Η Μάνδρα πλημμύρισε ξανά και για τη Δούρου φταίει η... κλιματική αλλαγή

Αυτό είναι το επιχείρημα της Περιφέρειας μπροστά στις μεγάλες ευθύνες της για το γεγονός ότι 7,5 μήνες μετά την τραγωδία του Νοεμβρίου με τους 24 νεκρούς, την Τρίτη καταγράφηκαν παρόμοιες εικόνες στην πολύπαθη περιοχή

Μπορεί οι κάτοικοι της Μάνδρας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες να έζησαν ξανά τον εφιάλτη της πλημμύρας από την έντονη βροχόπτωση το απόγευμα της Τρίτης, για την περιφέρεια Αττικής, όμως, για όλα φταίει... η κλιματική αλλαγή.

Αυτό είναι η απίστευτη δικαιολογία που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για να απαντήσει στους κατοίκους που είδαν ξανά τα ορμητικά νερά να μπαίνουν στις αυλές τους και να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.


Βίντεο: Οι κάτοικοι καθαρίζουν τη λάσπη


IMG 4577


Φωτογραφίες από τις ζημιές και την κατάσταση που επικρατεί το πρωί της Τετάρτης στη Μάνδρα


mandra1
mandra2
mandra3Βίντεο-σοκ από τις χθεσινές πλημμύρες


Όπως υποστηρίζει η Ρένα Δούρου φαινόμενα όπως αυτά της Τρίτη σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου».

Επιχειρώντας να απαντήσει σε όσα κατήγγειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει, η Περιφέρεια επιβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προχωρώντας σε μια περιγραφή του τι έχει συμβεί στην περιοχή.

Παρά δε, το γεγονός ότι οι εικόνες που καταγράφηκαν στη Μάνδρα θύμισαν σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή του περασμένου Νοεμβρίου όταν η περιοχή θρήνησε συνολικά 24 νεκρούς, η Περιφέρεια έχει το θράσος να υποστηρίζει ότι «τα έργα προχωράνε με ρυθμούς ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα».

Ακολουθεί το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου σχετικά με την απάντηση της Περιφέρειας Αττικής για όσα συνέβησαν ξανά στη Μάνδρα:

«Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα» και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα - συνδράμοντας και την Πυροσβεστική - για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», διαπιστώνει η Περιφέρεια χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών». Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις αναφέρει ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια και σε άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο, ενώ απέστειλε και δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».

Ειδικότερα, για το αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης - Σούρες η Περιφέρεια ενημερώνει λεπτομερώς για τις εσπευσμένες διαδικασίες που ακολούθησε: Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, δόθηκε από το Δασαρχείο, Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017. Στα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση. Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου. Επειδή το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτώβρη του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.

Παράλληλα, η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, ετοιμάστηκε ο φάκελος για το Ελεγκτικό συνέδριο, ενώ η Περιφέρεια δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος.

Δείτε βίντεο: Η Μάνδρα πλημμύρισε ξανά και για τη Δούρου φταίει η... κλιματική αλλαγή
Η Μάνδρα πλημμύρισε ξανά και για τη Δούρου φταίει η... κλιματική αλλαγή

ΣΧΟΛΙΑ (84)

Αντισυριζα

Αγωγή κατά της Δουρου, κάτοικοι της Μανδρας!!!!! Εάν όχι τότε είστε άξιοι της μοίρα σας!!!!!

Μια απλή βροχή, όλα είναι κρατικώς νόμιμα.

Ο αρχιτέκτονας Προβελέγγιος - δεν είχε πολλές επαφές με την Ελληνική οικοπεδοφαγωγική της ανωνύμου αντιπαροχικής και των μονοκατοικιών καταπατητικής μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά- δημόσια είπε ότι για να χτίσεις πρέπει να κλέψεις γη, ρέματα, πλαγιές, όχτους, χωράφια . Και ταυτόχρονα οι γεωλόγοι εν Ελλάδι ήταν σε ανυποληψία μεθοδευμένα κρατικά , γιατί μπορεί να έφερναν προσκόματα λογικά στο οικιστικοκατασκευαστικό Ελληνικό Ελντοράντο. Είπαμε η ανώνυμη σύγχρονη κατασκευαστική έχτισε παντού. Το κράτος επέτρεπε , το κράτος νομιμοποιούσε αυθαίρετα, νομιμοποιούσε ημιυπαίθριους χώρους, έκλεινε χειμάρους και λαγκάδια για περάσει το αυτοκινητιστικό ιδιωτικό όραμα, οι πολίτες πίεζαν για την καταπάτηση και νομιμοποίηση, επίπεδα εδάφη λιμνάζοντα κατά καιρούς, πλαγιές, κορυφογραμμές, βράχια, ευρύτερες ρεματιές , λαγκάδια, κήποι, όλα κτίσθηκαν τα περισσότερα καταπατημένα και εκ των υστέρων κρατικόνομιμοποιημένα. Η οικιστική επιστημοσύνη στην Ελλάδα αρκέστηκε στον ΓΟΚ ως πολιτική πράξη με την έννοια το μέγεθος της σιδεροδεσιάς που πρέπει να φέρουν οι κατασκευές. Όλα τα άλλα υπερβλήθηκαν - δικαίως το επαγγελμα του πολιτικού μηχανικού προηγείτο άλλων κλάδων του πολυτεχνείου γιατί έχτιζε- . Οι πολίτες ζούσαν το οικιστικό οραμά των και το όνειρο των υπεραξιών της ακινητοποίησης δικαίως αφού το κινητροποιούσε το κράτος,. Απλά η βροχή , οι σεισμοί , οι κατολισθήσεις δεν είναι απαραίτητο να ερωτούν το κράτος . Δεν προκύπτει από πουθενά ότι βροχή, χιόνι, σεισμός ,κατολίσθηση , ιστορικά ρώτησαν καμμία ανθρώπινη δομή ποτέ ιστορικά για να νομιμοποιηθούν ως φυσικά φαινόμενα. Και η Μάνδρα και ο Ασπρόπυργος και το Μεγάλο Πεύκο , και άλλες περιοχές χτίστηκαν κρατικά νόμιμα συνολικά , όπως σε όλη την Ελλάδα, τις έχτισαν άνθρωποι,και απλά βρέχει. Μια απλή βροχή άντε μια δυνατή μπόρα? Όλα είναι κρατικά και κοινωνικά νόμιμα. Γιατί ανησυχία και θέμα ειδήσεων ??? Όλα είναι νόμιμα με κρατική κύρωση που συμβάλει στο αγαθό της κοινωνικής συμβίωσης.

G

Ποσων ετων είσαι κοπέλα μου 9?Δημοτικό πας?Περιφερειαρχης εισαι.Είναι απάντηση αυτή?Οτι πνιγηκαν και άλλες περιοχές αλλά εκεί δεν αναζητούν ευθυνες απο τους περιφερειαρχες ενώ απο σενα ζητούν? Cartoons Disneyland μονο που εκεί διασκεδαζουν .Εσεις είστε τραγωδία.

@εκ των ...ημετέρων....!

Πότε να της μείνει καιρός να ασχοληθεί με την Περιφέρεια...η εν λόγω τσυριζοΠερφερειάρχισα?Αφού όταν τελειώνει από Κολωνάκι για τα ψωνάκια της..όλο και κάπου θα είναι καλεσμένη να χειροκροτήσει ...εννίοτε και να φιλήσει(!) τον...Αλέκση της!! Σιγά μην ασχοληθεί με την Μάνδρα!!!!

Koulamakous

Αχάριστοι, όλα τα gay prides άφησαν εποχή... Τι άλλο θέλετε?

@Δούρου

Άχρηστο αριστερό υλικό..........

Άννα

Ανίκανη ψεύτρα.

Δελτίο Τύπου

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας μας ενημερώνουν οτι η κα Δούρου κατέθεσε μήνυση κατά της Κλιματικής Αλλαγής αλλά ο δικαστικός επιμελητής αντιμετώπισε πρόβλημα με τη θυροκόλληση κι η υπόθεση κόλλησε...

Επειδη την κλιματικη αλλαγη

την προκαλουν οι αεροψεκασμοι, και ποιος τολμαει να τα βαλει με την αμερικη.

Εξοργισμενοι κάτοικοι

ΠΡΙΝ 20-30-40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΣΤΑ ΜΠΑΖΩΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΌΛΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ?

Αναρμοδιος

Τελικά η αρμόδια Περιφεριάρχης που το Νοέμβριο είχε προαναγγείλει μηνύσεις στους υπεύθυνους, ανακάλυψε ότι υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή. Άρα δεν ευθύνεται κανένας. Η δουλειά της τελικά είναι να σχολιάζει ή να κάνει κανένα έργο; Γιατί σχολιαστές έχουμε πολλούς αλλά από δουλειά καθόλου. Όχι μόνο αυτή αλλά αυτή κατηγορούσε τον προηγούμενο που έκανε κάτι λίγα (Πεδίον του Άρεως) ότι βγάζει πλεονάσματα. Αυτή βγάζει πλεονάσματα και απόθεμα στην περιφέρεια ή εξαφάνισε και τα λεφτά που υπήρχαν;

E

Ακόμα να παραιτηθεί το αχρηστο υποκείμενο της αριστεράς?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης