Ανδριάντας του Κρητικού ήρωα-συνδικαλιστή Ηλία Σπαντιδάκη στο Κολοράντο των ΗΠΑ

Ανδριάντας του Κρητικού ήρωα-συνδικαλιστή Ηλία Σπαντιδάκη στο Κολοράντο των ΗΠΑ

Η πόλη Τρίνιναντ τίμησε για τη δράση του, τον Λούη Τίκα από το Ρέθυμνο, ο οποίος δολοφονήθηκε στη μεγάλη απεργία των ορυχείων Ροκφέλερ, τον Απρίλιο του 1914

0000tikas
Στη μνήμη του Κρητικού Ηλία Σπαντιδάκη, ή όπως είχε γίνει γνωστός, Λούης Τίκας, στήθηκε ανδριάντας στην πόλη Τρίνινταντ της Πολιτείας Κολοράντο των ΗΠΑ.

O Ρεθυμνιώτης Λούης Τίκας δολοφονήθηκε από την Εθνοφυλακή του Κολοράντο, στη «σφαγή του Λάντλοου» 20 Απριλίου 1914, στη διάρκεια της μεγάλης εργατικής απεργίας στα ορυχεία Ροκφέλερ, στην περιοχή Λάντλοου, κοντά στην πόλη Τρίνιταντ, στα νότια της Πολιτείας.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου.

Τα αποκαλυπτήρια θα συνοδευτούν από εκδηλώσεις, ενώ η ημέρα θα τιμηθεί με διακηρύξεις της Πολιτείας Κολοράντο και της Πόλης Ντένβερ.

Να σημειωθεί πως έχει προσκληθεί να παραστεί και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ανδριάντας θα στηθεί με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής», με τις χορηγίες Ομογενών. Η πόλη Τρίνιταντ δέχτηκε σχετικό αίτημα του Ιδρύματος, τον προηγούμενο χρόνο. Το ‘Ιδρυμα, είχε πρωτοστατήσει και στην τοποθέτηση του ανδριάντα του «Δρ. Παπ» (Παπανικολάου), τον προηγούμενο χρόνο, στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Φλόριδα. ‘Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μιχάλης Σέρβος, «ήταν υποχρέωση του Ελληνισμού Αμερικής να τιμήσει τον μεγάλο ήρωα συνδικαλιστή, σύμβολο των συνδικαλιστικών αγώνων στις ΗΠΑ».

Κλείσιμο
Αποκαλυπτήρια ανδριάντα για μεγάλο έλληνα συνδικαλιστή στις ΗΠΑ. Η ιστορία του Λούη Τίκα και η «σφα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης