Σεισμοί αναστάτωσαν τους κατοίκους Πύλου και Θεσσαλονίκης

Σεισμοί αναστάτωσαν τους κατοίκους Πύλου και Θεσσαλονίκης

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ δυτικά της Πύλου - Στο θαλάσσιο χώρο το επίκεντρο - Δώδεκα μετασεισμοί ακολούθησαν στην περιοχή - Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη - Άλλοι τρεις μετασεισμοί σε μισή ώρα

Σεισμοί αναστάτωσαν τους κατοίκους Πύλου και Θεσσαλονίκης
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο υπέδαφος της Ελλάδας, καθώς δύο σεισμοί, οι οποίοι συνοδεύτηκαν από αρκετούς μετασεισμούς, προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους της νότιας και της βόρειας Ελλάδας.

Ξεκίνημα νωρίς το πρωί στην Πύλο

Πρώτος χρονικά αλλά και μεγαλύτερος σε ένταση ήταν ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «ταρακούνησε» την Πύλο. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:14 το πρωί της Δευτέρας (25/06) και με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συμφώνησε και το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικόύ Κέντρο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 37 χλμ. νοτιοδυτικά της Πύλου και 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης ενώ το εστιακό του βάθος στα 10χλμ.. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου αλλά και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο σεισμός, δεν έμεινε εκεί καθώς συνοδεύτηκε, μέχρι το μεσημέρι, από ούτε έναν αλλά ούτε δύο μετασεισμούς. Δώδεκα μετασεισμικές δονήσεις που κυμάνθηκαν από 2,2 μέχρι 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, δεν άφησαν τους κατοίκους της Μεσσηνίας να ηρεμήσουν, αν και η περιοχή είναι συνηθισμένη σε... κουνήματα.

Σεισμοί αναστάτωσαν τους κατοίκους Πύλου και Θεσσαλονίκης


Σεισμός αναστάτωσε και τη Θεσσαλονίκη

Τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι γύρω περιοχές αναστατώθηκαν στις 11:21 το πρωί, όταν σημειώθηκε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός της ημέρας, έντασης 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στην περιοχή της Βόλβης εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού.

Όπως και στο νότο, έτσι και στο βορρά, ακολούθησε ένας μετασεισμός, που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν 3,6 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι δύο μικρότεροι, 2,3 και 3 Ρίχτερ, μέσα σε μόλις μισή ώρα από την κύρια δόνηση

Σεισμοί αναστάτωσαν τους κατοίκους Πύλου και Θεσσαλονίκης


Καμία ανησυχία λέει ο Λέκκας

Κλείσιμο
«Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια» τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία», αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

«Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης