bwin και bwinSportFM ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί πρόσφεραν €4.000, για την ενίσχυση του έργου του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος.
Ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι πλέον στο κατάλογο των ανερχόμενων ευρωπαϊκών προορισμών με γαστρονομικό ενδιαφέρον, λόγω των κρασιών της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun Herald» του Σίδνεϊ.
Η Ελλάδα είναι πλέον στο κατάλογο των ανερχόμενων ευρωπαϊκών προορισμών με γαστρονομικό ενδιαφέρον, λόγω των κρασιών της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun Herald» του Σίδνεϊ.
Καθώς αυξάνεται η εκτίμηση των Αυστραλών απέναντι στο καλό φαγητό και κρασί, αυξάνεται και το ενδιαφέρον τους για γαστρονομικές εμπειρίες σε μη αναμενόμενους προορισμούς. Κι ενώ ο ενθουσιασμός για τηλεοπτικές σειρές, όπως το (Masterchef), έχει κοπάσει, διατηρείται η όρεξη των Αυστραλών για ό,τι έχει σχέση με το φαγητό. Η Κάρεν Ριντζ (Karen Ridge), ιδιοκτήτρια του εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου «Food and Wine Travel», υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και δυναμική αγορά και ότι οι ταξιδιώτες δεν αναζητούν μόνο το καλό φαγητό, αλλά ενδιαφέρονται για την όλη εμπειρία που συνδέεται με το φαγητό, όπως η παραγωγή των υλικών και η προετοιμασία του.
Σύμφωνα με την κ. Ridge, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι δημοφιλείς, αλλά η ίδια αναμένει ότι θα αναδειχθούν και η Αυστρία, η Ελβετία, η Κροατία, η Τουρκία και η Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι πολύ υποτιμημένη, ενώ διαθέτει πολύ διαφορετικές ποικιλίες σε σχέση με την Αυστραλία.
Εξάλλου και η εφημερίδα «The Age», με την υπογραφή της Τζέιν Φάουλκνερ (Jane Faulkner) έκανε αφιέρωμα στο ελληνικό κρασί, με ιδιαίτερη αναφορά στον Γιάννη Παρασκεύοπουλο (ΓΑΙΑ).
Η συντάκτρια σημειώνει ότι παρόλο που η ελληνική παράδοση στην παρασκευή οίνου προσμετρά 6.000 χρόνια ιστορίας με 300 εγχώριες ποικιλίες (αν κι όχι όλες υψηλής ποιότητας), είναι μόλις τα τελευταία 15 χρόνια που ο υπόλοιπος κόσμος έρχεται σε επαφή με το Ξυνόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, το Ασύρτικο.
Η Faulkner αναφέρεται και στη ρετσίνα, που ευθύνεται για το κακό όνομα των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, «εξαιτίας του γεγονότος ότι συχνά παρασκευάζεται λανθασμένα», σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο.
Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας κάνει λόγο για την καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών Ασσύρτικο και Ξινόμαυρο εκτός Ελλάδος: το μεν πρώτο καλλιεργείται στην Αυστραλία από το κτήμα Τζιμ Μπάρι (Jim Barry) στην περιοχή Κλερ Βάλεϊ (Clare Valley) έπειτα από πρόσφατη αγορά κλημάτων από τη Σαντορίνη, το δεύτερο καλλιεργείται στην Κίνα, με τη συνεργασία του κτήματος Κυρ-Γιάννης με την κινέζικης κρατικής ιδιοκτησίας εταιρία Mogao (πιλοτικό πρόγραμμα).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr