Τσιγάρο τέλος από την 1η Σεπτεμβρίου

Τσιγάρο τέλος από την 1η Σεπτεμβρίου

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στην χώρα μας άρχισε: σε λιγότερο από ένα 48ωρο, συγκεκριμένα από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου,  το τσιγάρο «εξοστρακίζεται» από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας, τα μέσα και τους σταθμούς μαζικής μεταφοράς, τους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων...

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στην χώρα μας άρχισε: σε λιγότερο από ένα 48ωρο, συγκεκριμένα από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου,  το τσιγάρο «εξοστρακίζεται» από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας, τα μέσα και τους σταθμούς μαζικής μεταφοράς, τους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, αναλαμβάνει δράση ένας μικρός «στρατός» ελεγκτών -το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και οι Επόπτες υγείας-  ο οποίος θα επιβάλλει παραδειγματικά πρόστιμα στους παραβάτες, τόσο στους πολίτες καπνιστές όσο και στους υπεύθυνους διαχείρισης όλων των προαναφερθέντων χώρων.

Το πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου 3868/2010 παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση  που καθορίζει τα όργανα και τη διαδικασία ελέγχου των παραβάσεων, τα πρόστιμα είναι κλιμακωτά.

Κλιμακωτά πρόστιμα

Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές, ανάλογα με τον χώρο της παράβασης, πχ χαμηλότερο πρόστιμο (50 ευρώ) θα επιβάλλεται στους θαμώνες καφέ, μπαρ, εστιατορίων κα. και υψηλότερο, 100 ευρώ,  στους παραβάτες που εντοπίζονται σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα σχολείο. Ιδίως σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που θα εντοπίζονται με αναμμένο τσιγάρο προβλέπονται και πειθαρχικές ποινές, από επίπληξη μέχρι διαθεσιμότητα.

Πρόστιμα κατά περίπτωση προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ή συναφών χώρων ή γενικώς των προσώπων που είναι κατά το νόμο υπεύθυνα για έναν χώρο, όπως πχ σταθμάρχης για τους σταθμούς του μετρό ή ο διευθυντής μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ο εργοδότης σε περίπτωση ιδιωτικού χώρου εργασίας. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φτάνουν σε περίπτωση υποτροπών μέχρι και 10.000 ευρώ.
 Τα πρόστιμα σε κάθε υποτροπή διπλασιάζονται ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην τέταρτη υποτροπή σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και στην τέταρτη υποτροπή γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Από την στιγμή που ο ελεγκτής επιβάλλει το πρόστιμο, ο παραβάτης θα έχει 15νθήμερη προθεσμία για να το αποπληρώσει  - εάν το πληρώσει μέσα στο διάστημα αυτό θα έχει σημαντική μείωση της αξίας του. Σε διαφορετική περίπτωση η οφειλή θα βεβαιώνεται από την αρμόδια ΔΟΥ. Ανά δίμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών την συγκεντρωτική κατάσταση των οφειλετών ώστε ο καταλογισμός των επόμενων προστίμων να γίνεται με βάση αυτή τη λίστα.
Τα έσοδα θα πιστώνονται σε δύο λογαριασμούς στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών –  το 20% των εσόδων θα πιστώνεται στο Υγείας για να χρηματοδοτεί προγράμματα αγωγής υγείας ενώ το 80% στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα τα διαθέτει για την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού πχ από αυτόν τον λογαριασμό θα καταβάλλονται αποζημιώσεις  εκτός έδρας ή υπερωρίες στους ελεγκτές.

Που απαγορεύεται το κάπνισμα από 1ης Σεπτεμβρίου

-Σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
-Στους κινηματογράφους και τα θέατρα
-Στα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα
-Στα εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα
-Σε όλους τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, πχ αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, τρένα
-Σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα
-Σε όλους τους ιδιωτικούς χώρους εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ (7)

kostas kostas kostas

 Δεν νομιζετε οτι πρεπει να κανουμε μια συγκεντρωση διαμαρτυριας?Ο καπνιστης εχει ισα δικαιωματα με ολους τους υπολοιπους πολιτες,δεν ειμαστε λεπροι καπνιζουμε κατι το οποιο ειναι νομιμο πληρωνουμε ακριβα για αυτο και εφοσον ειμαστε ελευθεροι ανθρωποι ειναι προσωπικη επιλογη του καθενος αν θελει να καπνισει η οχι.Τωρα η δικαιολογια για το παθητικο καπνισμα νομιζω οτι εχει μονο εισπραχτικο οφελος.Θα μπορουσε πολυ απλα ο καθε επαγγελματιας να αναρτουσε μια ταμπελα και να προειδοποιουσε τους πελατες του οτι ο χωρος ειναι για καπνιζοντες η μη.Ας βρεθουμε ολοι μαζι την Κυριακη στις 12 στο συνταγμα να κανουμε ενα τσιγαρο

chris_d

 Το πιο ενδιαφέρον στα σχολία που αναφέρονται στη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι η άγνοια της πραγματικότητας ( ότι δηλαδή ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα ολοκληρώνεταί, ότι αφορά κοινωτική οδηγία που εφαρμοζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, πλην Ελλάδας, ότι ακόμα και χώρες όπως η Τουρκία και η Κούβα εφάρμοζουν αντίστοιχες απαγορεύσεις). Το πιο εντυπωσιακό είναι η αδιαφορία που βγάζουν απέναντι σε όσους δεν κάπνιζουν και είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται τον καπνό των θεριακλήδων! Αυτή την αδιαφορία που την συναντάμε δυστυχώς παντού στη χώρα μας, λες και δεν μετράνε καθόλου οι ανάγκες των άλλων μπροστά στο δικό τους πάθος. Ελπίζω η απαγόρευση να μη μείνει για άλλη μια φορά μόνο στα λόγια.

makpar

 Δέχομαι μόνον το γεγονός ότι, δεν φταίνε σε τίποτε οι μη καπνιστές να εισπνέουν τον καπνό το δικό μας. Επί αυτού δεν χωράει καμία συζήτηση και είναι απόλυτα λογικό και δίκαιο να απαγορεύεται το τσιγάρο σε κοινόχρηστους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ χώρους. Απ' εκεί και πέρα όμως, εφόσον το τσιγάρο συνεχίζει να είναι ένα νόμιμο σκεύασμα του οποίου επιτρέπεται η κατανάλωση και πωλείται ελεύθερα στα περίπτερα, τότε ο καπνιστής έχει κι αυτός δικαιώματα και μάλιστα ουκ ολίγα, αν κανείς σκεφθεί την βαρύτατη έμμεση φορολογία στην οποία υποβάλλεται καθημερινά υπερ του Κράτους. Τι κάνει όμως για αυτόν το Κράτος ; Απλά τον εκμεταλλεύεται οικονομικά και τον περιγελά ; Είναι Κράτος δικαίου αυτό ; Δεν θα πρέπει να υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για να κάνει κι ο καπνιστής το διάλλειμμά του, χωρίς να ενοχλεί τους άλλους, όπως αρμόζει σε μία Δημοκρατική και ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ Χώρα ; Αν θέλετε να λέγεστε δίκαιοι, εσείς που αποφασίζετε, απαγορέψτε πλήρως την πώληση και κατανάλωση καπνού και τσιγάρων στη Χώρα μας, καθόσον αυτό και μόνον αυτό συνάδει με τα υπόλοιπα που καθορίζει ο νέος σας νόμος. Δείξτε τα δόντια σας εκεί που πρέπει, στους δυνατούς κι όχι στους αδύνατους. Επιτρέψτε μόνον την παραγωγή κι εξαγωγή καπνού. Σώστε μας στ' αλήθεια, αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για μας. Μόνον έτσι θα μας αναγκάσετε να το κόψουμε θέλουμε - δεν θέλουμε και τελικώς θα μας προσφέρετε το μεγαλύτερο καλό και θα σας ευγνωμονούμε. Μ' αυτά που κάνετε όμως, δείχνετε τον αντιφατικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα της πολιτικής σας βούλησης, υποκλίνεστε βαθύτατα στα καρτέλ και στα διεθνή συμφέροντα, ενώ φέρεστε σε μένα τον καπνιστή ως να είμαι άνθρωπος 2ας κατηγορίας.

sonia

Πόσο δίκιο έχετε όλοι σας. Δυστυχώς όμως ότι και να λέμε όλοι μας, θα πάνε όλα στον κουβά κλασσικά. Εδώ ο κόσμος καίγεται και η υπουργός και το κράτος χτενίζονται. Δεν καταλαβαίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο, τη δεδομένη χρονική και πολύ δύσκολη οικονομική στιγμή για όλους μας είναι καταστροφικό;;; Τι θα γίνουν τα μαγαζιά;; Οι εργαζόμενοι;;; Και καλά όσο είναι καλός ο καιρός και υπάρχει η δυνατότητα να κάθεσαι έξω, όταν όμως χειμωνιάσει;; Θα αναγκαστούν να μένουν σπίτια τους, άρα: no έσοδα, no απόδοση φπα. Και δε φθάνουν όλα τα υπόλοιπα, προκαλούν ακόμα περισσότερα με το να αφήνουν τα καζίνο εκτός!!!!!!!!!

ninuninu

Φιλε styliane αυτο που λες ειναι δυσκολο να γινει γιατι θελει δουλεια και κοτσια.Και οι δικοι μας υπουργοι δεν ειναι για τετοια.Οι δικοι μας υπουργοι ειναι καλοι στο να ''λενε'' μονο και οχι στο να κανουν κατι.Αφου παιρνουν και θα παιρνουν τον μισθο τους για μια ζωη ποιος ο λογος να κουραζονται.Ασ λυσουν το προβλημα στην δημοσια υγεια (1-2 και 3 μερες για ραντεβου στο ΙΚΑ) ,για τα νοσοκομεια αστο καλυτερα, και μετα ας πιασουν και την απαγορευση του καπνισματος. Γιατι δεν σκοτωνει το τσιγαρο αλλα η δημοσια περιθαλψη.

constantin.lion

 Γυναίκες σε νευρωτική εμμηνοπαυσιακή φάση και πολιτική είναι ένας συνδυασμός που με τίποτα δεν "τραβάει". Δεν "τραβάει" ούτε καν σε συνοικιακή οργάνωση, πόσο μάλλον σε κυβερνητική. Κι όμως ο Γιωργάκης μάζεψε ένα σωρό από αυτές στην κυβέρνηση του. Τι στην ευχή, μονάχα τέτοιες κάνει παρέα ο άνθρωπος? Εκτός τών άλλων έχει κι αυτό το πρόβλημα? Από τα playstation τού πρώην "παιδάριου" πέσαμε στα dead-station τού νυν "παιδάριου". Μια χώρα που στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα καπνά της κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στον καπνό!!! Ωσάν να ήταν η Ελβετία. Έλεος δηλαδή και τι άλλο θα δούμε. Τι στην οργή, άλλα προβλήματα δεν έχει αυτό το κράτος κι έρχεται η καθεμιά ολοφάνερα νευρωτική γυναίκα να το απασχολεί με τα προβλήματά της ωσάν να βρίσκεται στο σαλονάκι τού σπιτιού της παρέα με τις φιλενάδες της? Αχ, βρε Γιωργάκη άμα ξαναδείς πρωθυπουργία εμείς οι άλλοι όλοι θα γίνουμε χαβανέζες χορεύτριες. Ε, μα πια!

stylianos65

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΑΠΛΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 'Γ.Τ.Π.Κ.' Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.... ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ) ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΗΣ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.... ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΡΙΝ ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης