Περιορισμένες και σε ερευνητικό στάδιο οι ενδείξεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής μορφής της κάνναβης

Περιορισμένες και σε ερευνητικό στάδιο οι ενδείξεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής μορφής της κάνναβης

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της κάνναβης, η πρόεδρος του ΕΟΦ επιβεβαίωσε την εξάρτηση που προκαλεί, ωστόσο επικαλούμενη μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έκανε λόγο για ένα «μοντέλο» εξάρτησης διαφορετικό από εκείνο των οπιοειδών ή του αλκοόλ

Cannabis
Περιορισμένες και σε ερευνητικό ακόμη στάδιο είναι οι ενδείξεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής μορφής της κάνναβης, της κανναβινόλης. Παρά το αφήγημα της κυβέρνησης για την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών – αντιμετωπίζει την κάνναβη ως πανάκεια για την ανάπτυξη αλλά και την ιατρική επιστήμη στη χώρα μας- οι φαρμακευτικές ενδείξεις όπως τις παρουσίασε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κυρία Κατερίνα Αντωνίου, είναι πολύ συγκεκριμένες και βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο. Σε ό,τι αφορά τη χρήση της κάνναβης, η πρόεδρος του ΕΟΦ επιβεβαίωσε την εξάρτηση που προκαλεί, ωστόσο επικαλούμενη μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έκανε λόγο για ένα «μοντέλο» εξάρτησης διαφορετικό από εκείνο των οπιοειδών ή του αλκοόλ...

Η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης

«Οι ενδείξεις αφορούν κυρίως αντιεμετική δράση στη χημειοθεραπεία, ορεξιογόνο δράση για την αντιμετώπιση της καχεξίας που συνοδεύει διάφορα νοσήματα και αναλγησία με βασικότερη την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου και του πόνου στους καρκινοπαθείς» ανέφερε η κυρία Αντωνίου, στη διάρκεια ομιλίας της με θέμα «Κανναβινοειδή: Φαρμακολογικές Ιδιότητες και Θεραπευτικές Εφαρμογές» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Πρόσθεσε, δε, πως η χορήγηση της κανναβινόλης γίνεται σε ερευνητικό πλαίσιο μέχρι σήμερα.

Πώς επιδρούν τα κανναβινοειδή στο κεντρικό νευρικό σύστημα

Η πρόεδρος του ΕΟΦ αναφέρθηκε εκτενώς στις φαρμακολογικές επιδράσεις των κανναβινοειδών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Περιέγραψε αναλυτικά την λειτουργία του «κανναβινοειδούς συστήματος» του εγκεφάλου και ανέπτυξε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς των νευρομεταβιβαστών που ρυθμίζουν την λειτουργία του.

Οι κύριες επιδράσεις που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνουν: Αναλγησία, Υποκινητικότητα/ μειωμένη εγρήγορση, Διαταραχή στην ισορροπία και στον συντονισμό των κινήσεων, Δυσκολία στην προσοχή και τη μνήμη, Διέγερση της όρεξης, Αγγειοδιαστολή, Υπόταση, Ταχυκαρδία, Μείωση ενδοφθάλμιας πίεσης.

Κλείσιμο
Ο κίνδυνος από τη χρήση κανναβινοειδών για τους εφήβους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του ΕΟΦ, «οι φαρμακευτικές επιδράσεις της κανναβινόλης είναι εντονότερες στους εφήβους, ιδίως όσον αφορά στις διαταραχές του χωρικού και χρονικού προσδιορισμού και στο θυμικό» ενώ υπογράμμισε ότι «η χρήση κατά την περίοδο της εφηβείας έχει συνδυαστεί με την ανάπτυξη επεισοδίων ψυχωσικού τύπου κατά την ενηλικίωση». Έγινε, επίσης, εκτενής αναφορά στις αλληλεπιδράσεις με τυχόν ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων, κυρίως ψυχοφαρμάκων, αντι-υπερτασικών και άλλων.

Επιβεβαιώνοντας την εξάρτηση από τα κανναβινοειδή, διευκρίνισε όμως ότι από μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται ότι βασίζεται σε ένα «μοντέλο» διαφορετικό από εκείνο των οπιοειδών ή του αλκοόλ.

Η ευθύνη των γιατρών για τη σωστή χρήση των κανναβινοειδών

«Είναι σωστό και σκόπιμο να επιτραπεί η ιατρική χρήση των κανναβινοειδών, δεδομένου ότι άλλα πολύ ισχυρότερα φάρμακα που επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως η μορφίνη, η πεθιδίνη, η κωδεΐνη, τα βαρβιτουρικά κ.α. χρησιμοποιούνται ευρύτατα και βοηθούν τους ασθενείς επί πολλά χρόνια. Η δοσολογία, οι ενδείξεις, οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών, περιγράφονται σαφώς στη σύγχρονη φαρμακολογία και το ίδιο αναμένεται ότι θα συμβεί και με τα κανναβινοειδή» ανέφερε στη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία της προέδρου του ΕΟΦ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο καθηγητής, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να τεθούν διαβεβαιώσεις για την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών και να διασφαλιστεί η μη πρόσβαση σε αυτά με άλλο τρόπο. «Οπωσδήποτε βέβαια, η ιατρική χρήση των κανναβινοειδών δεν πρέπει ποτέ να αποτελέσει την κερκόπορτα για την ελεύθερη χρήση των προϊόντων αυτών για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Η ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει θετικά και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών, η οποία όμως προϋποθέτει αυστηρά ελεγχόμενη συνταγογράφηση, στο πρότυπο χορήγησης οπιοειδών, βαρβιτουρικών και άλλων ναρκωτικών αναλγητικών φαρμάκων» κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης