Οριοθετήθηκε η φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight - Σε επιφυλακή για άλλες 48 ώρες η Ξάνθη

xanthimesa

Προληπτικά, περιοριστικά μέτρα προστασίας των κατοίκων θα εφαρμοστούν για τα επόμενα δύο 24ωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών, που υπέστη μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά - Συνέχιζε να καίει σε περιορισμένο χώρο, στην κεντρική μονάδα του εργοστασίου - Δεν υπήρχε κίνδυνος επέκτασής της σε άλλα τμήματα του εργοστασίου

Προληπτικά, περιοριστικά μέτρα προστασίας των κατοίκων θα εφαρμοστούν για τα επόμενα δύο 24ωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Όλβιο Ξανθής, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, σήμερα το μεσημέρι.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ Σπύρου Ραψομανίκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα και έσβησε λίγο αργότερα -η Πυροσβεστική, ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το protothema.gr, υπογράμμιζε κατηγορηματικά ότι η φωτιά δεν είχε σβήσει, αλλά συνέχιζε να καίει σε περιορισμένο χώρο -πιο συγκεκριμένα, είχε οριοθετηθεί στον χώρο εκδήλωσής της, που ήταν η κεντρική μονάδα του εργοστασίου και είχε εξαλειφθεί ο κίνδυνος επέκτασής της σε άλλα τμήματα του εργοστασίου.

xanthi_1


Στο σημείο επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες με 23 οχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν δύσκολο και επικίνδυνο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που καίγονταν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού, ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς συνέστησαν τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας. Τονίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού, ενώ αναμένονται και οι μετρήσεις του πανεπιστημιακού εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον μετά την πυρκαγιά.


xanthi_2

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συστήνεται από τις τοπικές αρχές η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Όλβιο, δηλαδή στις περιοχές:

Ν. Όλβιο,
Κρεμαστή,
Θαλασσιά,
Αγ. Αθανάσιος,
Τοξότες, Τύμπανο,
Πετροχώρι,
Εύμοιρο,
Εξοχή,
οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές.
Παράλληλα, τα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:

Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.
Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).
Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.


Οι εκπρόσωποι του εργοστασίου δεν έκρυψαν την στενοχώρια και την απογοήτευσή τους για το θλιβερό γεγονός λέγοντας ότι μέσα σε χρονικό διάστημα 2,5 ωρών καταστράφηκε μια μεγάλη προσπάθεια 20 ετών. Απευθυνόμενοι προς τις τοπικές αρχές, δεσμεύτηκαν ότι πρόθεση της διοίκησης είναι η πλήρη αποκατάσταση της καταστραφείσας μονάδας, ενώ υπογράμμισαν ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων.

xanthi_3

xanthi_1

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ελατε ρεεε

μυριζει σαμποταζ απο χιλιομετρα μακρυα

Μα

καλα; Εργατικη πρωτομαγια και αυτο το εργοστασιο ειχε εστω και μια βαρδια να δουλευει; Κριμα!

Πρόσφατη έκδοση ομολόγου

Η εταιρεία συγκέντρωσε αρκετά χρήματα με την έκδοση ομολόγου πριν από λίγο καιρό. Νομίζω πως θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της. Προφανώς έγινε ζημιά και εύχομαι να συνέλθει γρήγορα όπως έγινε και με την εταιρεία Κρι-Κρι στις Σέρρες.

Μήπως είναι ασφαλισμένο

Και πήγαινε για πτώχευση; θα εισπράξετε Ασφάλεια κσι δρόμο για Βουλγαρία

Χ

Δεν πήγαινε για πτώχευση.Είναι μια υγιέστατη επιχείρηση που(από ότι είχα δεί σε ένα αφιέρωμα για το εργοστάσιο) 90%της παραγωγής εξάγεται σε όλο τον κόσμο.Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το εργοστάσιο κατασκευάζει τις μπαταρίες για τα υποβρύχια του ΠΝ.Μακάρι να μην υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία των υποβρυχίων με μπαταρίες.Ας ελπίσουμε σε γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

larisa_me

Οι επικοινωνίες που είχε η Βασιλική Κουκουνασούλη Σιλεβίστα πριν την εξαφάνισή της αναμένεται να οδηγήσει τις αρχές στον εντοπισμό της - Η 59χρονη είχε πάρει μόνο το κινητό μαζί της - Γυναίκα που της έμοιαζε εντοπίστηκε κοντά στην Αγία Τριάδα, στη Λάρισα