Εφυγε από τη ζωή ο μεγάλος γελοιογράφος Βασίλης Χριστοδούλου

Εφυγε από τη ζωή ο μεγάλος γελοιογράφος Βασίλης Χριστοδούλου

Τα χαρακτηριστικά σκίτσα του θα είναι παρακαταθήκη των χιλιάδων γελοιογραφιών και σκίτσων που φιλοτέχνησε όλα τα χρόνια της υποδειγματικής παρουσίας του στα έντυπα-σκίτσα που μεγάλωσαν γενιές με γενιές…  

Τη μάχη με τη ζωή έχασε ο μεγάλος Έλληνας γελοιογράφος Βασίλης Χριστοδούλου, σε ηλικία 93 ετών, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους αυτού του είδους.

Τα τελευταία χρόνια έμενε στο Ν. Ηράκλειο μαζί με την αγαπημένη του κυρία Σούλα και , αν και σε προχωρημένη ηλικία συνέχιζε να σκιτσογραφεί για την εφημερίδα "Βραδυνή".

Τα χαρακτηριστικά σκίτσα του θα είναι παρακαταθήκη των χιλιάδων γελοιογραφιών και σκίτσων που φιλοτέχνησε όλα τα χρόνια της υποδειγματικής παρουσίας του στα έντυπα-σκίτσα που μεγάλωσαν γενιές με γενιές…  

Αγαπημένος και αναγνωρίσιμος στο ευρύ κοινό, στάθηκε πραγματικός δάσκαλος της γελοιογραφίας, σκιτσάροντας τα πάθη του μέσου Έλληνα με αγάπη, και τα ολισθήματα των πολιτικών με τη δέουσα καυστικότητα.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 5 μ.μ., στο Κοιμητήριο του Ν. Ηρακλείου.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1917 στον Πειραιά. Το 1936, σε ηλικία μόλις 19 χρόνων δημοσίευσε την πρώτη του γελοιογραφία στην εφημερίδα «Ηχώ της Ελλάδας», που είχε εκδώσει ο Κωστής Μπαστιάς, φανερώνοντας το πηγαίο ταλέντο του. Από τότε, και έως την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, σταδιοδρόμησε στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ως σκιτσογράφος και γελοιογράφος με θετικές επιδόσεις και επιτυχημένες παρουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια εργάστηκε στις εφημερίδες «Εφημερίς των Ελλήνων», «Αθηναϊκή», «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», «Η Βραδυνή», «Η Μεσημβρινή» κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε στα περιοδικά «Θησαυρός», «Πάνθεον», «Εικόνες», «Ρομάντζο», «Παγκόσμιος Τύπος», «Σαββατοκύριακο», «Πρώτο» και σε διάφορα άλλα εβδομαδιαία δεκαπενθήμερα και μηνιαία έντυπα. Υπήρξε ακόμη, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» και της συνδικαλιστικής επιθεώρησης «Πρωτεργάτης». Ως γελοιογράφος συνεργάστηκε και με την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», στην οποία διαδέχθηκε τον Φωκίωνα Δημητριάδη.

Ως πολιτικός γελοιογράφος πρωτοεμφανίστηκε στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» του Γιάννη Παπαγεωργίου από την αρχή της έκδοσής της το 1951 μέχρι το 1962. Στη συνέχεια ανέλαβε πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» των αδελφών Αθανασιάδη, στην οποία παρέμεινε επί 20 και πλέον χρόνια. Έτσι, οι γελοιογραφίες του, που δημοσιεύθηκαν πρωτοσέλιδες και στις δύο εφημερίδες, με βασικά γνωρίσματα το πηγαίο σκωπτικό πνεύμα και την προσωπική σκιτσογραφική έκφραση, ταυτίστηκαν με την μεταπολεμική πολιτική ζωή της Ελλάδας και επέδρασαν στη διαμόρφωση τάσεων, ροπών και συναισθημάτων μεταξύ της κοινής γνώμης.

Σειρές από γελοιογραφίες και σκίτσα του έχουν εικονογραφήσει αναγνώσματα, ρεπορτάζ και διάφορα δημοσιογραφικά και φιλολογικά κείμενα, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διεκδικεί ίσως παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγικότητας, αφού υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες οι γελοιογραφίες του. Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλες τις μεταπολεμικές, πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας και σκίτσου.

Ο Βασίλης Χριστοδούλου υπήρξε ένας σεμνός, ευπρεπής και ευγενής συνάδελφος, που άφησε σπουδαίο έργο ως γελοιογράφος και σκιτσογράφος. Παράλληλα, δίδαξε ήθος και έμεινε πιστός στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

klopimaia

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2310 388328, καθώς και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης