Η μελέτη για τη γήρανση του πληθυσμού επιβεβαίωσε την περικοπή των συντάξεων

Η μελέτη για τη γήρανση του πληθυσμού επιβεβαίωσε την περικοπή των συντάξεων

ΝΔ: Η νέα αυτή Αναλογιστική Μελέτη ενσωματώνει και προεξοφλεί ως βασική παραδοχή την περικοπή των συντάξεων το 2019

sintaksiouxoi
Οι Έλληνες θα συνεχίσουν και τις δύο επόμενες δεκαετίες να μην γεννούν πάνω από ένα δύο παιδιά αλλά θα ζουν περισσότερο που σημαίνει ότι το 2050 για κάθε 10 άτομα σε παραγωγική ηλικία, θα υπάρχουν τουλάχιστον 7 άτομα σε ηλικία άνω των 65.

Ωστόσο εξαιτίας των δραματικών περικοπών η συνταξιοδοτική δαπάνη θα έχει φθίνουσα πορεία. Αυτά τα ανησυχητικά μεγέθη αποτυπώνονται στην αναλογιστική μελέτη για τη γήρανση του πληθυσμού έως το 2070 που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΕ και προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στη Ν.Δ 
και την ηγεσία του υπουργείου εργασίας.

Τι έδειξε όμως η μελέτη σχετικά με την πορεία της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα;

Η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται από 17,3% το 2016 σε 13,4 το 2020 και σε 12% το 2030. Είναι εύλογο με τόσες περικοπές. Όμως και πάλι η απόσταση της μέσης σύνταξης από το μέσο μισθό είναι ευνοϊκή για το συνταξιούχο. Δηλαδή θεωρείται ότι παρά τις μειώσεις η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι η τέταρτη υψηλότερη μετά του Λουξεμβούργου , της Ιταλίας και της Φιλανδίας.
Κλείσιμο

Οι αριθμοί δείχνουν τις επόμενες δύο δεκαετίες θα συνεχίσουμε να μην κάνουμε ούτε δύο παιδιά, ο μέσος όρος είναι πάνω κάτω 1,4 παιδιά έως το 2035. Ο δείκτης γονιμότητας από 1,39 το 2016 πέφτει στο 1,33 το 2020, ανεβαίνει στο 1,40 και 1,46 τις δύο επόμενες 10ετίες, και φθάνει το 1,64 το όχι και τόσο μακρινό 2070. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες από 78,8 έτη το 2016 ανεβαίνει σε 79,6 το 2020, και συνεχίζει να αυξάνεται συνολικά 7,7 χρόνια, φθάνοντας τα 86,5 έτη το 2070. Για τις γυναίκες από 83,9 έτη το 2016 ανεβαίνει σε 84,5 το 2020, και συνεχίζει να αυξάνεται συνολικά 6,4 χρόνια, φθάνοντας τα 90,3 έτη το 2070

Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται και εξαπατά τους συνταξιούχους με το αφήγημα της επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών αφού η νέα αυτή Αναλογιστική Μελέτη ενσωματώνει και προεξοφλεί ως βασική παραδοχή την περικοπή των συντάξεων το 2019.

Διαφορετική ανάγνωση είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας ,η οποία αναφέρει ότι η μελέτη για το Ελληνικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα, για την περίοδο 2016- 2070, επιβεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού διασφαλίζει την οικονομική ισορροπία του Δημόσιου Συνταξιοδοτικού Συστήματος επιτυγχάνοντας, ταυτόχρονα, οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

«Οι μελέτες λαμβάνουν υπόψη τους νόμους. Έτσι και η τελευταία αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ως όφειλε, έλαβε υπόψη της τα νομοθετικά δεδομένα, σχετικά με την προσωπική διαφορά, όπως αυτά ισχύουν κατά το χρόνο σύνταξής της και δεν προκαταλαμβάνει, ασφαλώς, μελλοντικές μεταβολές» σημείωνε η ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης