Νόσος των λεγεωνάριων: Η αναπνευστική λοίμωξη που οδήγησε στον θάνατο τον Μάνο Αντώναρο

manos

Προκαλείται από το βακτήριο Legionella που βρίσκεται στη φύση ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης -  Μεταδίδεται μέσω της εισπνοής - Ελάχιστα τα κρούσματα στην Ελλάδα

Έγινε γνωστή ως νόσος των κλιματιστικών και στη συνέχεια ως νόσος των ταξιδιωτών, ωστόσο η νόσος των λεγεωνάριων – όπως ονομάζεται η νόσος που οδήγησε στην Εντατική και τελικά στον θάνατο τον δημοσιογράφο Μάνο Αντώναρο- δεν συσχετίζεται πλέον αποκλειστικά με τα κλιματιστικά ούτε με τα ταξίδια – και κατ' επέκταση τα ξενοδοχειακά καταλύματα- που ενοχοποιήθηκαν ως εστίες των βακτήριων Legionella.

Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται ευρέως διαδεδομένο στη φύση, ιδίως στα περισσότερα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella. Έχει θνητότητα περίπου 5–10%, δηλαδή περίπου 5 με 10 άτομα από τα 100 που θα νοσήσουν, θα έχουν μοιραία κατάληξη.

Ωστόσο, δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στο βακτήριο Legionella. Περισσότεροι ευάλωτοι, που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Legionella, είναι όσο έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με χρόνιες ασθένειες, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει επίσης διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς περίπου παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, ενώ η διάγνωση της συγκεκριμένης αναπνευστικής λοίμωξης γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Πώς μεταδίδεται η νόσος των λεγεωνάριων

Η νόσος των λεγεωνάριων μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού που περιέχουν τα βακτήρια Legionella – γι' αυτό και συγκαταλέγεται στις αναπνευστικές βακτηριακές λοιμώξεις. Σήμερα οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 50 διαφορετικά είδη του βακτηρίου, εκ των οποίων τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. Τα βακτήρια αυτά ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται υπό κατάλληλες συνθήκες, παραδείγματος χάριν, στάσιμο νερό σε τεχνητά συστήματα νερού με θερμοκρασίες 20°C έως 50°C. Σταγονίδια και αερολύματα που περιέχουν Legionella μπορεί να δημιουργηθούν, για παράδειγμα, κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από κλιματιστικά συστήματα. Ωστόσο, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ως πιθανές πηγές μόλυνσης αναφέρονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα εξής:

Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)

Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού

Δεξαμενές αποθήκευσης νερού

Θερμές ιαματικές πηγές

Ιαματικά λουτρά

Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)

Σιντριβάνια

Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης


H νόσος των λεγεωνάριων με αριθμούς

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτήρησης της νόσου των λεγεωνάριων προκύπτει πως τα κρούσματά της αυξάνονται διαρκώς. Το 2016 – είναι το πιο πρόσφατο έτος με διαθέσιμα στοιχεία- αναφέρθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.069 περιστατικά της λοίμωξης με το βακτήριο leggionella. Το 2011 είχαν αναφερθεί 4.921 κρούσματα.

«Πρωταθλήτριες» για το έτος 2016 προκύπτει ότι είναι η Ιταλία (1.710 κρούσματα), η Γαλλία (1.218), η Γερμανία (981), η Ισπανία (951). Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον σχετικό κατάλογο με 31 καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας στην Κρήτη με την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης της νόσου των λεγεωναρίων ενημέρωσε τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς ότι και το 2017 υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στον νομό από το 2005 μέχρι και το 2017 υπήρξαν 72 δηλωμένα κρούσματα, από τα οποία 43 ήταν άνδρες και 27 γυναίκες, ενώ υπήρξαν και 2 κρούσματα αγνώστου φύλου και ηλικίας.

Τη δεκαετία 2005 – 2014 κατεγράφησαν κατά μέσο όρο 4,1 κρούσματα ανά έτος. Την τελευταία τριετία τα δηλωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 10 ανά έτος.

Κατά την τελευταία επταετία έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι. Δύο το 2011, όταν τα δηλωμένα κρούσματα ήταν 7 και ένας το 2013 όταν τα δηλωμένα κρούσματα ήταν 8. Τα θύματα ήταν από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Ogoniok

Ενώ λυπάμαι για τη μοίρα του προαναφερθέντος κύριου, πρέπει να σας υπενθυμίσω σε όλους τους ανθρώπους που είναι εξαιρετικά άδικο να αφήσουν το νερό να στάζει από τις μηχανές AC κάτω στα πεζοδρόμια. Βλέπετε τις αμέτρητες φορές με τα πόδια στην Αθήνα. Μεταξύ των μοτοσυκλετών που κινούνται και σταθμεύουν, στα πεζοδρόμια πρέπει επίσης να αποφύγετε το νερό που στάζει πάνω από το κεφάλι σας. Το εν λόγω νερό από ACs πρέπει να συλλέγονται και να πλένονται στο νεροχύτη του μπάνιου σας, να μην χύνεται το μπαλκόνι σας για να έρθετε σε επαφή με τους ανθρώπους. Πότε θα μάθουν οι άνθρωποι πώς να συμπεριφέρονται σωστά με έναν πολιτισμένο τρόπο; Ποτέ δεν είναι αργά. Μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα!

Τα μικρόβια προκαλούν φθορά και θάνατο

Οποίος είναι επιστήμονας γνωρίζει ότι ο ορισμός της μετάλλαξης είναι ότι είναι ΤΥΧΑΙΟ γεγονός και τα μικρόβια θα μεταλλάσσονται είτε πάρουμε αντιβίωση είτε όχι. Τα τρομολαγνικά άρθρα που κυκλοφορούν έχουν κάνει το κόσμο να πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά ...προκαλούν μεταλλάξεις! και στερούν τα παιδιά τους από έγκαιρη θεραπεία ενός πχ στρεπτοκοκου. Έτσι αφήνουν το άμοιρο παιδάκι να βήχει δυο εβδομάδες μέχρι να καταλήξει σε πνευμονία ή μηνιγγίτιδα για να δώσουν αντιβίωση, τότε όμως τα περισσότερα όργανα ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ και η αντιβίωση δεν προλαβαίνει να δράσει. Εσείς οι γονείς λοιπόν αν θέλετε να απαρνηθητε τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά καθήστε να πεθάνετε, μην το κάνετε αυτό όμως στα παιδιά σας. Δεν φταίνε τα μικρά παιδιά να θυσιαστούν για τις θεωρίες σας.

Steve

Δέν έχεις δίκιο.αυτο που λες είναι η μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη μισή αλήθεια είναι ότι θά επιζήσουν και θά πολλαπλασιασθούν τα βακτήρια που είναι --λογω μετάλλαξης -- ανθεκτικά στο XY αντιβιοτικό. Εν συνεχεία , από αυτά θα επιζήσουν και θά πολλαπλασιασθούν τα βακτήρια που είναι--λογω μετάλλαξης-- ανθεκτικά στο ΖΑ αντιβιοτικό, καί ούτω καθεξής. Τελικά θα καταλήξουμε να μη έχουμε αντιβιοτικά νά καταπολεμήσουμε τά βακτήρια..!!! Αυτή είναι σήμερα η τεράστια ανησυχία στον ιατρικό κόσμο, καί όχι μόνο..!!!

χρηστος

εγω περνω ανα τρεις ημερες ενα αντιβιοτικο, εναλλαξ αμοξιλ, ζιναντολ, ογκμεντιν και κλαρισιντ, ειμαι 54 χρονων και δεν εχω αρρωστησει ποτε...τα μικροβια ευθυνονται οχι μονο για λοιμωξεις αλλα και για εμφραγματα και καρδιακα...τα αντιβιοτικα ειναι απαραιτητα γιατι σκοτωνουν τα βλαβερα μικροβια...απαραιτητα φυσικα και ουλτρα λεβουρ για να αναπληρωσουμε τα κακα μικροβια με καλα και βιταμινη σε σε μεγαλες δοσεις για δυνατο ανοσοποιητικο συστημα

Beaver

Σε ευχαριστούμε πολύ πάνσοφε άντρα που παίρνεις αντιβιωτικά χωρίς λόγο και κάνεις τα μικρόβια πιο ανθεκτικά, ώστε έχουμε όλοι αυξημένες πιθανότητες να πάμε αδιάβαστοι από αυτά.

takis

για να εισαι 100% σιγουρος οτι δεν θα αρρωστησεις, πηγαινε να ζησεις σε νοσοκομειο, εισαγωγη κανονικα

πετρος

ψυχιατρο χρειαζεσαι, οχι αντιβιοτικα. Η παθηση σου λεγεται ιδεοψυχαναγκαστικη διαταρραχη. Θες να εισαι 1000% σιγουρος οτι δεν θα κολλησεις καποια ασθενεια. Ομως σε αυτη τη ζωη τιποτα δεν ειναι σιγουρο. Μην ξεχνας οτι οι περισσοτερες ασθενειες οφειλονται στο αγχος που εξασθενει το ανοσοποιητικο συστημα. Εγκατελειψε το εγω σου κ θα σου φυγει το αγχος.

Δυστυχώς

ζεις και αναπνέεις ανάμεσά μας.

eytyxia

τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες. όσο πιο πολλά και πιο συχνά παίρνεις τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα μικρόβια και όταν θα τα χρειαστείς πραγματικά δεν θα σε βοηθήσουν

Προς Χρήστο

Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι επιβαρύνεις τα εσωτερικά σου όργανα άνευ ουσίας . Ότι κανεις τα ίδια τα μικρόβια πολύ πιο ανθεκτικά , ότι καταστελλεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ότι τα ίδια αυτά μικρόβια από τα οποία χωρίς λόγο προσπαθείς να προφυλακτεις , δυναμώνουν , αλλάζουν μορφή και θα επιτεθούν ακόμα πιο ισχυρά . Γίνεσαι επιρρεπής σε νέες λοιμώξεις και κινδυνεύεις από πιθανές παρενέργειες έχουν όλα αυτά τα φάρμακα που βάζεις αλόγιστα μέσα σου . Συμβουλεύσου τον γιατρό σου ώστε να σε βοηθήσει να διακόψεις άμεσα την ανούσια και χώρος λόγο πρόσληψη αντιβιοτικών .

Live and let the stupid die

Οποίος θέλει να πεθάνει από λοίμωξη που θεραπεύεται από το 1924 και μετά, ας κάτσει να πεθάνει. Αντιβιοτικά βγαίνουν καινούργια κάθε δέκα χρόνια. Από το τάφο δε γυρίζεις όμως. Καθίστε να πεθάνετε λοιπόν με αρχαία γιατροσόφια (τότε που ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 28)

44

Ο συγκεκριμένος είχε πάθει έμφραγμα το 2004. Επίσης, κάπνιζε πολύ και περνούσε φοβερή στεναχώρια με τα παιδιά του που δεν τα έβλεπε από το 2014 που χώρισε.

@

δηλαδη ο δικαστικος φεμινισμος και οι ελεηνιδες εστειλαν στον ταφο εναν ακομα ανθρωπο

Δανάη

Το πιο σωστό σχόλιο. Ο Θεός να τον αναπαύσει.

Δημοσιογραφοι υπαρχει και η αλλη ζωη

Εκει αληθεια και ψεμμα δεν αναμειγνυονται

Υγιεινολογος - Εποπτης Δημοσιας Υγειας

Στο εξωτερικο μεχρι και Μελετη Εκτιμησης Επικινδυνοτητας κανουν ειδικα για την Λεγιονελλα και για τους κινδυνους που ενεχει η πιθανη εκθεση σε αυτη! Αλλα τι να συγκρινουμε τωρα, Ελλαδισταν... Εδω δεν υπαρχουν ουτε αρκετοι υγιεινολογοι επιστημονες, θα ασχοληθει το κρατος με την Λεγιονελλα και με αλλα θεματα Δημοσιας Υγειας;

Bad man

Αν διαβάσεις προσεκτικά τό αρθρο θά καταλάβεις ότι δέν υπάρχει λόγος γιά εκτίμηση κινδυνου στήν Ελλάδα....Τα κρούσματα είναι σχετικά ασήμαντα εν συγκριτικά με την Γερμανία ή την Ιταλία ή τήν Γαλλία. Τήν τελευταία επταετία ,μέχρι χθες, δέν είχαμε θάνατο Έλληνα από τήν συγκεκριμένη αιτία.!!! Περαιτέρω , τα πολλά κρούσματα στα ανωτέρω κράτη , αποδεικνύουν ότι οι μελέτες επικινδυνότητας που μας υποδεικνύεις, ουδέν αποτέλεσμα έχουν.... Προτού σπεύσουμε να αξιολογήσουμε τήν χώρα μας ως Ελλαδισταν , ας σκεφτούμε αν έχουν λογική βάση τά όσα προτείνουμε.... Όχι αλλους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς παραγωγικό αντικείμενο.... αρκετά...!!!

Ευάγγελος

Ρε κακομοίρη μάθε πρώτα να μιλάς σωστά ελληνικά που μου χρησιμοποιείς και εκφράσεις όπως: "εκτίμηση κινδυνου", "εν συγκριτικά με...", "περαιτέρω", "ανωτέρω", "ουδέν αποτέλεσμα έχουν....", "παραγωγικό αντικείμενο" και δεν ξέρεις καν τους στοιχειώδεις κανόνες σύνταξης και τονισμού. Η Ελλάδα έχει καταντήσει Ελλαδιστάν γιατί το 80%-90% του πληθυσμού της, είναι κάτι ξερόλες σαν κι εσένα.

Τς

...επίσης στην ελληνική γλώσσα δεν γράφουμε νούμερα και το σύμβολο του ποσοστού. Τα νούμερα γράφονται με γράμματα. Έχουμε καταντήσει ελλαδιστα διότι όλοι το παίζουν καθηγητές φιλολογίας. Άσε ρεεε

Bad man

Δημόσιος υπάλληλος , υποθέτω..!!! ....** Καταλαβαίνεις τόν ανόητο από τήν μανία που έχει γιά ακριβολογιες..**. Jean Dutourd ------- ** Τόν βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δύο ενδείξεις. Μιλάει για πράγματα που είναι γιαυτον άχρηστα , και εκφράζει γνώμη γιά κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει..**. ΠΛΑΤΩΝ, φιλόσοφος.

ΝΙΚΟΣ

πέρα από τα ανυπόστατα που γράφεις, δεν ξέρεις ούτε τι επάγγελμα κάνεις κακομοίρη, υγειονολόγος είναι το σωστό.

de

Από παρόμοια ασθένεια απεβίωσε προ τριμήνου ο Σκλαβενίτης. Άνθρωποι δηλαδή που θα μπορούσαν να τύχουν των καλύτερων ιατρικών υπηρεσιών. Βάρδα που λένε μη πάθουμε εμείς κανένα συνάχι.

Μπαμπης

Αμα τους εσωζαν ολους τα αντιβιοτικα και τα λοιπα φαρμακα θα ειμασταν ηδη αθανατοι

Από κλιματιστικό

από κλιματισμό ακατάλληλο το έπαθε ο άνθρωπος.Ο Βελόπουλος ακούει...;

@

μα πεθαινουν ακομα ανθρωποι απο πνευμονια??? ειμαστε σοβαροι?? την στιγμη που υπαρχουν πανισχυρα αντιβιοτικα?? εαν επαιρνε αντιβιωση απο την αρχη σιγουρα θα ζουσε τωρα...η τρομοκρατια κατα των αντιβιοτικων πρεπει να σταματησει

έτσι

να σκέφτεσαι και σύντομα θα αποδημήσεις από μικρόβια που θα έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιωτικά που καταπίνεις για το παραμικρό. Αντιλαμβάνεσαι άραγε πως μπορεί να είσαι συνυπεύθυνος για το φαινόμενο που έχει σκοτώσει πολλούς συνανθρώπους σου;

Κρίμα να πεθαίνουν άνθρωποι ενώ αν είχαν πάρει αντιβίωση νωρις

Θα είχαν σωθεί και θεραπευθεί σε μια εβδομάδα το πολύ. Μην ακούτε γιατρούς που σας λένε να περιμένετε μέχρι να πεθάνετε για να ξεκινήσετε αντιβίωση. Κρίμα για κάτι τόσο απλό να χάνονται άνθρωποι.

Η κατάχρηση των αντιβιώσεων

είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί αθιστά ανθεκτικούς τους μικρο-οργανισμούς ώστε να μην ανταποκρίνονται στην αντιβίωση (δηλαδή να χαθούν οι ευεργετικές ιδιότητες των φαρμάκων αυτών για εκείνους που πραγματικά τις χρειάζονται). Αυτό μπορεί να (και έχει κατά καιρούς) προκαλέσει θανατηφόρες επιδημίες. Πέραν όλων των άλλων παρενεργειών των αντιβιώσεων. Στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες παρατηρείται εκτεταμένη κατάχρήση αντιβιωτικών, πχ για το κοινό κρύωμα (το οποίο είναι βεβαίως ιογενές και δεν ανταποκρίνεται στην αντιβίωση ούτvς ή άλλως), με αποτέλεσματα ολέθρια για το μέλλον. Αυτό οφείλεται και στο ότι παραπληροφορημένοι ασθενείς πιέζουν τούς ιατρούς τους να τους δώσουν αντιβίωση για το τίποτα. Παρόμοια έλλειψη υπομονής απαντάται και σε ορισμένους γιατρούς. Τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης περιπτώσεως δεν την ξέρουμε, εκτός του ότι ο εκλιπών είχε βεβαρημένο αναπνευστικό ιστορικό.

wtf

Άσε μας ρε καρανίκα με την ανάλυση της πυγός.

Προς WTF

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια με την κατάχρηση των αντιβιώσεων. Ο δέ Καρανίκας δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει από αντιβιώσεις, αλλά ίσως τον γνωρίζετε καλύτερα. Προς επιρρωσιν των όσων γράφω παραπάνω, παραθέτω τα σχόλια της ΠΟΥ. Το δε σημείο του σώματος που αρχαϊστί επικαλείσθε έχει πολλά μικρόβια. Καλή ανάγνωση. http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4674969

Διακόπηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και την περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης - Η θερμοκρασία στην Αττική, την Τετάρτη, αναμένεται κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κέλσιου, ενώ στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

1
liana

Βρισκόταν στη συμβολή της Μεσογείων με την Κατεχάκη, όταν αντιλήφθηκε τη φωτιά στο αυτοκίνητό της - Έκανε δεξιά, ακινητοποίησε το όχημα και άνοιξε το καπό, απ' όπου έβγαινε έντονος καπνός, ενώ υπήρχε και ένα πανί

42