Νέα κόντρα Γαβρόγλου - Εκκλησίας για το νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας

gavroglou

Ο υπουργός Παιδείας ζητά την απόσυρση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας - Συνάντηση με εκπροσώπους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και για τα θρησκευτικά

Νέα κόντρα μεταξύ εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας αναμένεται να ξεκινήσει μετά την προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τις αλλαγές στον νέο Οργανισμό Λειτουργίας του υπουργείου όπου δεν αναφέρεται οτι αποστολή του είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης .

Συγκεκριμένα την απόσυρση της αίτησης ακύρωσης του Π.Δ. 18/2018 που διέπει το νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας που έχει καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο ΣτΕ, ζήτησε ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου κατά τη σημερινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ.Εφραίμ και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ.Χρυσόστομο. Οι Μητροπολίτες απάντησαν στον υπουργό Παιδείας ότι θα μεταφέρουν το αίτημα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το μάθημα των Θρησκευτικών, και όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας “επανεβεβαιώθηκε η απόφαση της Πολιτείας και της Εκκλησίας, να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής του Ι.Ε.Π. και της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής σύμφωνα με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για το αντικείμενο, το εύρος και τη στοχοθεσία του διαλόγου και έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος”.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει στην ανακοίνωση ότι “Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε αλληλοενημέρωση για τα θέματα που θέτει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας στις προειρημένες επιστολές με στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων”.

Η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νέου Οργανισμού του υπουργείου Παιδείας, που διατηρούν μεν το σκέλος της «ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης» των Ελλήνων, αφαιρούν όμως πλήρως το (εξίσου) συνταγματικά κατοχυρωμένο σκέλος «της ανάπτυξης της θρησκευτικής τους συνείδησης”.Ειδικότερα στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Βάσει της εν λόγω Συνταγματικής επιταγής, το προϊσχύον Οργανόγραμμα του Υπουργείου (π.δ. 114/2014) προέβλεπε ρητά στο άρθρο 1 ότι:«Αποστολή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι:

α) η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες,

β) η ανάπτυξη και η προαγωγή της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας και της δια βίου μάθησης,

γ) η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της θρησκευτικής λατρείας και η εποπτεία των λειτουργών όλων των γνωστών θρησκειών».

Ωστόσο, στο άρθρο 1 («Αποστολή») του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΕΘ (π.δ. 18/2018) διαλαμβάνονται πλέον τα εξής:

«Αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (εφεξής Υπουργείο) είναι η ανάπτυξη και η συνεχής αναβάθμιση της παιδείας με σκοπό:

α) την ηθική, την πνευματική και τη φυσική αγωγή των Ελλήνων,

β) την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης,

γ) την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της λατρείας και την εποπτεία των λειτουργών όλων των γνωστών θρησκειών,
[…]».

Δηλαδή διατηρείται μεν το σκέλος της «ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης» των Ελλήνων, απαλείφθηκε όμως πλήρως το (εξίσου) συνταγματικά κατοχυρωμένο σκέλος της ανάπτυξης της θρησκευτικής τους συνείδησης.
Θυμίζουμε επίσης οτι αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργίας Νίκου Φίλη. 

Στο ανώτατο δικαστήρια είχαν προσφύγει η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά και άλλοι και ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με την οποία είχαν επέλθει αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΟΡΓΗ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΙΣΛΑΜΟΚΟΥΝΕΛΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΤΑΚΑΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ''ΑΕΡΑ'' !!!

Ορμά ρε ταγιπ!

Άντε να τελειώνουμε με τα σούργελα . Πάμε για πόλεμο και έχουμε να ασχολούμαστε και με ψυχανώμαλους τυπου Γαβρογλου

Ρίτα

Να πάει στην Τουρκία να γίνει υπουργός, δεν φέρεται σαν Έλληνας αυτός.

Μ. Κοράλης

<<Ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης >> . Εμάνα στο χωριό μου το λένε ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ . Αυτά στο Ελλαδιστάν του 21ου αιώνα .

μεμέτης

σου χρειάζεται μιά πλύση γιατί φοράς την μπούρκα ακόμα.

νικος

είτε σου αρέσει είτε όχι η ορθοδοξία είναι βασικό κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας ή αν αλλιώς το θέλεις της ρωμιοσύνης. Σε προκαλώ να μου δήξης έναν που αλλαξοπίστησε στην διάρκεια της τουρκοκρατίας ή μετά και παρέμεινε αυτός και οι απόγονοί του Έλληνες (Ρωμιοί) κατά συνείδηση έστω και για μία γενιά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης