ΕΛΔΟ: Από τις βαριές καταγγελίες Κριμιζή στον... Άγιο Καυσοκαλυβίτη

ΕΛΔΟ: Από τις βαριές καταγγελίες Κριμιζή στον... Άγιο Καυσοκαλυβίτη

Άγριο τρολάρισμα στην κυβέρνηση από αντιπολίτευση και social media για τον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού - Το σοβαρό πολιτικό ζήτημα με το «follow the money» του Δρ. Κριμιζή, «απογειώνεται» με τις ασόβαρες αναρτήσεις του αντικαταστάτη του

krimizis-anartisi_main01
Στη χλεύη, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης, όπως αυτή εκδηλώνεται μέσω των social media έχει παραδοθεί ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός. Η παραίτηση του προέδρου του ΕΛΔΟ, Δρ. Σταμάτη Κριμιζή με τις βαριές καταγγελίες που εξαπέλυσε προς τους πολιτικούς προϊσταμένους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Πριν όμως εκδιπλωθεί πλήρως το μείζον πολιτικό ζήτημα που ανέδειξε η αγανάκτηση του Δρ. Κριμιζή, στο προσκήνιο εμφανίστηκε ο... Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Πρόκειται για τον «Σοφό Άγιο της Τεχνολογίας» όπως τον αποκαλεί ένας από τους πιο ευλαβείς πιστούς του, μια ιδιότητα η οποία καθώς φαίνεται χαρακτηρίζει τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, δηλαδή τον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο ο κ. Πρωτοπαπάς «συστήθηκε» στο πανελλήνιο σαν κάποιος ο οποίος με ένα εκτενές κείμενο που είχε αναρτήσει το 2013 στο προσωπικό του ιστολόγιο και με εντυπωσιακή επιστημονική εμβρίθεια, καταπιάστηκε με την τεκμηρίωση της πεποίθησής του ότι «κανένας Άγιος μέχρι σήμερα από το Συναξάρι της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν έχει τόση μεγάλη σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία όση ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης». Και επίσης ότι «ο Άγιος λίγο πριν την κοίμησή του, αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε προβλέψει την επανάσταση που θα έφερνε σε όλη την ανθρωπότητα το ιντερνέτ», αλλά και ότι «το μεγαλύτερο όμως και κατά την άποψή μου μοναδικό θαύμα που έχει καταγραφεί και έχει κάνει ο Άγιος Πορφύριος που συγκλονίζει τους τεχνολόγους και τους φυσικούς είναι η συστολή του χρόνου».

protopapas-1-b


Όπως ήταν φυσικό και πιθανώς όπως θα είχε προβλέψει και ο σοφός Καυσοκαλυβίτης, τα social media ανέλαβαν τη διοργάνωση μιας μεγαλοπρεπούς «τελετής υποδοχής» του ανθρώπου που αντικατέστησε έναν διαπρεπέστατο επιστήμονα και αυθεντικό πρωτοπόρο της κατάκτησης του Διαστήματος, όπως ο Δρ. Κριμιζής. Χάρη στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Πρωτοπαπάς μοιάζει με απάντηση στις προσευχές όλων όσοι έψαχναν πρόσωπο για ανελέητο τρολάρισμα. Την πρώτη ύλη γι' αυτό έχει φροντίσει να την προσφέρει ο ίδιος ο καινούργιος πρόεδρος του ΕΛΔΟ.

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα και η Ρωμιωσύνη [sic] δεν πεθαίνει ποτέ κουφάλες ευρωπαίοι. Όταν εμείς κτίζαμε ναούς και γράφαμε κωμωδίες και τραγωδίες εσείς ζούσατε στις λάσπες, τρώγατε ωμό κρέας και μιλούσατε άπλυτοι με άναρθρες κραυγές. Ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο» έγραφε στις 3 Απριλίου του 2016 ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Θα μπορούσε να τον συγχαρεί κανείς για το θάρρος της γνώμης του, τις ανθρωπολογικές και ιστορικες του γνώσεις. Καθώς όμως ο ΕΛΔΟ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα συμπεριφερθεί ο κ. Πρωτοπαπάς σε αυτούς τους λασπόβιους, ωμοφάγους, λερούς ημιάγριους, εν ολίγοις σε αυτές τις «κουφάλες» τους Ευρωπαίους, όταν θα αναγκαστεί να τους συναντήσει. Και ακόμη χειρότερα, να συζητήσει με αυτούς περί διαστήματος.

protopapas-1-a


Αιχμές και... δούλεμα από την αντιπολίτευση

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, επιτέθηκε στον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με την εξής δήλωση: «Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια. Ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;»

Στην κα Σπυράκη απάντησε με tweet ο υπουργός ως εξής: «Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. ​Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν».

Όμως ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα και Ψηφιακή Πολιτική παρενέβη στην αντιπαράθεση συνοψίζοντας την υπόθεση με ιδιαίτερα καυστικές εκφράσεις: «Μετά την παραίτηση του κορυφαίου επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού – ΕΛ.Δ.Ο., τώρα παραιτείται και ο διευθύνων σύμβουλος σμήναρχος ε.α. Κ. Πιλαφτσής.

Σε αντικατάστασή τους ο κ. Παππάς διορίζει τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, που υμνεί τον Άγιο Πορφύριο, προστάτη των κομητών και ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο άγιός του συρρίκνωσε το χρόνο για μία ώρα, προς χάριν δέκα καλογριών!!

Θυμιατά και λιβάνια, μετά τους ψεκασμούς, από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το ερώτημα είναι, όλα αυτά γίνονται για τον έλεγχο της διάθεσης των 23 εκατ € για το σύστημα μικροδορυφόρων;

Το 'follow the money' του κ. Στ. Κριμιζή δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά.

Όλα θυσία στο βωμό του διωγμού της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αριστείας. Ποιος ξέρει σε τι άλλο... 

Αιδώς ΣΥΡΙΖΑίοι! Τσίπρας, Παππάς, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χαμένοι στο διάστημα!»

Σε παρόμοιο τόνο είχε προηγηθεί σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας: «Η Νέα Δημοκρατία σας παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα από το δημόσιο λόγο του νέου διαστημικού διευθυντή που επέλεξε ο αρμόδιος επί του Διαστήματος Υπουργός Νίκος Παππάς. Πρόκειται για τον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά που επελέγη για την θέση του ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος, ως γνωστόν, παραιτήθηκε χθες, καταγγέλλοντας τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του νέου Οργανισμού.

Υ.Γ. Προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι απόψεις του κ. Πρωτοπαπά, καθώς μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει υποστηρίξει ότι ψεκάζουν και στο Διάστημα».


Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών στο πλευρό του Δρ. Κριμιζή

Με την ανακοίνωσή της που ακολουθεί η ΕΒΙΔΙΤΕ παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του Σταμάτη Κριμιζή:
 
«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η διαστημική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας και αποτελεί εθνικό στόχο κάθε ανεπτυγμένης χώρας. Όσο πιο σύντομα, οργανωμένα και άρτια εφαρμόσουμε τη στρατηγική μας για το διάστημα, τόσο πιο σύντομα θα δουν τα οφέλη από αυτήν την προσπάθεια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας.

Οι τεχνολογίες του διαστήματος προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όσους τις διαθέτουν, ενώ ο ανταγωνισμός πια σε αυτόν τον τομέα είναι διεθνής και εντεινόμενος, καθώς η παγκόσμια αγορά του διαστήματος ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να δουν αυτό το όραμα της Ελλάδας του διαστήματος να υλοποιείται προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών - ΕΒΙΔΙΤΕ από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) υποστήριξε ένθερμα την προσπάθεια αυτή, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ωρίμανσης μιας χώρας στον τομέα του διαστήματος. Η Ένωση επικροτεί τις οποίες προσπάθειες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κλάδου, όπως είναι το πρόγραμμα σχεδίασης και κατασκευής των μικροδορυφόρων στο οποίο η εγχώρια βιομηχανία έχει να προσφέρει πολλαπλά υποσυστήματα και εφαρμογές. Παράλληλα η ΕΒΙΔΙΤΕ σέβεται και εκτιμά απόλυτα τις προσπάθειες των συναδέλφων στο υπουργείο ΨΠΕ που ασχολούνται με την διαχείριση των προγραμμάτων που απορρέουν από την συμμετοχή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και θεωρεί απαράδεκτη κάθε προσπάθεια απαξίωσης τους.

Η ΕΒΙΔΙΤΕ ευχαριστεί τον καθηγητή Στ. Κριμιζή για την γενικότερη συνεισφορά του στην επιστήμη του διαστήματος, αν και θα ευχόταν περισσότερη έμπρακτη υποστήριξη από την πλευρά του στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, που αποδεδειγμένα βοηθάει όχι μόνο στην έρευνα, αλλά και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Μερικά από τα tweet για τα τεκταινόμενα στον ΕΛΔΟ:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης