«Βράζει» η Μυτιλήνη: Έφυγαν από τη Μόρια 900 Κούρδοι - Αρνούνται να μείνουν μαζί με Άραβες

metanastes-pikpa-21

450 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό στο ΠΙΚΠΑ,  250 στον καταυλισμό της ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιποι σε δομή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human for humanity» στην περιοχή Λάρσου

Περίπου 900 Κούρδοι αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ύστερα από άγρια επεισόδια, την Παρασκευή, και τη διασπορά ψευδών φημών περί «δράσης Αράβων εξτρεμιστών με τέσσερις νεκρούς Κούρδους και δεκάδες τραυματίες».

Οι Κούρδοι αρνούνται να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες και όχι μόνο στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου οι συνθήκες διαμονής θεωρούνται υποδειγματικές. Αποτέλεσμα είναι να έχουν διασκορπιστεί σε μικρότερες δομές και κάποιοι από αυτούς να περιφέρονται στην πόλη της Μυτιλήνης και τη νύχτα να κοιμούνται σε πάρκα και περιαστικά άλση.

Όπως έγινε γνωστό, 450 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβο», 250 διαμένουν στον καταυλισμό της ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιποι σε δομή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human for humanity» στην περιοχή της Λάρσου, στον κόλπο της Γέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας να μετακινηθούν πρόσφυγες από τη Σκάλα Συκαμιάς στη δομή της Λάρσου, αφού ο καταυλισμός δεν διαθέτει υποδομές, κυρίως υγιεινής, για πολυήμερη διαμονή.

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα, στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, που πρωταγωνίστησαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

Διαμαρτυρία της αυτοδιοίκησης στον Δημήτρη Βίτσα

Εξάλλου, σήμερα, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για την ακολουθούμενη πολιτική εκ μέρους της πολιτείας.

Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολή της στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, σημειώνει ότι «τα τελευταία επεισόδια και οι πρόσφατες συγκρούσεις στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ντε φάκτο σε ένα άλλο μέρος της πόλης μια νέα δομή που κυοφορεί ποικίλους κινδύνους». Στην επιστολή της η κ. Καλογήρου αναφέρεται στη δομή στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ και τονίζει πως «το γεγονός ότι η δομή αυτή βρίσκεται δίπλα στον οδικό άξονα της πόλης της Μυτιλήνης προς το αεροδρόμιο δημιουργεί επιπρόσθετα ζητήματα, που συνδέονται ευθέως με τη λειτουργία της πόλης και του νησιού. Η αποσυμφόρηση και ασφαλώς η μη λειτουργία αυτής της ντε φάκτο δομής, συνεπώς καθίσταται σήμερα επείγουσα».

Η περιφερειάρχης ζητεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε επαναλαμβάνοντας ότι «οι δυνατότητες πρώτης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, εξαντλούνται στη δυναμικότητα των υφιστάμενων τριών δομών. Η ανησυχία που έχει εγκατασταθεί και που μεγαλώνει από μέρα σε μέρα δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για παρατάσεις και αναβολές».

Ανάλογη είναι και η επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, προς τον κ. Βίτσα, επιστολή με την οποία εκφράζει «εντονότατη διαμαρτυρία σχετικά με την εγκατάσταση περίπου 400 αιτούντων άσυλο σε ιδιωτικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή της Λάρσου στην Εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής, καθώς επίσης και στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης».

Ο δήμαρχος αναφέρει πως «τέτοιες μονομερείς ενέργειες χωρίς καμία ενημέρωση έρχονται σε αντίθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα στο παρελθόν». Όπως αναφέρει, «η Λέσβος έχει μια συγκεκριμένη δυνατότητα φιλοξενίας, η οποία περιορίζεται στους ήδη υπάρχοντες χώρους». Ενημερώνει μάλιστα για τη ρητή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής πέραν των ήδη υφιστάμενων, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις δυνατότητές τους».

Ο κ. Γαληνός καταλήγει αναφέροντας στον υπουργό: «Η προβληματική κατάσταση εντός του ΚΥΤ Μόριας πρέπει να αντιμετωπιστεί με την άμεση αποσυμφόρησή του και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι με τη δημιουργία ντε φάκτο νέων δομών στη Λέσβο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Για τον λόγο αυτόν ζητώ την άμεση παύση της λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, καθώς και τις δικές σας ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του υπερπληθυσμού των αιτούντων άσυλο».

Το μεσημέρι, ο δήμαρχος κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, μηνυτήρια αναφορά «με σκοπό να προστατευθεί η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε για τον καταυλισμό της δομής στη Λάρσο, όμως «η νομική οδός θα ακολουθηθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως για τον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, με βάση την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στη Λέσβο».

Τέλος, ο κ. Γαληνός με άλλη επιστολή του, αυτή τη φορά προς τον γγ Αγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του «γι αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

ΣΧΟΛΙΑ (20)

.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ "ΦΗΜΗ" που κανεις δεν ξερει/ψαχνει ποτε να βρει απο που ξεκινησε ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟ;;; ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΒΓΕΙ ολως τυχαιως ΜΙΑ ΦΗΜΗ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ ΕΚΑΨΕ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ;;;

ΒΑΓ

κανονικα ΚΕΕΡΦΑ, ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΦΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑ πρεπει να οργανωσουν αντιφασιστικη και αντιρατσιστικη πορεια εναντια στους φασιστες Κούρδους που αρνούνται να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες

Κυνικός

Κάποιοι....γαλήνιοι υποψήφιοι νομπελίστες στη Λέσβο, αυτοί που βουτούσαν και προμόταραν ξεμωραμένες ετοιμοθάνατες γριές, πρέπει να είχαν φάει πολλά λεφτά από το "προσφυγικό".. Εκτός φυσικά από τις αριστερές ΜΚΟ....Είναι γνωστό ότι οι αριστεροί οσμίζονται το χρήμα όπως ο καρχαρίας το αίμα...

Tάλε κoυάλε συμμoριτομαδoύρoι και γαλάzιοι μιzαδόρoι

Θα πάθετε πλάκα με τα ποσοστά της Χ.Α. στις επόμενες εκλογές.

Dr Pepper

Ουτε οι κούρδοι δεν αντέχουν την αραβική ποδαριλα

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ

ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ .

Γιατί μόνο οι Κούρδοι;

Το ότι έχουν μπει στα camps Τούρκοι πράκτορες μέσω των αλληλέγγυων και αντιφα ΜΚΟ, δεν σας περνάει απο το μυαλό; Συνεχίστε τον ύπνο με τα τσαρούχια και περιμένετε να σας πετάξουν στην θάλλασα.

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΤΙΣ ΜΚΟ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΡΗΔΟΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ .ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΑΝ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΟΥΝ .

Μα που είναι n ΑctionΑid των Mnτσoτάκnδων

Koύληηηηη Koύληηηηηηηηη Koύληηηηηηηηηηη...

κουλης ο Μεγας

ποιος με φωναζει;;;;..κραταω το φαναρι διοτι σεβομαι τους αγωνες της αριστερας που θελουν να κανουν την Ελλαδα γκετο λαθροκανιβαλων........

Mπρος στα ΝΟΒΕL τι'ναι ο πόνος

Στείλτε την Τασiα στo vnσi να την δουν οι πρόσφυγες και να γυρίσουν τρομαγμένοι πίσω στις πατρίδες τους!

ET

Χαχαχαχαχαχαχαααααα

ΑΡΗΣ

Να είσαι κλά φίλε με έκανες και γέλασα, αν και νομίζω ότι αυτή θα είναι μια καλή λύση

93% ... έτσι βεντούζα, βεντούζα

...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panelladikes_vaseis_mesa

 Αντίθετα, οι βάσεις στις οικονομικές σχολές του 4ου πεδίου αναμένεται να ανέβουν, σύμφωνα με πληροφορίες - 1 στους 4 θα μπει φέτος στο Πανεπιστήμιο με βαθμολογία κάτω από τη βάση - Τρίτη ή αργότερο Τετάρτη τα αποτελέσματα

1
botrini00

Τα ξημερώματα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μπογιές στο εστιατόριο, που ανήκει στον σεφ Έκτορα Μποτρίνι - Είχαν «προαναγγείλει» την επίθεση μετά το σάλο που είχαν προκαλέσει καταγγελίες μαθητευόμενου σεφ για τις συνθήκες εργασίας σε εστιατόριο του σεφ, στην Κέρκυρα

12