Παράταση στην... παράταση για την κάλυψη 953 θέσεων οικογενειακών γιατρών στις ΤΟΜΥ από το υπουργείο Υγείας

Παράταση στην... παράταση για την κάλυψη 953 θέσεων οικογενειακών γιατρών στις ΤΟΜΥ από το υπουργείο Υγείας

Η προθεσμία της προκήρυξης λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου - Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα βασιζόταν στους περίπου 4.000 οικογενειακούς γιατρούς - Για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας ζητούνται γιατροί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Iatreio
Μια ακόμη παράταση δόθηκε από το υπουργείο Υγείας στην προθεσμία της προκήρυξης για την κάλυψη 953 θέσεων οικογενειακών γιατρών που πρέπει να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που οικοδομείται τα τελευταία...δύο χρόνια στη χώρα μας.

Η προθεσμία της προκήρυξης έληγε την περασμένη Παρασκευή αλλά με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, δόθηκε παράταση για την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η ΠΦΥ θα βασιζόταν στους περίπου 4.000 οικογενειακούς γιατρούς, συγκεκριμένα γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Σε αυτούς πρέπει να εγγραφεί το σύνολο των πολιτών, προκειμένου να λαμβάνει παραπεμπτικό για να επισκεφθεί ειδικευμένο γιατρό ή νοσοκομείο.

Με την τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας ζητούνταν ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη 809 θέσεων γενικών γιατρών ή παθολόγων και 144 παιδιάτρων. Η προηγούμενη προκήρυξη, το περασμένο καλοκαίρι, είχε επίσης ισχνή συμμετοχή: τότε, για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, οι υποψήφιοι ήταν μόλις 364 και για τις 239 θέσεις παιδιάτρων είχαν κατατεθεί 219 αιτήσεις.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι για τις ΤΟΜΥ ζητούνται γιατροί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για άλλα δύο χρόνια, όσο διαρκεί δηλαδή το τετραετές συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την ΠΦΥ. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να δελεάσουν τους Έλληνες γιατρούς οι επικεφαλής του υπουργείου αύξησαν και τις μηνιαίες αποδοχές τους για τους πρώτους έξι μήνες της σύμβασης δίνοντας τους τις αποδοχές και τα επιδόματα του Επιμελητή Α΄ (1.894 ευρώ οι παθολόγοι, 1.833 ευρώ οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι). Στη συνέχεια η αμοιβή θα καθορίζεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών και με συντελεστές όπως η ηλικία τους.

Αλλά και στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς υπήρξε μικρό ενδιαφέρον. Ενδεικτικό είναι πως σε 2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών που προκήρυξε η διοίκηση του Οργανισμού ανταποκρίθηκαν μόλις 625 γιατροί.

Εγκλωβισμένοι σε αυτή τη «μεταρρύθμιση» στην Υγεία είναι οι Έλληνες πολίτες. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω ανακοινώσεων ή μηνυμάτων που εμφανίζονται στις ιατρικές συνταγές και ξεκινά να εφαρμόζει το σύστημα παραπομπών (gatekeeping) στα...τυφλά, αφού δεν υπάρχουν οι οικογενειακοί γιατροί που θα το στηρίξουν, και από την άλλη, ο ΕΟΠΥΥ στις 15 Ιουλίου διακόπτει τις ισχύουσες συμβάσεις των περίπου 1.950 παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων του Οργανισμού. Συνεπώς, από τα μέσα του ερχόμενου μήνα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είναι ακάλυπτοι σε επίπεδο ΠΦΥ, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών ήταν προγραμματισμένο να καλύπτεται από ιδιώτες συμβεβλημένους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για επίσκεψη σε αυτές τις τρεις ειδικότητες γιατρών του Οργανισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης