Ενοχή Μαντέλη ζήτησε ο εισαγγελέας για το έμβασμα των 450.000 γερμανικών μάρκων

mantelis

Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό – Ο εισαγγελέας απέρριψε ότι το ποσό ήταν προεκλογική χορηγία της Siemens καθώς δαπανήθηκε για τα έξοδα σπουδών του γιου του στις ΗΠΑ 

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αφορά στο ποσό των 450.000 γερμανικών μάρκων, το οποίο φέρεται να έλαβε ως δώρο από τα μαύρα ταμεία της Siemens για τη σύμβαση της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία, ο εισαγγελέας ανέφερε στο δικαστήριο πως από τον Νοέμβριο του 1998 που ο κατηγορούμενος έλαβε την πρώτη δόση των παράνομων χρημάτων ύψους 200.000 μάρκων οι εκλογές απείχαν 1,5 χρόνο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αποδείχθηκε εξάλλου από έγγραφα των τραπεζών πως τα χρήματα αυτά δεν δαπανήθηκαν προεκλογικά αλλά για έξοδα σπουδών του γιου του πρώην υπουργού σε φημισμένο πανεπιστήμιο της Αμερικής.

Ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας: «Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 €. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά δύο φορές το προεκλογικό κονδύλι για έναν υποψήφιο της Β' Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ακόμη ο εισαγγελέας αναρωτήθηκε: «Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τι θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του ήταν ούτε ηθική ούτε νόμιμη».

Τέλος, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και του δεύτερου κατηγορουμένου, Ηλία Γεωργίου, πρώην στελέχους της Siemens.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό ο Τ. Μαντέλης -που ως υπουργός Μεταφορών είχε χειριστεί την σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ - καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή ενώ ο Η. Γεωργίου σε κάθειρξη 12 ετών επίσης με αναστολή.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Άκης

θα αποκτήσω παρέα ;

Σαμαράς

Εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο ίδιο κελί με σένα. Προτιμώ με νεοδημοκράτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kinisi_pasxa

Δείτε πού έχει κίνηση αυτή την ώρα - Μποτιλιαρισμένοι οι δρόμοι στην Αθηνών-Κορίνθου, Αθηνών-Λαμίας, Κηφισό, Πειραιά, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας - Φεύγουν άρον άρον για το Πάσχα από την πρωτεύουσα - Δείτε αναλυτικούς χάρτες μέσα απο την Google

paull_arthos

Ο χώρος επιτάχθηκε από τους Γερμανούς που εισέβαλλαν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941 και χρησιμοποιήθηκε ως κρατητήρια της Kommandatur - Σήμερα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εθνικής Ασφαλιστικής και είναι ανοιχτός στο κοινό - Τον Προκόπιο Παυλόπουλο ξενάγησε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής

payat12

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο -  Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μέσα σε λίγες μέρες