Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Πρωτομαγιά – Όλες οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Πρωτομαγιά – Όλες οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

poreia
Μήνυμα να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας και στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων θα στείλουν σήμερα τα συνδικάτα της χώρας που έχουν προγραμματίσει απεργιακές συγκεντρώσεις για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά. Δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις αναμένεται να δώσει φέτος η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ διεκδικώντας να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας των επιχειρήσεων.

Λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, το επιβατικό κοινό θα κινηθεί σήμερα μετ΄εμποδίων ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά.

Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από τη 1πμ της Τρίτης 1ης Μαίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρόλεϊ αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία.

Λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Δευτέρας 30/04/2018 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα), Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, (Τρίτη μεσάνυχτα προς Τετάρτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.
Οι συρμοί του μετρό θα κυκλοφορούν από τις 09:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Κλείσιμο
Ο ηλεκτρικός θα λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων.

Τα λεωφορεία θα κινούνται από 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τα συνδικάτα θα επισημάνουν ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα και θα διαδηλώσουν για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις. Στο γενικότερο πλαίσιο των διεκδικήσεων τους όπως αναφέρουν, αγωνίζονται για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα.

Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10:00 στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα, συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 11:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».

Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις τις εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα συγκεντρωθούν στο Μουσείο στις 10:30 με δικό τους κεντρικό σύνθημα «Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών».

Πώς αμείβεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Από πέρυσι η 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας( Ν. 4468/2017), και καταργήθηκε το προηγούμενο καθεστώς της κήρυξης της εορτής αυτής ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας με την έκδοση κάθε χρόνο σχετικής υπουργικής απόφασης.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και αμείβονται με ημερομίσθιο, αν μεν εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75%, ενώ αν δεν εργασθούν και λάβουν κατ’ αυτή το ρεπό τους της εβδομάδας αυτής, θα λάβουν πάλι αποδοχές για 6 ημερομίσθια χωρίς προσαύξηση.

Για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, σε περίπτωση σύμπτωσης της ημέρας αυτής (1-5-2018) με προγραμματισμένο ρεπό, το ρεπό τους πραγματοποιείται κανονικά κατά την ημέρα αυτή και δεν μεταφέρεται σε άλλη ημέρα της ίδιας ή της επομένης εβδομάδας.
Αντίθετα, για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές κατά τις Κυριακές, σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966, στους εργαζομένους που αμείβονται με ημερομίσθιο θα καταβληθεί το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής χωρίς να εργασθούν, δηλαδή για την εβδομάδα από 30 Απριλίου μέχρι 6 Μαΐου θα λάβουν αποδοχές για 6 ημερομίσθια, είτε εργάζονται με 5θήμερο είτε με 6ήμερο.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων, στους εργαζομένους που αμείβονται με σταθερό μηνιαίο μισθό αν μεν εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75% αν δε δεν εργασθούν, θα λάβουν το ρεπό τους και πλήρη τον μηνιαίο τους μισθό χωρίς περικοπή.

Για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις και των δύο παραπάνω κατηγοριών με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας με την οποία έχει συμφωνηθεί ο εργαζόμενος να εργάζεται λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και τις Τρίτες κάθε εβδομάδας, αν μεν η επιχείρηση είναι συνεχούς λειτουργίας (π.χ. επισιτιστικό κατάστημα) θα τους καταβληθεί το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής με προσαύξηση 75%, αν δε είναι επιχείρηση που δεν λειτουργεί τις Κυριακές οι εργαζόμενοι δεν θα απασχοληθούν μεν την ημέρα αυτή, αλλά θα τους καταβληθεί κανονικά το ημερομίσθιό του χωρίς προσαύξηση.

Αν όμως με βάση την εκ περιτροπής σύμβασή τους δεν εργάζονται τις Τρίτες κάθε εβδομάδας, (εργάζεται π.χ. από Τετάρτη μέχρι Σάββατο) δεν θα του καταβληθεί το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, όπως δεν τους καταβάλλεται και τις λοιπές Τρίτες των λοιπών εβδομάδων του έτους με βάση τη σύμβασή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης