ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ προειδοποιούν: Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης οδηγεί σε αύξηση των χρηστών

kanavi-new-sim

Όπως ειπαν στις χώρες που νομιμοποιήθηκε η χρήση της έχει αυξηθεί η προσέλευση στα κέντρα απεξάρτησης σε ποσοστό 20%

Τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία τους για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και οι επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, με δεδομένο πως σε άλλες χώρες η νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης οδήγησε σε αύξηση των χρηστών.

Ειδικότερα, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για το σημαντικό αυτό ζήτημα οι υπεύθυνοι των δύο φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών - ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ε.Καφετζόπουλος, ο πρόεδρος κ. Γ. Μπαρδάνης και ο διευθυντής κ. Β. Γκιτάκος του ΚΕΘΕΑ - παρέθεσαν στοιχεία από άλλες χώρες που δείχνουν πως η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και οι γιατροί του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας ζήτησαν να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς αλλά με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Κοινός τόπος του ΙΣΑ, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ ήταν η ανάγκη να δημιουργηθούν αυστηρές προδιαγραφές και ασφαλιστικές δικλείδες στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης (π.χ. θεραπευτικά πρωτοκόλλα κ.τ.λ. ) καθώς σε άλλες χώρες η νομιμοποίησή της οδήγησε σε αύξηση των χρηστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Μπαρδάνη, η κάνναβη αποτελειλ την «πύλη» των σκληρών ναρκωτικών για πολλούς χρήστες. Μάλιστα, στις χώρες που νομιμοποιήθηκε η χρήση της έχει αυξηθεί η προσέλευση στα κέντρα απεξάρτησης σε ποσοστό 20%. Επίσης, ο ειδικός υπογράμμισε πως τα στοιχεια των μελετών δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση σκευασμάτων κάνναβης από άτομα νεαρής ηλικίας οδηγεί σε ψυχωτικά επεισόδια (ποσοστό 10%).

Λιγότεροι οι χρήστες αλλά εξαθλιωμένοι στις γειτονιές της Αθήνας

Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών στις γειτονιές της Αθήνας από εκατοντάδες εξαρτημένους ασθενείς που βρίσκουν καταφύγιο στους δρόμους της πόλης. Όπως επισημάνθηκε η οικονομική κρίση έχει εξαθλιώσει τους χρήστες, με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να έχει επιδεινωθεί παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός τους.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε εγκληματική την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο καθώς υποβαθμίζει δραματικά τις γειτονιές της Αθήνας, έχοντας ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους χρήστες ουσιών, οι οποίοι δεν προστατεύονται από τους εμπόρους ναρκωτικών.

«Οι διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας για την εγκληματική αυτή κατάσταση είναι τεράστιες. Ζητούμε άμεσα να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές για αυτό τον πληθυσμό, τον οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε (Κέντρα Ημέρας ,Ομάδες Παρεμβάσεων κ.τ λ) όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση υποβαθμίζει δραματικά τη ζωή των κατοίκων της πόλης ενώ αποδυναμώνει καθοριστικά το τουριστικό προϊόν της» είπε ο κ. Πατούλης.

Ακόμη ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα σχετικά με την νομιμοποίηση της χορήγησης και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς ωστόσο με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκε επίσης το θέμα της εργασιακής και οικονομικής ομηρίας των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ και ο πρόεδρος του Οργανισμού δεσμεύθηκε στο ΔΣ του ΙΣΑ ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης καθώς αποτελεί προτεραιότητα η στελέχωση του Φορέα με ιατρικό προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ (65)

Valar Morgulis

για γέλια? για κλάματα? ή για κλωτσιές? ΟΤΙ και να κάνετε, το ιερό φυτό έχει ήδη καθιερωθεί παγκόσμια και πίσω δε γυρίζει ο κόσμος.... τελειώνει ο μεσαίωνας... προφανώς κάποιοι επιμένουν στα τρελόχαπα που διαλύουν κάθε ανώτερη εγκεφαλική και ψυχική λειτουργία του ατόμου.... τέλος (και άσχετο με την κάνναβη, αλλά κολλάει με τον ΟΚΑΝΑ), από το να είναι κανείς "φυτό", χίλιες φορές να είναι εξαρτημένος....

ΜΙΚ

Το ενδεχόμενο να είσαι και εξαρτημένος και φυτό το έλαβες υπόψη; Ρωτάω, γιατί συνήθως πάνε "σετ".

Τάσος

Ασθενείς με διάγνωση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, λαμβάνουν συνδυαστική θεραπεία φαρμακευτικής κάνναβης και χημειοθεραπείας σε αρκετές χώρες του κόσμου όπως η Κύπρος. Δεν θεραπεύεται ο καρκίνος αλλά ζούνε μέχρι τα γεράματα τους και πάνω απ'όλα με αξιοπρέπεια χωρίς τα σκληρά συμπτώματα της χημειοθεραπείας όπως αδυναμία του ανασοποιητικού, πτώση μαλλιών κλπ. Εξηγήστε μου λοιπόν βρε παιδιά, που είναι το πρόβλημα σας με αυτό ; Πώς επηρεάζει τη ζωή σας ώστε να κράζετε τόσο άσχημα ένα τέτοιο σοβαρό θέμα ; Έχετε κάποιο προσωπικό όφελος στην επιλογή φαρμακευτικής αγωγής ενός ασθενή ; Έχετε αντιληφθεί ότι μιλάμε για φαρμακευτική κάνναβη ; Κάνναβη που φυτεύτηκε και επεξεργάστηκε σε ιατρικά αποστειρώμενα εργαστήρια με σκοπό να πωληθεί ως φάρμακο και μόνο ; Το ξέρω ότι θα εισπράξω μόνο κράξιμο, ίσως με αυτό το τρόπο πολλοί να βρίσκετε λόγους να ξεσπάτε από τα καθημερινά προβλήματα που δυστυχώς είναι πολλά αλλά εγώ σας εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου να μη βρεθείτε ποτέ στην ανάγκη, να ψάχνετε σε σκοτεινά μέρη λίγο ''χόρτο'' με κίνδυνο τη σύλληψη σας σα έναν κοινό χρήστη μόνο και μόνο γιατί διαβάσατε κάπου ή ακούσατε τι κάνουν σε άλλα κράτη, γραπωμένοι με νύχια και με δόντια από μια φρούδα ελπίδα να μη φύγει από τη ζωή το αγαπημένο πρόσωπο όταν όλες οι άλλες νόμιμες λύσεις και θεραπείες απέτυχαν παταγωδώς και στοίχησαν τα πάντα. Σας το εύχομαι πραγματικά αυτό. Δε προλάβαμε τη συγκεκριμένη θεραπεία αλλά χαίρομαι όμως γιατί πλέον πολλοί συνάνθρωποι μας που ανηφορίζουν τον δικό του Γολγοθά έχουν άλλη μια επιλογή, γιατί αυτή είναι όλη η ουσία, να έχεις επιλογή να παλέψεις και όχι να παραδωθείς αμαχητί.

Γιώργος

Η κάνναβη δεν έχει απολύτως ΚΑΜΙΑ αντικαρκινική δράση, απλά σου ανοίγει την όρεξη και τρως, ενώ θα σου έκοβαν την όρεξη οι χημειοθεραπείες. Άμα ήταν έτσι τότε ο Bob Marley που ήθελε ένα δέντρο την ημέρα δεν θα πέθαινε από καρκίνο μεταστατικό άγριας και επιθετικής μορφής. Και αμέτρητοι άλλοι! ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ. Ώστε λοιπόν καρκινοπαθείς ζουν....χορτάτοι μέχρι τα γεράματα ε; Μα είσαι σοβαρός η στουπί από Αλβανική μπουρούχα; Και λες πως θα σταματήσει την τριχόπτωση, λόγω χημειοθεραπείας, το παφα-πούφα η το χλαπάκιασμα σε κέικ; Σε ποιόν απευθύνεσαι; Σε ηλιθίους; Αν κάνεις καμιά βόλτα σε Site ειδικά, θα δεις πως στις αγγελίες θανάτων οι περισσότεροι είναι από καρκίνο. ΔΕΝ λέω πως η ίδια η κάνναβη προκαλεί καρκίνο! Απλά ισχυρίζομαι πως τα οφέλη στην ασθένεια είναι αμελητέα. Δεν παρατάς την πειθώ δια του φόβου λέω εγώ; Και ύστερα για να ξέρουν οι αφελείς που ελπίζουν να πλακωθούν στο τρίφυλλο, ότι η κάνναβη των εργαστηρίων είναι εξαιρετικά χαμηλή σε περιεκτικότητα THC (ναι αυτή που σου φτιάχνει την κεφάλα!). Θα πιουν ραδίκι. Να χτυπήσω ξύλο για μια ενδεχόμενη αρρώστια των ανθρώπων, αλλά αν πιστεύουν πως με την κάνναβη θα κάνουν κάτι για την επάρατο, τότε πλανώνται. Και αυτοί που ψάχνουν για "lucy in the sky with diamonds" δια της πλαγίας. Άμα σ' αρέσει εσένα τότε πίνε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα όσο αφορά τους ενηλίκους. Αλλά μην παραπληροφορείς όπως κάνουν επιτηδευμένα διάφοροι επιστήμονες - φραγκοφονιάδες. Και άσε τα "σας εύχομαι απ' την καρδιά μου να μην ψάχνουμε λίγο χόρτο" Αυτά είναι σαχλαμάρες με περικεφαλαία και φοβικές απόπειρες για κλάματα.

Τάσος

Φίλε μου δε μπορώ να απαντήσω σε κάτι από αυτά που λες, δεν απαντάς στα ερωτήματα που έθιξα, με προσβάλλεις και λες πράγματα που δε σχετίζονται σε αυτό που έγραψα. Περίμενα ότι θα είχα απαντήσεις αυτού του είδους αλλά πραγματικά δε το καταλαβαίνω, προσπάθησε να μου πείς τη γνώμη σου για τα ερωτήματα που θέτω αλλιώς καλή σου συνέχεια φίλε.

Αλβανος έμπορος

Μπράβο Γιώργη, μονο εσυ μας καταλαβαίνεις, τις προάλλες πούλησα 3 γραμμάρια σε εναν 15χρονο Ελληνα, μου πε οτι δεν ειναι για τον ίδιο και οτι θα το δώσει στον 20χρονο αδερφό του. Δεν χρειάζεται να την κανετε νομιμη στην Ελλάδα γιατι σας την παρέχουμε εμεις, και φθηνα μάλιστα, ολοι κερδιζουμε! Οκ, καταλαβαινω οτι η δική μας ποιοτητα δεν ειναι οτι καλύτερο για την υγεια των χρηστών αλλά δε βαριέσαι, την εχετε συνηθίσει εσεις οι Ελληνες! Πάμε γερά Γιωργάρα, δώσεεε, σε ευχαριστούμε για τον αγώνα που δίνεις να παραμεινει η μπιζνα σε εμας!

Η κάναβη σταματάει

τη συναισθηματική ανάπτυξη στην ηλικία που άρχισε η χρήση της και ξετινάζει το ενδοκρινικό σύστημα των εφήβων. Αρνητική είναι επίσης η επίδρασή της στο σπέρμα. 'Θεραπευτική' θεωρείται η κάνναβη για ασθενείς που βρίσκονται σε τελικά στάδια ανιάτων ασθενειών και δεν μας απασχολεί η βλαπτική της επίδραση εφόσον ούτως ή άλλως οι άνθρωποι αυτοί πρόκειται να καταλήξουν και μάς ενδιαφέρει μόνο η ανώδυνη ματάβασή τους. Αν επιθυμείτε μπορείτε να το ερευνήσετε. Καμμία ασθένεια δεν θεραπεύεται από την κάνναβη. Θεραπευτική ονομάζεται κατ' ευφημισμόν.

@

Αυτά που γράφεις για τους εφήβους είναι προσωπικές σου απόψεις που δεν προκύπτουν από καμία έρευνα. Αυτά που γράφεις για τη θεραπευτική κάνναβη επίσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα διότι χρησιμοποιείται για μεγάλο εύρος διαταραχών και όχι μόνο. Αγνοείς τη διαφορά του THC με το CBD και άρα προφανώς αγνοείς τα πάντα γύρω από το θέμα. Πληροφορήσου για το θέμα και πάω στοίχημα ότι θα αλλάξες γνώμη.

Γιώργος

Πρέπει να τους ζητηθεί να αποδείξουν δημόσια τα λεγόμενα τους και τα δεδομένα να ελεγχθούν από ειδικό ιατρικό στατιστικολόγο. Και αν ισχυρίζονται ψέματα πρέπει αμέσως να ζητηθεί η παραπομπή τους σε πειθαρχικό και να απολυθούν χωρίς πολλά-πολλά. Δεν γίνεται στην Ελλάδα να ισχύουν άλλα δεδομένα από όλο τον πλανήτη

Αλβανός χασισέμπορας

Ναι παιδια, συμφωνω και εγω με τους γιατρους και τους δικηγορους, μια ομάδα ειμαστε αλλωστε, η κάνναβη ειναι επικινδυνη, μην την αποποινικοποιήσετε, θα συνεχισουμε να σας την πουλάμε εμεις, η δική μας ειναι μια χαρά. Τι θα κάναμε χωρις εσάς τους Ελληνες βρε? Ε? Τί θα κάναμε? Μας εχετε σώσει, εχουν να φάνε και τα εγγόνια μου!

Πίνω όλη μέρα

Και είμαι μια χαρά.

MIK

Χαρακτηριστικό των ψυχοπαθών είναι το ότι πιστεύουν πως είναι μια χαρά. Γιαυτό και πολλές φορές στο ψυχιατρείο τους πάνε δεμένους.

alex

Ποιοι χρήστες αυξήθηκαν? Της φαρμακευτικής κάνναβης? χαχαχαχαχα, μονο να γελάω μπορώ πλέον με τα αμορφωτα γίδια στην Ελλάδα που αποκαλούνται και γιατροι. Αντε ενημερωθείτε κοπρόσκυλα τεμπελχανάδες που εχετε μεινει στην δεκαετία του 80...

vrasds

Με την μαστογραφία πολύς κόσμος θα ξεχάσει τα προβλήματα του και θα γίνει πειθήνιο αντικείμενο των αριστερων.

Επιστήμονες...

Αυτήν την καραμέλα που πιπιλάνε τα πρεζονια πως ταχα μου δε απο τσιγαριλίκι ξεκίνησαν και έπεσαν στην ηρωίνη έχουμε βαρεθεί να την ακούμε!!! Οκ έκανες το πρώτο σου τσιγαριλίκι, αλλά για πες μας ρε μαγκάκο, όταν ήρθε το φιλαράκι σου και σου είπε να δοκιμάσετε πρεζα γιατί είπες "μέσα" εε;;;;; Δεν ήξερες πως είναι κακό, δεν είχες ακούσει τίποτα για αυτήν, κανέναν μεγαλύτερο γνωστό από το σχολείο δεν τον είχε πάρει εεεεε;;;;; Το τσιγαριλίκι σε έκανε να πεις ναι λοιπόν ή η μαλακια που σε δέρνει;;;; Κουίζ!! Πως λέγεται αυτός που ενώ ξέρει πως αν πάρει μια ουσία θα τον σκοτώσει πάει και την παίρνει;;;

Η Φούντα

είναι ένας ακόμη τρόπος φορολόγησης για το κράτος. Δεν ενδιαφέρεται ουδείς για την υγειά της κοινωνίας. Απλά θα φορολογηθεί και θα επιτραπεί η χρήση όπως και τα ποτά, η έξις από το ίντερνετ και τα κινητά, τα τσιγάρα με καπνό, η πορνεία αλλά και ο τζόγος σε όλες του τις μορφές όπου καταστρέφουν την οικογένεια και κυρίως τις ψυχές χρηστών και συγγενών. Απόδειξη γι αυτό που λέω, είναι το ότι πίσω απ ό,τι ανέφερα, υπάρχουν πλέον μεγάλες νόμιμες βιομηχανίες κι επιχειρήσεις. Με σημαία το κέρδος θα συνεχιστεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fileleutheros_tmima_arthro_new

Πώς αντέδρασαν οι «κύκλοι» του υπουργείου Δικαιοσύνης για το αυτόφωρο που αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» - Έπειτα από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι δημοσιογράφοι Μαυρίδης, Λάμψιας και Γαλανού κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και την Κυριακή θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα - Τους επισκέφθηκαν οι βουλευτές Βασίλης Κικίλιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ανδρέας Λοβέρδος - Στην Ευρωβουλή φέρνει το θέμα η Εύα Καϊλή - Και κόντρα Καμμένου με Μαντζουράνη στο Twitter

17
neo_video_kosmimatopwleio_arthro

Μετά τον ξυλοδαρμό και αφού έχει δεχτεί τις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ, ο δράστης δέχεται μια ακόμη κλωτσιά στην πλάτη - Σε κατάσταση αμόκ, αρπάζει ένα κομμάτι γυαλί, απειλεί τους πάντες και τρέχει να ξεφύγει, αλλά πέφτει και ακινητοποιείται από άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, που του καταφέρνουν και ένα χτύπημα με το γκλομπ

34
ieronimos

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διεθνή ημερίδα με θέμα «Μαζική αιμορραγία μετά τον τοκετό», που διοργάνωσαν από κοινού η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία.

4
again_main_mavrides_lampsias

Θα περάσουν τη νύχτα στο ΑΤ Εξαρχείων - Νωρίτερα, είχαν μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, όπου παρουσιάστηκαν αυτοβούλως, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος - «Το αυτόφωρο ισχύει για όλους», τονίζουν κύκλοι του υπ. Δικαιοσύνης

21
lagoudis_arthro

Φύλλο και φτερό κάνει την έκθεση αυτοψίας της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αγρινίου ο εμπειρογνώμονας των συνηγόρων της οικογένειας, Ανδριανός Γκουρμπάτσης - Μιλά ευθέως για δολοφονία - Περιγράφει το προφίλ των δραστών

2