Και η Γαλλία ζητά την έκδοση του 39χρονου «Mr. Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ

Και η Γαλλία ζητά την έκδοση του 39χρονου «Mr. Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ

Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κυρίως για εκβίαση - Μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τώρα και η Γαλλία ζητεί την έκδοση του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ

roso_03
Μία ακόμη χώρα, η Γαλλία, μπήκε από χθες στο παιχνίδι της διεκδίκησης του αποκαλούμενου «βασιλιά» των bitcoins, για τον οποίο ήδη έχει αποφασιστεί η έκδοσή του σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία. Ο 39χρονος Mr. Bitcoin Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος συνελήφθη τον περσινό Ιούλιο στη Χαλκιδική, διώκεται πλέον και στη Γαλλία, για μία σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων.

Χθες το μεσημέρι ο 39χρονος συνοδεία αστυνομικών προσήχθη από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και ενώπιον της αντεισαγγελέα Εφετών Μαρίας Τιντικάκη. Του γνωστοποιήθηκε πως στις 15 Ιουνίου η Εισαγγελία στο Παρίσι εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Τον κατηγορούν για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κυρίως για εκβίαση. Ωστόσο αυτό που προκαλεί απορία είναι ότι ο Βίνικ κατηγορείται για πράξεις που έγιναν στο διάστημα που ο ίδιος ήταν κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διωκτικά έγγραφα αναφέρουν πως στο χρόνο από 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι 14 Ιουνίου 2018 διαπράχθηκαν κυβερνοπειρατείες με διεκδίκηση λύτρων. Σύμφωνα με τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία ο Βίνικ φέρεται διαχειριστής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς ο ίδιος το έχει αρνηθεί, έγιναν επιθέσεις σε 5.200 πρόσωπα, οργανισμούς ή εταιρίες. Λογισμικά τους μπλοκαρίστηκαν με την αποστολή συγκεκριμένου προγράμματος και στη συνέχεια οι επιτήδειοι χάκερς ζήτησαν λύτρα σε bitcoins για να απελευθερώσουν το λογισμικό που είχαν μπλοκάρει. Έτσι, σύμφωνα με τους Γάλλους απέσπασαν περισσότερα από 20.600 bitcoins που την περίοδο εκείνη αντιστοιχούν σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και περισσότεροι από 100 Γάλλοι σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές πόλεις.

Ο Mr. Bitcoin ενώπιον της εισαγγελέα δεν συναίνεσε να εκδοθεί στη Γαλλία, που τον ζητάει καθώς θεωρεί ότι οι πληροφορίες που θα παρέχει είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη σειρά των κυβερνοεπιθέσεων, όπως έχουν πει οι συνήγοροί του μεταφέροντας τα στοιχεία από τα διωκτικά έγγραφα. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει εάν το Συμβούλιο Εφετών, κρίνει ότι πρέπει να εκδοθεί. Ποιο κράτος θα πάρει σειρά για να τον δικάσει, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και στη Ρωσία για υπεξαίρεση, αφού από εκεί εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης; Η τύχη του μέχρι τώρα ήταν στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, που είναι αυτός ο οποίος τελικά αποφασίζει για την έκδοση αλλοδαπών που συνελήφθησαν με διεθνή εντάλματα, όμως δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί το ίδιο και μετά το γαλλικό αίτημα.

Επιπλέον ο 39χρονος έχει καταθέσει αίτημα πολιτικού ασύλου, που σε πρώτο βαθμό απορρίφτηκε, όμως ήδη προσέφυγε σε δευτεροβάθμια επιτροπή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης