Μύκονος: Το «El Dorado» του real estate - Στα 6.500 ευρώ το τετραγωνικό οι τιμές πώλησης!

mykonos_real_estate_arthro

Πρωταγωνιστής στην αγορά πολυτελών κατοικιών με τις υψηλότερες αποδόσεις το «νησί των ανέμων» - Σύμφωνα με έρευνα και ανάλυση των στοιχείων για τις τιμές αγοράς και μίσθωσης, η Μύκονος παρέχει τις υψηλότερες αποδόσεις στη Μεσόγειο

Ο γκριζομάλλης επιχειρηματίας χαμογέλασε καθώς ο ήλιος «έπεφτε» μέσα στην θάλασσα. Η θέα από την κατοικία που είχε μόλις αγοράσει προς την Χώρα της Μυκόνου και το λιμάνι ήταν απλά καθηλωτική εκείνη την ώρα, που η πορτοκαλιά σφαίρα έβαφε θαρρείς το μπλε του Αιγαίου.

Ο κτηματομεσίτης πίσω του -από τους πλέον έμπειρους στο νησί των ανέμων- χαμογελούσε και αυτός, αδιόρατα. Είχε πουλήσει την συγκεκριμένη βίλα των 1000 τ.μ. αντί επτά εκατομμυρίων ευρώ στο νησί που έχει γίνει το Ελ Ντοράντο του real estate τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση της Algean Property και την ανάλυση των στοιχείων για τις τιμές αγοράς και μίσθωσης η Μύονος παρέχει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Μεσόγειο. Αφήνει πίσω της διάσημα θέρετρα όπως το Σεν Τροπέ, την Σαρδηνία, το Κάπρι και την Κυανή Ακτή αυτός ο ξερόβραχος του Αιγαίου στον οποίο αγοράζεις σπίτι πληρώνοντας 6.500 ευρώ ανά τ.μ.

Πέρυσι το καλοκαίρι πουλήθηκαν τριάντα κατοικίες στο νησί των ανέμων με τιμές που ξεκινούσαν από εξακόσιες χιλιάδες ευρώ και έφτασαν τα επτά εκατομμύρια.

Ο τζίρος από τις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών εικάζεται ότι ξεπέρασε τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ την τελευταία σεζόν, με πελάτες κυρίως ισχυρούς του χρήματος από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάλιστα αρκετοί από τους νέους ιδιοκτήτες νοικιάζουν τις κατοικίες τους για μεγάλο διάστημα του καλοκαιριού, με τιμές που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ τηην ημέρα. Επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να κάνουν αργά ή γρήγορα μια απόσβεση της επένδυσής τους στο «χρυσό» νησί των Κυκλάδων, που μεταλάσεται χρόνο με τον χρόνο.

Το χρυσωρυχείο της Μεσογείου

Τα τελευταία δύο χρόνια η Μύκονος αφήνει πίσω της ότι αφορά την αξία στην αγορά πολυτελούς κατοικίας πασίγνωστα θέρετρα του διεθνούς jet set, όπως είναι η Κοστιέρα Αμαλφιτάνα, το Σεν Τροπέ, η Σαρδηνία, το Κάπρι, η Νίκαια, η Μαρμπέγια και η Ίμπιζα.

Η τιμή πώλησης ανά τ.μ. σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνισε η Algean Property ανέβηκε κατά 500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα έξι χιλιάδες πεντακόσια ευρώ.

Παραμένει επίσης πρωταθλήτρια στις υψηλές αποδόσεις που αφορούν τις πωλήσεις ακινήτων στην Μεσόγειο με ποσοστό 8.5% ακολουθούμενη από την Σαντορίνη και την Πάρο, στην δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε επίσης καλά για την αγορά ακινήτων, σε ένα νησί που ασφυκτιά από την υπέρ-πληθώρα καταλυμμάτων και την κατασκευή νέων κατοικιών.

Την ίδια στιγμή οι ξένοι αγοραστές που θέλουν να αλλάξουν κάτι στην κατοικία τους ή να προβούν σε κάποια επέκταση, έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το νησί που πρωταγωνιστεί στον χάρτη real estate της Μεσογείου δεν διαθέτει πλέον πολεοδομία και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πάει στην Σύρο για την υπόθεσή του. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αγοράσει οικόπεδα εδώ και δύο χρόνια και δεν μπορούν ακόμη να χτίσουν, ενώ την ίδια στιγμή δίπλα τους σηκώνονται νέες κατοικίες χωρίς άδεια οικοδομής μέσα σε λίγες εβδομάδες.    
                   
Παρ' όλα αυτά το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας είναι συνεχώς αυξανόμενο όχι όμως από Άραβες ή Ρώσους εκατομμυριούχους, αλλά από Ευρωπαίους και Αμερικανούς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι τελευταίοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το νησί κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και βλέπουν την αγορά μιας κατοικίας και ως επένδυση.

Κι αν τα 6.500 ευρώ ανά τ.μ. φαντάζουν πάρα πολλά, αρκεί να πούμε ότι το τετραγωνικό μέτρο στο Σεν Τροπέ κοστίζει 16.500 ευρώ, στις Κάννες 14.500 ευρώ και στο Κάπρι 11.500 ευρώ!

Βίλα με 12.000 ευρώ την ημέρα!

Την ίδια στιγμή στο peak τους βρίσκονται και οι ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών στο νησί των ανέμων, με τιμές που ξεκινούν από τα χίλια ευρώ την ημέρα για μια μικρή κατοικία και φτάνουν τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ.

Υπάρχουν επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται ακίνητα και έχουν χτίσει σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια ένα σταθερό πελατολόγιο, φροντίζοντας όμως να είναι συνεπείς και να ικανοποιούν στο μέγιστο βαθμό  τις απαιτήσεις των πλούσιων που έρχονται για δέκα η δεκαπέντε μέρες στη Μύκονο.

Ο Κωνσταντίνος Κορωνιώτης που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών αλλά και θαλαμηγών στο νησί είναι αισιόδοξος. «Η χρονιά είναι πολύ καλή και φέτος. Εγώ κινούμαι και λειτουργώ αυστηρά με πελατολόγιο από το Λίβανο, το Ντουμπάι και τα Αραβικά Εμιράτα μόνο. Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με  αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται κάθε χρόνο στη Μύκονο και το μόνο που θέλουν είναι να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά. Δεν είναι νεόπλουτοι, ξέρουν και σέβονται το νησί, ενώ όταν βγαίνουν απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, ειδικά οι Λιβανέζοι».

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν έρχονται πλέον για ένα μήνα ή τρεις εβδομάδες στο νησί όπως έπρατταν στο παρελθόν, αφού οι τιμές των ενοικίων για τις πολυτελείς κατοικίες έχουν εκτοξευθεί. Έτσι μένουν πέντε ημέρες και μετά φεύγουν για την Ίμπιζα η την Μαρμπέγια όπου οι τιμές στα ενοίκια είναι 40% πιο κάτω από την Μύκονο. Ένα νησί όπου όλα πλεόν είναι δυνατό να συμβούν, αφού αυτά που γίνονται δεν έχουν προηγούμνενο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπων που δεν απολαμβάνουν επ' ουδενί μια άλλη κατάσταση, είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί και δεν μπορούν να βρουν καταλύμματα για τους εργαζόμενους στα μαγαζιά τους. Οι τιμές ενοικίασης δωματίων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο, όπου πλέον για ένα δωμάτιο δεκαπέντε τ.μ. με το γνωστό σουδικό κρεβάτι  ένα μικρό ψυγείο και ένα μπάνιο-δείγμα ο ιδιοκτήτης ζητάει από εκατό έως εκατόν πενήντα ευρώ χωρίς φυσικά απόδειξη.         
Έτσι, αρκετοί επιχειρηματίες φτάνουν στα όριά τους με τα «μαύρα» που ζητάνε οι Μυκονιάτες για να στεγάσουν υπαλλήλους των κλαμπ, των εστιατορίων, των μαγαζιών με ρούχα κ.α.

Ένας  από αυτούς που επισκέφθηκε δύο «τρύπες» όπως τις χαρακτήρισε στο Μαράθι, όπου με το ζόρι χωρούσαν δύο άτομα σε κάποια από αυτές άκουσε έκπληκτος τον ιδιοκτήτη να του λέει: «Αυτό εδώ κοιμίζει τέσσερα άτομα. Δεν θα είναι άνετα, αλλά χωράνε μια χαρά». Το συγκεκριμένο δωμάτιο δεν είχε καν κουζίνα, παρά μια βρύση και μια ντουζιέρα, ενώ για τραπεζάκι ούτε λόγος, όμως το σοκ δεν είχε τελειώσει για τον επιχειρηματία. Η «τρύπα» των 12 τ.μ. που θα κοίμιζε σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της τέσσερα άτομα, νοικιαζόταν για 8.000 ευρώ τη σεζόν, χωρίς φυσικά απόδειξη. Ο συγκεκριμένος δεν είναι φυσικά ο μόνος. Αυτή την δουλειά κάνουν και άλλοι, οι οποίοι ζητάνε ότι θέλουν, ξέροντας ότι στο τέλος τα δωμάτια θα νοικιαστούν σε αυτό το Ελ Ντοράντο της ασυδοσίας. Εκεί όπου η λογική έχει χαθεί έδώ και χρόνια και μάλλον θα αργήσει να επιστρέψει...

Δείτε εδώ την έρευνα για τις τιμές αγοράς και μίσθωσης στη Μέσόγειο

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Κώστας

Εμένα δεν με πειράζει που είναι πανάκριβα για τους τουρίστες. Όποιος θέλει πάει. Εξάλλου η Ελλάδα έχει δόξα τω θεω 3000 νησιά τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πανέμορφα και προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες από την Μύκονο σε πολυ καλύτερες τιμές.

Black money

Το Dubai το 1999 ήταν ένα ψαροχώρι μέσα στην έρημο... Τωρα είναι ένα πρίγκιπατο μέσα στην έρημο! Όποιος κατάλαβε... Παιδιά υπάρχει Η ρετσίνα και η σαμπάνια όλοι θέλουν να πιουν την σαμπάνια κατά βάθος... Όποιος έχει....

Στέφανος

Κάπου εκεί γύρω κυμαίνονται καί οί τιμές στήν Σαντορίνη. Εάν όμως γίνει κάτι είτε μέ τήν Νέα Καμένη είτε μέ τόν Κολούμπο, ........τότε τά οικόπεδα δέν θά αξίζουν ούτε τρία σέντς........ή ντουζίνα !!

7θθ

Πραγματικά ξεροβραχος!!!! Όλοι η σάρα και μάρα εδω έχει μαζευτεί - δουλεύω και τους βλέπω... Κάποια στιγμή αυτή η φούσκα της αηδίας και της δηθενιας θα σκάσει οπως λέει και η φίλη παρακάτω. Ούτε νερό δεν έχουν να πλυθούν, ο ένας πανω στον άλλο απορώ τι αρέσει στους τουρίστες, απορώ πραγματικά!

μακιςςς

αν ισχύουν αυτά που βλέπω, θα γίνει άλλο ένα Ελληνικό δράμα. Πορεύονται χωρίς σχεδιασμό και αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Χτίζουν όπου βρούν για να πιέσουν το τελευταίο Ευρώ, άναρχα χωρίς καμία εφαρμογή κανενός νόμου. Το κράτος αντί να ενδιαφερθεί για την υγειή ανάπτυξη ενός χρυσωρυχείου, απλώς ασχολείται με το να κάνει επιθέσεις στο ναμμος να εισπράξει κανένα φόρο (καλά κάνει αλλά δεν φτάνει). Πρέπει οι φόροι να γυρνάνε στο νησί σε υποδομές και προστασία του περιβάλλοντος για να είναι η ανάπτυξη βιώσιμη. Αλλιώς σε 20-30 χρόνια η Μύκονος θα γίνει σαν την Κυψέλη. Και φυσικά οι τουρίστες θα φύγουν.

Πλυντήριο

7 εκατομμύρια χωρίς νερό και αποχέτευση θα πλένονται με μοετ ξέπλυμα κύριοι λέγετε και το βρομονησο προσφέρετε πάρτυ μαύρου χρήματος

Μυκονιατης

Ζηλιαρη.... Φαντασου ποσα χρεη θα ξεπληρωνες και ποσο γεματο θα ηταν το ψυγειο σου αν ειχες εστω και λιγα μετρα γης στη Μυκονο. Ουτε θα πειναγες ουτε τιποτα. Κατσε στη γκαρσονιερα τωρα και κοιτα να περνανε τα εκατομμυρια μπροστα απο τα ματια σου και συ να μη μπορεις να κανεις τιποτα. Αν ηταν ξεπλυμα φωστηρα μου, γιατι ερχονται και τα ακουμπανε σε μας και οχι στο χωριο σου;

Soufra

Εαν εσυ εισαι Μυκονιατης μαλλον θα εισαι απο αυτους που βολεβε ο Κορνιβας ,σε τσουζι ακομα και δεν ξερεις τις λες, κοψε τα Αλβανικα γιατι σε πιραζουν .

Μαλβίνα

Η φούσκα είναι λέξη ελληνική, για όσους δεν έχουν ακούσει τίποτε περί χρηματιστηρίου (μετοχών, έργων τέχνης, πολυτελών κατοικιών κλπ κλπ). Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν, και όποιος πρόλαβε, τον Κύριον είδε...

Αληθεια

Τοπ σχόλιο αλλά ποιος ακούει την Μαλβίνα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης