπώλες

Την εφαρμογή του πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς ζητά, από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), η οποία καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρώην Υπουργείο Εμπορίου) στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί της Τρίτης.

Την ίδια ημέρα και ώρα θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε όλες τις νομαρχίες της χώρας.

Η ΟΒΕ υποστηρίζει ότι χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, ενώ ανάλογο επιχείρημα θέτει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ), η οποία μάλιστα μιλά για τιμές αγοράς έως 1,56 ευρώ ανά λίτρο, όταν το πλαφόν έχει οριστεί για την Αττική και την Θεσσαλονίκη στα 9 λεπτά χαμηλότερα.

Οι βενζινοπώλες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή, εφαρμόζει μια πρακτική που οδηγεί σε εξόντωση τα πρατήρια και την καλούν «να εφαρμόσει άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια, ώστε ο κάθε κρίκος της αγοράς να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πουλάει, ειδάλλως να άρει αμέσως το πλαφόν».

Από την πλευρά του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επισημαίνεται ωστόσο ότι το 70% των πρατηρίων πουλάει τα υγρά καύσιμα σε τιμές χαμηλότερες του πλαφόν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων σε όλη τη χώρα.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ότι χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρή οικονομική ζημία, παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής, ενώ σημειώνουν ότι οι πρατηριούχοι έχουν το περιθώριο να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους, καθώς περιλαμβάνονται εκπτώσεις στις τιμές που συμφωνούν με τις εταιρείες.

Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν επίσης ότι το ύψος του πλαφόν ορίστηκε με βάση το μέσο όρο των τιμών της περασμένης Παρασκευής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης