Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στο δήμαρχο Ωραιοκάστρου για υποκίνηση βίας

Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στο δήμαρχο Ωραιοκάστρου για υποκίνηση βίας

Καταδικάστηκε για όσα είπε σε συνάντηση με δημότες με θέμα το προσφυγικό – Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών, όμως ο πρόεδρος τον κήρυξε ένοχο – Άσκησε έφεση κατά της απόφασης 

ektaktiepikairotita
gavostis
Σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Γαβότσης.

Ο κ. Γαβότσης καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για δημόσια υποκίνηση βίας, όπου είχε παραπεμφθεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Η κατηγορία συνδεόταν με τοποθέτηση του δημάρχου σε συνάντηση με δημότες ύστερα από αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί για το προσφυγικό.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, όταν εμφανίστηκε βίντεο που αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα. Στο βίντεο, ο δήμαρχος συζητούσε με δημότες του Ωραιοκάστρου, με θέμα τις φήμες για την προοπτική εγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα συγκεκριμένου εργολάβου στην περιοχή.

Σε ερώτηση κατοίκου για τον τρόπο νόμιμης παρέμβασης στο ζήτημα, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ανέφερε ότι «νόμιμα δεν υπάρχει».
«Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια», συμπέρανε ο κάτοικος με τον δήμαρχο να απαντά «μπράβο»
Κλείσιμο
και συμπλήρωσε: «αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ».



Το βίντεο προκάλεσε την παρέμβαση της τότε προϊσταμένης της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμως Κακάλη, που παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

Ισχυρίστηκε ότι ήταν ειρωνικό σχόλιο

Στην απολογία του, ο κ. Γαβότσης αρνήθηκε όσα του αποδίδονται και υποστήριξε ότι προέβη σε ειρωνικό σχόλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί απόψεις ρατσιστικού περιεχομένου.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που τον κήρυξε ένοχο. Ο ίδιος ο δήμαρχος, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής έρευνας διερευνήθηκαν και ποινικές ευθύνες των γονέων δημοτικού σχολείου της περιοχής που αντιδρούσαν στην προοπτική φοίτησης προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα με τα παιδιά τους. Όμως, για το συγκεκριμένο σκέλος της έρευνας έγινε διαχωρισμός της δικογραφίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης