Αντιμέτωποι με σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης οι μισοί Έλληνες φαρμακοποιοί!

farmakeio

Οι γονείς φαρμακοποιοί του δείγματος είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα επίπεδα προσωπικής επίτευξης και χαμηλότερα επίπεδα αποπροσωποίησης

Αντιμέτωπο με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, το γνωστό burnout, βρίσκεται το 49% των Ελλήνων φαρμακοποιών, καθώς παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης, καθώς και απώλειας ενέργειας και διάθεσης. Αυτό προκύπτει από την εργασία με τίτλο "Greek pharmacists level of job burnout: The role of parenthood" ("Τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης στους Έλληνες φαρμακοποιούς: Ο ρόλος της γονικής μέριμνας"), την οποία εκπόνησε ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου, Εμμανουήλ Παπαβασιλείου και η οποία θα παρουσιαστεί στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει στις 5 και 6 Μαΐου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων επαγγελματικής εξουθένωσης των Ελλήνων φαρμακοποιών βάσει δεικτών συναισθηματικής εξάντλησης, αποπροσωποποίησης και προσωπικής επίτευξης, έδειξαν ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες (49%) είχαν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής εξάντλησης, ενώ το 36,3% είχε μέτριο επίπεδο. Αντίθετα το 80% των συμμετεχόντων δεν απομακρύνθηκε από τους ασθενείς/πελάτες του, αφού το 45,4% είχε χαμηλό δείκτη αποπροσωποποίησης και το 34,6% μέτριο. Αναφορικά με τον τρίτο δείκτη επαγγελματικής εξουθένωσης, το 71,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα εμφάνισε υψηλά (30,7%) ή/και μέτρια (40,8%) επίπεδα προσωπικής επίτευξης (αίσθηση ικανότητας να προσφέρουν στον χώρο εργασίας τους).

"Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, παρ' όλο που ένας/μία στους δύο φαρμακοποιούς του δείγματος εμφάνισε υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης, καθώς και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση), δεν έχουν απομακρυνθεί ή αποξενωθεί από τους ασθενείς/πελάτες τους, αφού τα επίπεδα αποπροσωποίησης παραμένουν χαμηλά. Επιπλέον σε προσωπικό επίπεδο ένας/μία στους τρεις εμφάνισε υψηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στον χώρο εργασίας (προσωπική επίτευξη)" επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου.

Παράλληλα αναφέρει ότι πρέπει να τονιστεί και ο ρόλος της γονικής μέριμνας, διότι οι γονείς φαρμακοποιοί του δείγματος είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα επίπεδα προσωπικής επίτευξης και χαμηλότερα επίπεδα αποπροσωποίησης.

Συγκεκριμένα ο μέσος όρος του δείγματος στον δείκτη της προσωπικής επίτευξης ήταν 34,9% (μέγιστο 48%), ενώ ο μέσος όρος για τους γονείς 36,5% και για τους συμμετέχοντες χωρίς γονική μέριμνα 33,5%. Όσον αφορά το δείκτη αποπροσωποποίησης, ο μέσος όρος όλου του δείγματος ήταν 8% (μέγιστο 30%), ενώ ο μέσος όρος για τους γονείς ήταν 7,14% και για τους συμμετέχοντες χωρίς γονική μέριμνα 8,68%.

Η έρευνα άρχισε το 2016 σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτήθηκε από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο). Το δείγμα αφορά 304 φαρμακοποιούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι συμμετείχαν στο 2ο και στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2016 και 2017 αντίστοιχα. Οι γυναίκες αποτελούν το 64,1% του δείγματος, ενώ το 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν παντρεμένοι την περίοδο της έρευνας.

Επιπλέον 135 συμμετέχοντες (44%) είχαν τη γονική μέριμνα τουλάχιστον ενός τέκνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (11)

nick

εγω δεν βλεπω κανενα φαρμακοπιο να διαμαρτυρεται.Αρα βγαζουν χρημα με την αυξηση της συμετοχης για τους ασφαλισμενους.Τσιμπανε πιο πολλα απο οτι στο παρελθον.Επισης πουλανε γυαλια,μανο και καλλυντικα χτυπωντας αλλες επιχειρησεις.Αρα και τα φαρμακα πρεπει να πουλιωνται και στα σουπερ μαρκετ για να εχουμε ανοιγμα επαγγελματος.

Ευγενία

Στους πικροχολους φίλους του άρθρου ξυδακι. Ούτε στο δάχτυλο δεν φτανουν σε γνώση και ευθύνη έναν φαρμακοποιό. Και αν θέλουν ας μας πει ένας ένας το επάγγελμα του. Και ναι ειμαι φαρμακοποιος και το άρθρο τα περιγράφει την πραγματικότητα. Ξύδι λοιπόν και έτσι μόνο μπροστά δεν πάει ο τόπος.

Για γέλια η έρευνα

οταν γίνοταν το πάρτυ της υπερσυνταγογράφησης κανείς δεν έιχε υπερκόπωση.

Ο

Ο ένας φαρμακοποιός της γειτονιάς μου δεν δουλεύει με διευρυμένο ωράριο και πάλι δεν προλαβαίνει να εξυπηρετεί τον κόσμο. Υπάλληλο είχε τον πατέρα του μέχρι προχθές και τώρα πήρε βοηθό για 15 ώρες την εβδομάδα!! Και τελευταία παρατήρησα μεγάλη κομπίνα με τους φαρμακοποιούς! Δεν δίνουν τη συνταγή να την υπογράψεις όταν την παιρνούν από τον εκτυπωτή, υπογράφουν εκείνοι και δεν βλέπεις τι χρεώνει το κράτος με αποτέλεσμα βάζουν από πάνω και κανά 1,5 ευρώ!! Εξηγώ δεν εννοώ το 1ευρώ εκτέλεσης της συνταγής αλλά καπέλο δικό τους!! Ντροπή τους!! πρέπει να δίδεται εκτυπωμένη απόδειξη που δείχνει ποιο φάρμακο πήρες, ποια είναι η συμμετοχή σου, ποια του κράτους και το πληρωτέο ποσό!! Τραγικό!!

dss

Ρε δεν πάτε στο δι@ολο, χτες 01/05 μετά τις 20:00 δεν έβρισκες φαρμακείο για περίπτωση ανάγκης, πρέπει να λειτουργούσαν 5 το πολύ για ολόκληρη την Αθήνα.. Γελοίοι.. Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο μετά το μεσημέρι κλειστοί. Στις εφημερίες τους περισσότερους δεν τους βρίσκεις, πρέπει πρώτα να τους πάρεις τηλέφωνο να δεις αν είναι εκεί. Όχι μόνο στα super market αλλά και στα ψιλικαζίδικα να τα δώσουν τα φάρμακα λες και τώρα κάνουν διάγνωση οι κοπελίτσες για το ποιο σκεύασμα θα σου "πουλήσουν". Έλεος. Σε επαρχιακές πόλεις υπάρχουν φαρμακεία και λειτουργούν 08-23 Δευτέρα-Σάββατο, στην Αθήνα γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση;;; Ξέρει κανείς;;;

oki

Αθηνα δεν ηθελες, καλα να παθεις !

WN

Ενώ εσείς σίγουρα δουλεύετε κάθε Κυριακή και Σάββατο και όλα τα απογεύματα της εβδομάδας χωρίς ποτέ κανένα ρεπό και άδεια, έτσι; Πείτε μας σας παρακαλώ τι επαγγέλεστε να ακολουθήσουμε και εμείς....

Φτου!

Τελικα σε αυτον το τοπο περνα καλα μονο ο Δημοσιος υπαλληλος. Ααααααχ....κακουργα κοινωνια..Στερνη μου γνωση.... να σε ειχα πρωτα. Δημοσιος....συνταξη απο τα 45...με γερό εφαπαξ...ξεκουραστος ,ωραιος και θα το παιζα και μαγκας. Και οποιος με βριζε και με κατηγορουσε θα τον ελεγα ζηλιαρη και κομπλεξικο που πολυ θα ηθελε και εκεινος να βρισκεται στη θεση μου.Θα τον νευριαζα και γω θα ενιωθα ακομα πιο αρχοντας!Και συ ακομη πιο ηλιθιος.Ωραιο πραγμα ε; ..

Δ.Υ.

Άλλο είναι το θέμα του άρθρου...

Ι.Υ

Όλα αυτά τα θέματα κατά κάποιον τρόπο αλληλοσυνδεονται.

Dr pepper

Τι εγινε,παθανε υπερκοπωση οι φαρμακοτριφτες μας?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

neos-kosos-1

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι ήταν αυτό που έκανε τη 40χρονη να πετάξει το 4χρονο κορίτσι της στο κενό και στη συνέχεια να «βουτήξει» και η ίδια - «Μην το κάνεις. Θα σε βοηθήσω εγώ» την παρακάλεσε γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας - «Δεν βλέπεις καλά», της απάντησε και άφησε το παιδί στο κενό

katal09

Οι γονείς τονίζουν ότι οι μαθητές παραμένουν στον σχολικό χώρο πέραν της μίας ώρας από τη λήξη των μαθημάτων, ενώ στα «προβλήματα» προστέθηκε και αυτό της απροειδοποίητης αλλαγής της ώρας διέλευσης του λεωφορείου

thes_metro_main

Στον χώρο πρόκειται να μεταφερθεί τις επόμενες εβδομάδας ο πρώτος συρμός του μετρό από την Ιταλία και στη συνέχεια ορισμένοι ακόμη, με τους οποίους θα ξεκινήσουν δοκιμές αρχικά στον χώρο του αμαξοστασίου και στη συνέχεια και εκτός

dei

Από 1ης Απριλίου η έκπτωση για όσους πληρώνουν έγκαιρα τον λογαριασμό που είναι σήμερα 15% μειώνεται στο 10% - Τσεκούρι και στην έκπτωση προπληρωμής - Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ «πανηγυρίζει» επειδή δεν έγιναν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος!

10
nkosmos0

Το ψυχολογικό - συναισθηματικό προφίλ της μάνας που πέταξε το παιδί της από το μπαλκόνι πριν αυτοκτονήσει προσπαθούν να σκιαγραφήσουν οι αρχές για να εξηγήσουν την αδιανόητη τραγωδία - Προβληματίζουν οι μαρτυρίες ότι ήταν ήρεμη πριν πέσει στο κενό και περιμένουν απαντήσεις από το άμεσο περιβάλλον της

4