Φωτογραφίες από την Μυτιλήνη: Αμετακίνητοι από την πλατεία Σαπφούς οι καταληψίες μετανάστες

Φωτογραφίες από την Μυτιλήνη: Αμετακίνητοι από την πλατεία Σαπφούς οι καταληψίες μετανάστες

Η Αστυνομία κατάφερε να τους απομακρύνει μόνο για λίγο, προκειμένου τα συνεργεία του Δήμου Λέσβου να καθαρίσουν την πλατεία - Επέστρεψαν και συνεχίζουν την κατάληψη

metanastes-sapfous1
Ένταση επικράτησε νωρίς σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, η οποία τελεί υπό κατάληψη από τους μετανάστες για τρίτη συνεχή μέρα. Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, Ελευθέριο Ντουρουντού και τον Αστυνομικό Διευθυντή, Ανδρέα Στεφάνου.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μαζί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Κατζανό, απαιτώντας από την Αστυνομία την εκκένωση της πλατείας, ώστε να καθαριστεί και να μπορούν να την επισκέπτονται και οι πολίτες της Λέσβου. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το lesvosnews.gr, προσπαθούσαν να πείσουν τους μετανάστες να απομακρυνθούν οικειοθελώς από την πλατεία, για να την καθαρίσουν οι υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου.

Εκείνοι ωστόσο, αρχικά, έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και με μία κίνηση που ερμηνεύθηκε ότι κατάλαβαν τις προθέσεις της Αστυνομίας και του δημάρχου να τους διώξουν από εκεί, έβγαλαν τα ρούχα τους και άρχισαν να καθαρίζουν με αυτά την πλατεία Σαπφούς. Λίγο αργότερα, πείστηκαν να απομακρυνθούν για λίγο και να επιστρέψουν, μετά τον καθαρισμό της πλατείας -όπερ και εγένετο. Οι μετανάστες απομακρύνθηκαν για λίγο, τα συνεργεία του δήμου καθάρισαν την πλατεία και ακολούθως επέστρεψαν και συνεχίζουν την κατάληψή της.

Πάγιο αίτημα των μεταναστών είναι να απεγκλωβιστούν από τη Λέσβο και να φύγουν προς τον προορισμό τους.

Γαληνός: "Να εφαρμοστεί ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση, το ποτήρι ξεχέιλισε"

Φωνή απόγνωσης για ακόμη μια φορά εκπέμπει η τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους μετανάστες. Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες Αφγανοί κατασκήνωσαν στην κεντρική πλατεία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να διαμαρτύρονται για την ασφάλεια και την καθαριότητα της περιοχής.

"Μίλησα με του αρμόδιους υπουργούς κυρίους Βίτσα και Τόσκα και ζήτησα επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος. Να μην είναι ορισμένες περιοχές υπό κατάληψη. Να υπάρχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί, που τους φιλοξενούμε, αλλά ζήτησα να σεβαστούν την κοινωνία, τις αρχές και τους κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ο καθένας ότι θέλει και να δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανασφάλειας που νοιώθουν οι πολίτες, λόγω του προβλήματος της μετανάστευσης που υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια. Δυστυχώς λύση δεν έχει βρεθεί. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που ξεχειλίχουν το ποτήρι. Καταλαμβάνουν την πλατεία της Σαπφούς, την κεντρική πλατεία της πόλης, κατασκηνώνουν, βρωμίζουν, καταλαβαίνετε τι συνεπάγονται όλα αυτά, όταν κατασκηνώνει τόσο πολύς κόσμος σε μια πλατεία" δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

"Αν επισκεφτεί κάποιος το νοσοκομείο της πόλης θα δει ότι το 70% είναι αλλοδαποί. Γίνεται κάθε προσπάθεια και στον τομέα της υγείας και σε άλλους τομείς να προσφέρουμε τη φιλοξενία που χρειάζεται. Ζήτησα και τώρα που επισκέφτηκα τους μετανάστες στην πλατεία σεβασμό στους κανόνες και στην κοινωνία. Δεν μπορεί να έρχεσαι σε μια χώρα και να μη σέβεσαι τους νόμους και τους κατοίκους της. Εμείς σας προσφέρουμε την ειρήνη, δεν θέλουμε να μας προσφέρετε τον πόλεμο ή να φέρνετε μαζί σας τον πόλεμο, είπα στους μετανάστες" τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου μιλώντας στην εκπομπή "Εντός ΘΕΜΑτος με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.

Κλείσιμο
"Η κοινωνία υποφέρει και πρέπει να βρει την κανονικότητά της, πέρα από το τι επιτρέπει και τι απαγορεύει η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δυστυχώς δεν ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας" σημείωσε ο κ. Γαληνός και επανέλαβε το αίτημά του "οι διαδικασίες να γίνονται ταχύτατα ώστε να μην παραμένουν πολύ χρόνο στα νησιά και να υπάρχει επαναπροώθηση όσων δεν παίρνουν άσυλο για να αποθαρρύνονται κι άλλοι να κάνουν αυτό το ταξίδι".

Οι μετανάστες απομακρύνθηκαν από την πλατεία για να καθαρίσουν τα συνεργεία του δήμου, ενώ στην περιοχή έφτασαν και δυνάμεις της αστυνομίας χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν. "Η αστυνομία είναι εδώ. Το συνεργείο του δήμου θα φύγει τώρα που καθάρισε την περιοχή. Εγώ θέλω την καθαριότητα. Ζητώ όμως να εφαρμοστεί ο νόμος προς κάθε κατεύθυνση. Να επιβληθεί ο νόμος να έχουμε το αίσθημα της ασφάλειας όπως όλοι οι Έλληνες. Κάποια στιγμή να δείξει το κράτος ότι έχει νόμους και τους σέβεται το ίδιο το κράτος", είπε ο δήμαρχος Λέσβου.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τους δύο υπουργούς τόνισε ότι "υπήρχε συνεννόηση αλλά οι αφίξεις δημιουργούν κάθε ημέρα κι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Πρέπει να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση, πρέπει να το δούν από όλες τις πλευρές, πρέπει να κινηθούμε προς πολλά μέτωπα ώστε να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον καλύτερο τρόπο".

Όσο για τη συνεργασία που είχε με τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής ο δήμαρχος Λέσβου δεν μάσησε τα λόγια του. "Ο κ. Μουζάλας τον οποίο ως πρόσωπο τον εκτιμώ και τον αγαπώ, αλλά κάποια στιγμή στο τέλος της θητείας του είχε καταστεί μέρος του προβλήματος. Είχε χάσει την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών. Καλά έπραξε και σταμάτησε", είπε ο κ. Σπύρος Γαληνός.


sapfous4


sapfous3


sapfous2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης