Ένωση Ιατρών: Επικίνδυνες οι συνθήκες διακομιδής νεογνών στα νοσοκομεία της Αττικής

neo06

Η Ένωση ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση λύση του προβλήματος

Επικίνδυνες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διακομιδής των νεογνών στα νοσοκομεία της Αττικής, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αναδεικνύοντας το θέμα μετά από κοινή καταγγελία γιατρών πέντε νοσοκομείων του λεκανοπεδίου (Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Αλεξάνδρα», «Έλενα Βενιζέλου», «Αττικόν») και ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση λύση του προβλήματος.

Οι διακομιδές των νεογνών γίνονται με τη συνοδεία γιατρών από παιδιατρικές κλινικές οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΚΑΒ. Όταν π.χ. εφημερεύει το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και πρέπει να διακομιστεί νεογνό σε άλλο νοσοκομείο, η διακομιδή γίνεται με τη συνοδεία παιδιάτρου- νεογνολόγου του νοσοκομείου, ο οποίος στη διάρκεια της εφημερίας του θα «δεσμευτεί» για τη συγκεκριμένη διαδικασία όσο χρειαστεί και στη συνέχεια θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στην παιδιατρική κλινική.

Η πρακτική αυτή για τις διακομιδές νεογνών, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, δημιουργεί χαώδες πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων καθώς λειτουργούν με το μισό προσωπικό σε σχέση με αυτό που προβλέπουν τα οργανογράμματα. Η περίπτωση του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναφέρεται ενδεικτικά: οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις ιατρικού προσωπικού είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν στο νοσοκομείο μόλις 4 νεογνολόγοι για την κάλυψη όλων των βαρδιών και των εφημεριών.

Επιπλέον, το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας παράνομο διότι οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί επισημαίνουν πως η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων και θέτουν εαυτούς στη διάθεση του ΕΚΕΠΥ που έχει τη διαχείριση των εφημεριών, αλλά με προσδιορισμό των αναγκαίων επιστημονικών κριτηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kocaqi

Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Αλβανοί όπως ο μοντέρνος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που έχει παγιδευτεί, όμως, στην παλαιοπολιτική» - Ισχυρίστηκε ότι τους Τούρκους από την Ελλάδα τους έδιωξαν οι Αλβανοί και ότι υπάρχουν τσάμηδες ακόμη και στη Θήβα.

3
sun

Μέχρι και τουλάχιστον τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας - Σε όλη την Ελλάδα ο υδράργυρος θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, όμως στα βόρεια θα γίνει περισσότερο αισθητή

passaris

O 43χρονος κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκερλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας και η έκδοσή του στην Ελλάδα έχει «κολλήσει» σε γραφειοκρατικά αναχώματα που αφορούν ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς του από και προς τη Ρουμανία