Από τη Θεσσαλονίκη στο κολαστήριο του Άουσβιτς: «Ποτέ ξανά» στον πόνο και τη θηριωδία

Από τη Θεσσαλονίκη στο κολαστήριο του Άουσβιτς: «Ποτέ ξανά» στον πόνο και τη θηριωδία

Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία του 93χρονου επιζώντα του Ολοκαυτώματος Μοσέ Αελιόν - Έδωσε και πάλι το «παρών» στο ετήσιο «ραντεβού μνήμης» στην πλατεία Ελευθερίας και την πορεία μνήμης που ακολούθησε προς τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό

Όταν τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόταν, στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, στον Θεσσαλονικιό (στην καταγωγή) επιζώντα Μοσέ Αελιόν, λίγοι ίσως ήταν αυτοί που έφεραν αμέσως στο νου τη φιγούρα του. Μικρός το δέμας, αλλά με βλέμμα σπινθηροβόλο και λόγο φλογερό, ο Μοσέ Αελιόν είχε ταξιδέψει το 2013 στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, από το Ισραήλ όπου ζει πλέον μόνιμα, προκειμένου να βροντοφωνάξει μαζί με όλους όσοι πήραν μέρος στην πρώτη πορεία μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ"!Σήμερα, έδωσε και πάλι το "παρών" στο ετήσιο "ραντεβού μνήμης" στην πλατεία Ελευθερίας και την πορεία μνήμης που ακολούθησε προς τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό για τους 50.000 Έλληνες Θεσσαλονικείς, Εβραίους το θρήσκευμα, που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Μοσέ Αελιόν δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της μνήμης. «Από χρόνια πιστεύω ότι είναι ουσιώδες να μην ξεχασθεί από την ανθρώπινη συνείδηση ποτέ τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Γι΄ αυτό αποφάσισα, όπως και πολλοί άλλοι διασωθέντες, να διηγούμαι, όσο ζω, όσα βίωσα» έλεγε, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αελιόν, ο οποίος θεωρεί πως οι προσωπικές αυτές αφηγήσεις και τα βιβλία που έχουν γραφεί συμβάλλουν ώστε «να ξέρει η ανθρωπότητα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί πάλι οπουδήποτε, γι΄ αυτό και θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να το αποφύγει με όλη της τη δύναμη, με κάθε τρόπο».

Ο Μοσέ Αελιόν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 25η Φεβρουαρίου 1925. Οι γονείς του, Ελί και Ραχήλ, και ο ίδιος μαζί με την κατά ενάμιση χρόνο μικρότερη αδελφή του Νίνα κατοικούσαν σε ένα σοκάκι της Θεσσαλονίκης, στο σπίτι του παππού του. Ήταν άγουρο παιδί ακόμα όταν οι Γερμανοί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και ο φόβος άρχισε να κυριεύει την οικογένειά του καθώς είχαν ακούσει, από την αρχή του πολέμου, ότι οι Ναζί κακομεταχειρίζονταν τους Εβραίους τόσο στη Γερμανία όσο και στις περιοχές που κυρίευαν.Τον Ιούλιο του 1942, όταν οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους Εβραίους άνδρες της Θεσσαλονίκης (18-45 ετών) στην πλατεία Ελευθερίας, ο Μοσέ Αελιόν ήταν ...τυχερός αφού ήταν μισό χρόνο μακριά από το κατώφλι των 18 χρόνων. «Έπειτα από 2-3 ώρες αρχίσαμε να ακούμε ότι οι Γερμανοί τους έδερναν, δεν τους άφηναν να πιουν νερό, τους έκαναν ασκήσεις... Καταλάβαμε ότι κάτι νέο συμβαίνει.

Και πραγματικά, έπειτα από μερικές μέρες, κάλεσαν πολλούς απ΄ αυτούς και τους πήραν σε καταναγκαστικά έργα σε διάφορα μέρη της Ελλάδα» σημειώνει και θυμάται πως από τότε και για τους επόμενους δυο μήνες, οι εχθρικές προς τους Εβραίους ενέργειες διαδέχονταν η μία την άλλη.

«Όρισαν πέντε περιοχές στην πόλη στις οποίες επιτρέπονταν να κατοικούν οι Εβραίοι (γκέτο), μας υποχρέωσαν να ράψουμε στο αριστερό μέρος των ρούχων μας ένα κίτρινο αστέρι, μας διέταξαν να σημαδέψουμε τα σπίτια και τα καταστήματά μας, απαγόρευσαν στους Εβραίους μαθητές να πάνε στα σχολεία, ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τους Εβραίους στην Πολωνία...».Στις 15 Μαρτίου του 1943 έφευγε το πρώτο τρένο θανάτου για τα στρατόπεδα-κολαστήρια των Ναζί. Ο Μοσέ Αελιόν και η οικογένειά του έμελλε να κάνουν το μακρύ ταξίδι τον επόμενο μήνα- ένα ταξίδι, κάθε λεπτό του οποίου είναι ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη του. «Έξι μέρες και έξι νύχτες ήμασταν κλεισμένοι μέσα στα βαγόνια, ώσπου φτάσαμε στον τελικό προορισμό.

Η κατάσταση στα βαγόνια ήταν πολύ δύσκολη: στο βαγόνι μας ήμασταν περισσότεροι από 80 άνθρωποι. Το μόνο φως έμπαινε από δύο μικρά παράθυρα στις δύο άκρες του βαγονιού. Για αποχωρητήριο χρησίμευε ένα βαρέλι κομμένο στα δυο, δεν γινόταν διανομή φαγητού, κάθε 2-3 μέρες σταματούσε το τρένο σε κάποιον απομονωμένο σταθμό και μας άφηναν να κατεβούμε και να γεμίζουμε νερό. Τότε άδειαζαν το βαρέλι... Αν κάποιος πέθαινε, τον άφηναν έξω από το βαγόνι και υποχρέωναν την οικογένειά του να συνεχίσει το ταξίδι. Όλα αυτά δεν ήταν καλοί οιωνοί αλλά ελπίζαμε πως σύντομα θα περάσουν».

Τα άσχημα όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά τα όσα βίωσαν στη συνέχεια είναι απ΄ αυτά που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους. Όταν κατά τα μεσάνυχτα της έκτης ημέρας έφτασαν στον τελικό σταθμό νόμιζαν ότι ήταν στην Κρακοβία, όπως τους είχαν πει. Όταν άρχισαν να βλέπουν τους ανθρώπους «με τα ρούχα με τις λωρίδες», όπως τους περιγράφει, και να τους χωρίζουν βίαια σε ομάδες, κατάλαβε πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. «Στην οικογένειά μας χωριστήκαμε, όπως μας διέταξαν. Ο θείος μου κι εγώ σε μια ομάδα, ο παππούς μου με τους γέρους και οι γυναίκες μαζί. Μόνο για την αδελφή μου, που ήταν ενάμιση χρόνο νεότερη από εμένα, ήμασταν διστακτικοί. Στο τέλος είπαμε να πάει με τις άλλες γυναίκες της οικογένειας, χωρίς να ξέρουμε ότι την καταδικάσαμε, με την απόφασή μας αυτή, σε άμεσο θάνατο» λέει. «Τις οικογένειές μας τις θανάτωσαν και τις έκαψαν τη νύχτα που φτάσαμε» τού έλεγε δυο μήνες αργότερα ένας συμμαθητής του, που πριν από το Άουσβιτς, όπου και αντάμωσαν, είχε μείνει στο Μπιρκενάου.

 Ο πατέρας του είχε πεθάνει το 1941, λίγες μέρες μετά την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, και τώρα ο Μοσέ Αελιόν έχανε και την πολυαγαπημένη του μητέρα και την αδελφή του, η απώλεια της οποίας έμελλε να σημαδέψει τον ρου της ζωής του. Σαν σαράκι ο καημός, του έτρωγε τα σωθικά ώσπου ο θρήνος έγινε τραγούδι- ένα τραγούδι στα Λαντίνο (ισπανοεβραϊκά), με τίτλο "La Djovinika al Lager" (Η Κοπέλα στο Λάγκερ -στρατόπεδο), για την αδελφή του, «που άνθρωποι θηρία, στο Λάγκερ σαν τη ΄φέραν, την έκαψαν στις φλόγες».
 
Εκεί, μιλά για μια «όμορφη κοπέλα, κορούλα αγαπημένη/ που οι γονείς της είχαν, στα πούπουλα βαλμένη, την ντύναν με μετάξι, τη στόλιζαν χρυσάφι, μακριά την εκρατούσαν από κακό κι αγκάθι». Περιγράφει το δύσκολο ταξίδι με τα τρένα του θανάτου –«Οι Γερμανοί μια μέρα, απ΄ τη φωλιά την πήραν/ Με μάνα και πατέρα, στο λάγκερ την εσύραν/ Ημέρες, νύχτες έξι, τους κράτησαν κλεισμένους/ Σε σκοτεινά βαγόνια, και απομονωμένους»- αλλά και την τραγική της κατάληξη: «Μα σαν στο Μπιρκενάου, το λάγκερ του θανάτου/ Τη βάλαν, ένα δύο, η τύχη της αλλάχθει/ Χωρίς να καταλάβει, αυτά που της συμβαίνουν/ Γυμνή στο μπάνιο είναι, και την απολυμαίνουν/ Κραυγάζουν και τη δέρνουν, πρωί και μεσημέρι/ Το όνομά της τώρα, ο αριθμός στο χέρι».Και μπορεί να αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συγγραφικής του δραστηριότητας στα Λαντίνο, μετά την απελευθέρωση, αλλά στο Άουσβιτς δίδαξε ελληνικά σ΄ έναν Πολωνό κατάδικο, «πολύ σπουδαίο πρόσωπο, καλόγερο, που ήξερε και δίδασκε τα αρχαία λατινικά και τα λατινικά». Στο νοσοκομείο όπου βρέθηκε για μια επέμβαση στο αυτί, γνώρισε αυτόν τον Πολωνό, ο οποίος του ζήτησε να του μάθει νέα ελληνικά. «Εδώ, στο λάγκερ;» απόρησε ο Μοσέ Αελιόν αλλά ο Πολωνός διψούσε για μάθηση κι έτσι επί ενάμιση χρόνο συνεχίστηκαν τα μαθήματα, στο τέλος των οποίων του έδινε ένα κομμάτι ψωμί ή κάποιου άλλου είδους τροφή. Ένα τέτοιο κομμάτι ψωμί έδωσε και στον θείο του, στην προσπάθειά του να τον κρατήσει στη ζωή, καθώς εκείνος, όταν έμαθε ότι οι Ναζί είχαν θανατώσει τη γυναίκα και το παιδί του έπεσε σε κατάθλιψη, αλλά η προσπάθειά του ήταν μάταιη. Σε λίγο καιρό, ο νεαρός τότε Μοσέ έμεινε μόνος απ΄ όλη την οικογένεια...

Κατάφερε να βγει ζωντανός από την "πορεία θανάτου" που τους υποχρέωσαν οι Ναζί, στα τέλη Ιανουαρίου του 1945, πέρασε από το Μάουτχαουζεν και το Μελκ για να βρεθεί στο Έμπενζεε, εκεί όπου η κατάσταση ήταν τέτοια που «το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορούσε να φανταστεί χειρότερη» αλλά κι εκεί απ΄ όπου έμελλε, λίγο αργότερα, να απελευθερωθεί. Σαν σήμερα θυμάται εκείνη την ημέρα που «όλοι έτρεχαν στα τανκς και ήθελαν να τα αγγίξουν» κι έτρεξε κι αυτός όπως μπορούσε... «Στην κεραία ενός τανκ βλέπω μια μικρή σημαία. Ένας από το πλήρωμα ήταν ελληνικής καταγωγής. Πολλοί Έλληνες συγκεντρωθήκαμε γύρω απ΄ αυτό και σε μια στιγμή ακούστηκε αίφνης ο ελληνικός ύμνος. Αν και σε πολύ δύσκολη σωματική κατάσταση, ήμασταν ελεύθεροι!».

Σήμερα, ο Μοσέ Αελιόν μετρά πάνω από εννέα δεκαετίες ζωής κι έχοντας καταφέρει να επιζήσει του Ολοκαυτώματος, μέσα από συνθήκες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους, έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη. Πέρυσι, άναψε έναν από τους επτά πυρσούς, την ημέρα μνήμης για τους ήρωες και τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στο Yad Vashem, και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αφηγείται την ιστορία του ως την τελευταία του πνοή για να μην συμβεί ξανά μια θηριωδία ανάλογη του Ολοκαυτώματος.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Στέφανος

Ισως κάποτε νά επιτραπεί στόν πολύ κόσμο νά μάθει τί πραγματικά συνέβει στό Αουσβιτς καί αλλού. Γιατί όπου κυβερνούν οί Εβραίοι καί οί δούλοι τους, αυτό θά είναι αδύνατον

Ε ΨΙΤ, ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΕΒΡΑΙΕ

εψαξα στο δίκτυο και βρήκα κάτι σχετικά με μια οικονομική συμφωνία των ναζί με σιωνιστες εβραιους. Μάλιστα κόψανε και νόμισμα που απο τη μια οψη ειχε το αστρο του Δαυιδ και απο την αλλη τη σβάστικα. Αυτο πως το εξηγείτε ; Εγω ενα εχω να σας πω σιωνιστες... Στην επομενη φορα που καποιοι θα σας κυνηγησουν, δε θα μεινει ουτε ενας απο σας ζωντανος.

Ελιαζ

Ειναι ντροπη που μολις εκανε την εμφανιση του ο Λαγός και ο Παναγιωταρος εκφραζοντας την επιθυμια τους να αποθεσουν λιγα λουλουδια στη μνημη των θυματων. επεσαν ολοι επανω τους και τους εδιωξαν. Εγω πάντως ενιωσα ντροπη αλλα και συμπαθεια για τα καυμενα τα παλικαρια που εφυγαν με σκυμενο το κεφάλι και ενα δάκρυ στα μάτια

Σημερα οι ανθρωποι Χωρις Χριστο

Ειναι φιλαυτοι, φιλαργυροι, αλαζονες, υπερηφανοι, βλασφημοι, απειθεις εις τους γονεις, αχαριστοι, ανοσιοι, ασπλαχνοι, αδιαλλακτοι, συκοφανται, ακρατεις, ανημεροι, αφιλαγαθοι, προδοται, προπετεις, τετυφλομενοι, φιληδονοι μαλλον παρα φιλοθεοι, εχοντες μεν μορφην ευσεβειας, ηρνημενοι δε την δυμαμιν αυτης.Ειμαστε στις εσατε ημερες και εχουν ελθει καιροι κακοι.

Κάποιοι δεν διδάσκεστε τίποτα...

Αυτό που διαφοροποιεί το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τα άλλα Ολοκαυτώματα είναι ότι οι Εβραίοι δεν αφανίστηκαν επειδή ήταν μία μειονότητα που κατοικούσε σε συγκεκριμένη περιοχή άλλου κράτους και κατά συνέπεια αποτελούσε εμπόδιο. Για τους Εβραίους είχε δοθεί εντολή αφανισμού (η λεγόμενη τελική λύση η οποία αποφασίστηκε στη διάσκεψη της Βάνζεε) ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ. Ανεξαρτήτως επαγγέλματος, φύλου, ηλικίας, κατάστασης υγείας κλπ. Οι Έλληνες του Πόντου διώχθηκαν γιατί ήταν Έλληνες σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Οι ΕΛΛΗΝΕΣ Εβραίοι όμως (όπως και οι Πολωνοί, Γερμανοί, Ολλανδοί Εβραίοι κλπ) ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΞΕΝΟΙ στην Ελλάδα. ΕΔΩ μεγάλωσαν, η μητρική τους γλώσσα ήταν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, είχαν ΕΛΛΗΝΕΣ φίλους και συναδέλφους, μετείχαν ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή των ελληνικών πόλεων στις οποίες ζούσαν, με δύο λόγια ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. Το μόνο που τους διαφοροποιούσε ήταν το θρήσκευμά τους. Είναι σα να λέτε σε ένα Φραγκοσυριανό ότι επειδή (ΚΑΙ ΜΟΝΟ) είσαι Καθολικός θα σε στείλουμε στο Άουσβιτς προς εξόντωση. Για όποιον έχει μελετήσει την εβραϊκή ιστορία ξέρει ότι ο εβραϊκός λαός έχει αντιμετωπίσει ξανά στην ιστορία του το ενδεχόμενο αφανισμού του στον τότε γνωστό κόσμο. Η ιστορία της βασίλισσας Έστερ (Εσθήρ) είναι μία αντίστοιχη περίπτωση. Το Ολοκαύτωμα των ναζί όμως είναι μοναδικό γιατί ήταν το πιο ΤΕΛΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ μαζικό έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχουν σήμερα Έλληνες πολίτες, δηλ. πολίτες μίας χώρας που υπέφερε όσο λίγες από τους ναζί, να εκφράζονται απαξιωτικά για την ιστορία των Εβραίων συμπολιτών τους.

Καλό παραμυθάκι

1) Και Αρμένιοι και οι Έλληνες στη Μ Ασία μιλούσαν τουρκικά και είχαν τουρκική υπηκοότητα . Και αυτοί διώχθηκαν και εξολοθρεύτηκαν μαζικά ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ . 2) Δεν είχατε μόνο διαφορετική θρησκεία . Είσαστε και εθνικά Ασκεναζι στην Αν Ευρωπη και Σεφραδιτες στην Ελλάδα , Ιταλία κλπ Γενετικές μελέτες το αποδεικνύουν . Δεν είσαστε ούτε Φραγκοσυριανοι CONVERTS στον καθολικισμό , ούτε πχ τουρκοκρητικοι και Τουρκοκύπριοι που βασικά είναι Έλληνες που αλλαξοπίστησαν . ( Αυτο δεν θεωρώ ότι εχει καμία βαρύτητα ούτως η Άλλως. Άσε που αν θεωρηθούν οι εβραιοι μόνο θρησκεία οπως προσπαθείς να τους εμφανίσεις , τότε για εκείνους γίνεται πιο προβληματικός ο όρος ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ , γιατί μετά είναι δύσκολο να ισχυριστείς ότι αποτελούν γένος Βασικα, το επισημαίνω γιατί είναι ενδεικτικό της ακυρότητας των ξ ούτως η άλλως- εν γενεί παραδόξων ισχυρισμών σου ) 3) Τα περί ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΛΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ είναι απλά αστεία. και καλό είναι πλέον να μην τα επαναλαμβάνετε έξω απο το στενό κύκλο κλακαδορων σας , γιατί ξεφτιλιζεστε. Αν είναι έτσι, τι σημαίνει το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ που μας τσαμπουνατε? Είναι εντάξει δηλαδή αν ξαναγίνονται γενοκτονίες αρκεί να είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ (πχ οπως στη Ρουάντα) ? Η επιτέλους αναγνωρίζετε ότι η προπαγάνδα σας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ και ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΣΤΑ , Οποτε: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ....? ( Αυτο πάλι μόνο για να καταδείξει το άτοπο της σαλάτας λέξεων που παρέθεσες. Γιατί βεβαίως, και ουσιαστικά, και μόνο που κατηγορείς τους Νεοτουρκους για ανοργανωσιά , δείχνει ότι δεν έχεις τη παραμικρή σχεςη με το θέμα)

xik

αυτος ο μπουταρης ειναι ο ορισμος του οπου γαμος και χαρα η βασιλω πρωτη

ΜΑΡΛΕΝ

ΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΕΚΑΝΕ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΦΥΛΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΛΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΧΡΙ ΦΤΑΣΕΤΕ ΨΗΛΑ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΙΛΑΕΙ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΕΓΩ ΑΓΑΠΩ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΖΩ ΑΛΛΑ ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ

Θεριστής

Λογικό να αρνούνται το ολοκαύτωμα τα παιδια και τα εγγόνια των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών της κατοχής, τα φασιστόπουλα που γράφουν δηλαδή εδώ μέσα, οι νεοναζί, οι ανώμαλοι.

ΕΛ

ΡΕ ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 3000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΑΜΙΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ Ε; ΑΣΕ ΤΙΣ ΠΗΓΑΔΕΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ,ΦΕΝΕΟ,ΤΑΤΑΡΝΑ ΚΛΠ...ΚΑΙ ΤΙΑ ΣΦΑΓΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ! ΑΙ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ. Και οι δημοσιοκαφροι οι αμορφωτοι παρεα!

Έλληνας πολιτης

Είναι ντροπή τα ψέματα και η παραπληροφόρηση που κάνετε. Η αλήθεια βρίσκετε στις πρωτολειες πηγές πληροφόρησης και όχι στις πληρωμένες γραφίδες..τα ένοχα μυστικά της κατοχής του Δ. Κουκουνα είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Προπαγανδιστές των εγκληματιών του σιωνισμού.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης