«Φρένο» στις μετακινήσεις γιατρών, «γκάζι» στις προσλήψεις χωρίς όριο ηλικίας

«Φρένο» στις μετακινήσεις γιατρών, «γκάζι» στις προσλήψεις χωρίς όριο ηλικίας

Οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας δίνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας

ektaktiepikairotita_new
giatroi
«Εσκεμμένο χάος» δημιουργείται στο χώρο του ΕΣΥ με τις «χειρουργικές» κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς επιχειρεί να καλύψει τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος με εμβαλωματικές αλλά και πολλαπλών αναγνώσεων λύσεις.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας δίνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας: με μία απόφαση παγώνει, για έναν ακόμη χρόνο, τη δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από νοσοκομεία της άγονης γραμμής προς άλλες περιοχές, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά ιατρικό δυναμικό σε επιλεγμένες δομές στις οποίες είχαν ενταχθεί υπό τελείως διαφορετικούς όρους και δεδομένα. Ενώ με άλλη απόφαση καταργεί το όριο ηλικίας για τους γιατρούς που θέλουν να προσληφθούν στο ΕΣΥ, ανοίγοντας το δρόμο επί της ουσίας όχι στους νέους γιατρούς όπως επαναλαμβάνει μονότονα η ηγεσία αλλά στους πιο ώριμους ηλικιακά που πιθανότατα να έχουν το προβάδισμα έναντι νεότερων συναδέλφων τους και στην εμπειρία ή την προϋπηρεσία.

Μετακινήσεις γιατρών «αλά καρτ»

Η διάταξη περί μετακινήσεων γιατρών ΕΣΥ είχε ψηφιστεί πέρυσι (ν. 4461/28-3-2017, άρθρο 29). Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύτηκε η υποβολή αιτήσεων από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ για νέες προκηρυσσόμενες θέσεις σε μία προσπάθεια να διακοπούν οι μετακινήσεις των γιατρών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα. Πλέον η απαγόρευση της μετακίνησης έλαβε παράταση για άλλο έναν χρόνο, μέσω διάταξης που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

«Δυστυχώς με τη διάταξη παρατείνεται η κατάφωρη αδικία από την πολιτεία σε βάρος γιατρών ΕΣΥ εγκλωβισμένων επί πολλά χρόνια σε παραμεθόρια και άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Νίκαιας, κ. Παναγιώτης Παπανικολάου και καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας «διαιώνιση της ρουσφετοκρατίας».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί που στερούνται το δικαίωμα να αιτηθούν τη μετακίνησή τους υφίστανται διπλή κοροϊδία: όταν είχαν πρωτοδιοριστεί στις λεγόμενες άγονες περιοχές, το νομικό καθεστώς προέβλεπε δυνατότητα μετακίνησης μετά από 5 χρόνια υπηρεσίας. Άλλοι που πρωτοδιορίστηκαν αργότερα, πάλι, ήξεραν πως είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης για άλλη θέση 2 χρόνια μετά τον διορισμό τους. Ωστόσο, όλα αναθεωρήθηκαν.

«Πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στην κατάφωρη αδικία σε βάρος των γιατρών του ΕΣΥ που έχουν επιδείξει πολυετή αυτοθυσία στην δημόσια περίθαλψη στα περιφερειακά νοσοκομεία» επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου. Παρατηρεί δε πως η απαγόρευση της αίτησης για μετακίνηση γίνεται «αλα καρτ» καθώς αφορά τις από παλαιότερα χαρακτηρισμένες ως «Ά άγονες» περιοχές και όχι όλες τις άγονες. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί από τις δημόσιες δομές της Σάμου και της Χίου μπορούν να αιτηθούν μετακίνηση ενώ οι συνάδελφοί τους από τη Λέσβο όχι.

Κλείσιμο
Ο κ. Παπανικολάου αναφέρει πως γίνονται επιλεκτικές μετακινήσεις όπου επιτρέπεται. Σύμφωνα με καταγγελίες από το νοσοκομείο της Κω, κάποιες αιτήσεις για μετακινήσεις διεκπεραιώθηκαν ταχύτατα, ενώ άλλες δεν απαντήθηκαν ποτέ - ο νόμος ορίζει, ότι πρέπει να υπάρχει σχετική απόκριση εντός 12 μηνών.

«Πρέπει να λυθεί άμεσα η αδικία για τους εγκλωβισμένους συναδέλφους, με ένα αντικειμενικό σύστημα αυτοδίκαιης μετακίνησης που να αφορά το σύνολο των ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών» καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Χωρίς όριο ηλικίας οι προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ

Η «κατάργηση» του ηλικιακού ορίου για την πρόσληψη γιατρών στο ΕΣΥ που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός πριν από λίγες ημέρες, αιφνιδίασε τον χώρο της υγείας. Κι αυτό διότι, ενώ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμφωνεί και το επαναλαμβάνει μονότονα ότι το ανθρώπινο δυναμικό, ιδίως δε το ιατρικό, είναι γηρασμένο και χρειάζεται με ισχυρή αντιγηραντική, τονωτική ένεση, στην πράξη ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο μεγαλύτερων σε ηλικία γιατρών, ακόμη και για εκείνους τους γιατρούς που είναι στην τελική ευθεία για τη σύνταξη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος που τέθηκε σε ισχύ: «Με τις διατάξεις του τέταρτου άρθρου του ν. 4528/2018 (50Α) αντικαταστάθηκε το άρθρο 26 “Προσόντα ιατρών” του ν. 1397/1983 (Α ́143) και δεν ορίζεται πλέον όριο ηλικίας για την πρόσληψη ιατρών σε θέσεις του κλάδου Ε.Σ.Υ. Συνεπώς στις προκηρύξεις που θα εκδίδονται στο εξής δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε όριο ηλικίας». Τα ηλικιακά όρια μέχρι πρότινος διαμορφώνονταν ως εξής: Για την κατάληψη θέσης επιμελητή Β ηλικία μέχρι 45 ετών, για θέση επιμελητή Α` ηλικία μέχρι 50 ετών και για την κατάληψη θέσης διευθυντή ηλικία μέχρι 55 ετών.

Με δεδομένο πως το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων είναι κατά μέσο στην ηλικία των 60 χρόνων (σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η εγκύκλιος που καταργεί το όριο ηλικίας για την πρόσληψη, «καταργεί» στην πράξη και τις πιθανότητες των νεότερων γιατρών να προσληφθούν αφού το βιογραφικό τους και τα προσόντα τους θα είναι πιο φτωχό έναντι εκείνου που θα διαθέτουν οι ωριμότεροι ηλικιακά γιατροί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης