Μπάχαλο με τις Πανελλαδικές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ίδρυσε ο Γαβρόγλου

Μπάχαλο με τις Πανελλαδικές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ίδρυσε ο Γαβρόγλου

Μειώνονται οι διαθέσιμες σχολές - Άγνωστος ακόμα ο αριθμός των εισακτέων - Ποιες βάσεις αναμένεται να επηρεαστούν

Ανατροπές έχει φέρει στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που φαίνεται ότι θα φέρει  ανακατατάξεις  και στον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια.  Η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να εντάξει στο μέσο της σχολικής χρονιάς τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο  φετινό μηχανογραφικό δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ανακοινωθεί  τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια  οπότε  όλοι οι υποψήφιοι  που επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου πρέπει να υποβάλλουν στο Λύκειό τους σχετική αίτηση - δήλωση εντός του Μαρτίου και όχι μέσα στον Φεβρουάριο, όπως παραδοσιακά γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.   

Η καθυστέρηση προκλήθηκε προκειμένου να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τα 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η κατάργηση των δύο ΤΕΙ και η ίδρυση στη θέση τους ενός Πανεπιστημίου δημιουργεί ένα  νέο «σκηνικό» για τους  εισακτέους καθώς σε πρώτη ανάγνωση οδηγεί στη μείωση των διαθέσιμων σχολών και τμημάτων καθώς από 40 σχολές στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το μηχανογραφικό του 2018 θα έχει ένα νέο Πανεπιστήμιο με πέντε σχολές και 26 τμήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να προσανατολίζεται στο να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των υποψηφίων διατηρώντας ισορροπίες στο νέο Ίδρυμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εισακτέων να κυμαίνεται στους 70.000. Ο κ. Γαβρόγλου σε δηλώσεις  του τόνισε ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, παρότι τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς με συνολικά 40 τμήματα θα συγχωνευθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 26 τμήματα. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες η οποία μείωση αναμένεται σε ιατρικές και  άλλες σχολές υγείας ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις  ανθρωπιστικές  σχολές.  

Ένα  ακόμα στοιχείο που θα δημιουργήσει νέους κανόνες είναι ο πενταπλασιασμός του ποσοστού των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια  το οποίο πέρυσι ήταν το 1% επί του αριθμού εισακτέων.

Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι φανερό ότι θα ανακατέψει και τις βάσεις στα  Πανεπιστήμια της Αθήνας που παραδοσιακά αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Ρόλο στη φετινή  κίνηση των βάσεων θα παίξουν τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου που προσομοιάζουν με αυτά του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, οπότε το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως θα μοιρασθούν οι θέσεις στις Πολυτεχνικές σχολές ανά τη χώρα. 

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές
 Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αναμένεται να έχουν δύο βασικές αλλαγές:  

1. Κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου Επιστημών Εκπαίδευσης. Από φέτος η πρόσβαση στις παιδαγωγικές σχολές θα είναι δυνατή από όλα τα Επιστημονικά Πεδία, εκτός από το 3ο Πεδίο. Οι υποψήφιοι δεν θα εξετάζονται στα μαθήματα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, καθώς και Ιστορία Γενικής Παιδείας, στα οποία εξετάζονταν πέρυσι κάποιοι υποψήφιοι για να εισαχθούν στις σχολές αυτές. Το σύστημα προσομοιάζει με το σύστημα των τεσσάρων Δεσμών,  όπου δεν υπήρχε ειδικό πεδίο για τις Επιστήμες Εκπαίδευσης, οπότε αναμένεται κινητικότητα στις βάσεις εισαγωγής των Παιδαγωγικών σχολών. 

2 Το 5ο Πεδίο μετονομάζεται σε 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Τα Επιστημονικά Πεδία θα είναι από φέτος, αντί για πέντε, τέσσερα και αυτό προσομοιάζει με το σύστημα των δεσμών.  Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν σε τέσσερα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και  Βιολογία.
Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης ενώ ο βαθμός του απολυτηρίου στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕΛ αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

Οι δύο κλάδοι των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία) θα εξεταστούν φέτος την ίδια μέρα και η συνολική διάρκεια της εξέτασης θα είναι τρεις ώρες. Τα θέματα θα δίνονται και οι απαντήσεις θα αναπτύσσονται σε ξεχωριστό φύλλο για καθέναν από τους δύο κλάδους και θα αποδίδεται διακριτός βαθμός για καθέναν από αυτούς.

Τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου
Συνολικά 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ.

Πρόκειται για τα εξής τμήματα:

Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι εξής Σχολές και Τμήματα:

α) Σχολή Μηχανικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,

ββ) Μηχανικών Βιοϊατρικής,

γγ) Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,

δδ) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,

εε) Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής,

στστ) Μηχανολόγων Μηχανικών,

ζζ) Ναυπηγών Μηχανικών,

ηη) Πολιτικών Μηχανικών.

β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,

ββ) Διοίκησης Επιχειρήσεων,

γγ) Διοίκησης Τουρισμού,

δδ) Κοινωνικής Εργασίας,

εε) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής,

στστ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.

γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού,  η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,

ββ) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,

γγ) Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,

δδ) Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

δ) Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Βιοϊατρικών Επιστημών,

ββ) Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας,

γγ) Εργοθεραπείας,

δδ) Μαιευτικής,

εε) Νοσηλευτικής,

στστ) Φυσικοθεραπείας.

ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

ββ) Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Μαρία

Καταλάβαμε ότι με υπουργική απόφαση τα ΤΕΙ θα ενταχθούν σε Πανεπιστήμιο;;;; Δηλαδή ότι παιδιά που φοιτούν ήδη σε ένα ΤΕΙ ξαφνικά θα βρεθούν να φοιτούν σε ένα ΑΕΙ; Γνωρίζω τέτοιες περιπτώσεις και θεωρώ ότι είναι απλά κατάφορη η αδικία.

Σταύρος

Παγκόσμιο διαγωνισμό να κάναμε τόσο αχρηστους και ηλίθιους να μας κυβερνήσουν δεν θα βρίσκαμε! Γαβρόγλου:Αυτά που βγαίνει και λέει καθημερινά οποιος και να τα ακούει νομίζει οτι είναι Fake news! Τον εχουν αποκηρήξει και οι συμπατριώτες του Κωνσταντινουπολίτες με ψήφισμα απο τον σύλλογό τους!

Μητρογιάννης

Γιατί σας φαίνονται περίεργα αυτά; Οι άνθρωποι είναι μακράν ακατάλληλοι, λίγοι και ανίκανοι. Μετά απο 3,5 χρόνια διακυβέρνηση και αφού το ΣτΕ τους έβγαλε δυο φορές αντισυνταγματικό το νόμο για την επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση έβγαλαν στην διαβούλευση σχέδιο νόμου που μπορεί στην εφαρμογή του να φτάσει τον Φεβρουάριο του 2019. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν πάρει 3 φορές παράταση θητείας (από 4 χρόνια πήγαν στα 7,5) και ενδέχεται να πάρουν και άλλοι. Οι άνθρωποι είναι για τα μπάζα σε κάθε τομέα.

nikos

έκανα δύο σχόλια. το δεύτερο δημοσιεύτηκε το πρώτο όχι. Γιατί αυτή η λογοκρισία; Παρακαλώ αναρτήστε και το πρώτο σχόλιο γιατί διαφορετικά επιβεβαιώνετε αυτούς που σας κατηγορούν....τι σας πείραξε; το ότι έγραψα πώς η συντάκτρια του κειμένου πρέπει να είναι πιο προσεκτική σε αυτά που γράφει;,

Theodore.

Και γιατί να είναι προσεκτική,για να σου κάνει το χατήρι;Γιατί μη μου πεις ότι είχες επιχειρήματα σαυτό που έγραψες...

βασιλης

ημουν υποψηφιος με το συστημα των Δεσμων,ηταν κατα ενα μεγαλο ποσοστο υποψηφιων αναποτελεσματικο εξεταστικο μοντελο οι Δεσμες.....γιατι πρωτον δεν δινοταν η δυνατοτητα στο υποψηφιο να δηλωσει διαφορετικη Δεσμη απο αυτη που ακολουθουσε στο Λυκειο και δευτερον η κατοχυρωση των μαθηματων στις δεσμες ηταν υπερβολικα δυσκολη υποθεση...οι υποψηφιοι που πετυχαινουν στα Παν/μια σημερα εχουν εργαλεια για την επιτυχια τους-ενδοσχολικη βοηθεια-δεν ειχαν οι παλαιοι αποφοιτοι τετοιου ειδους πολυτελειες στο λυκειο....2 ξαδερφια μου περασαν με 17 στο Καποδιστριακο αλλα ηταν και οι 2 νεοι αποφοιτοι...... δεν επετρεπε το συστημα το παλιο τοσο μεγαλες βαθμολογιες....και 14 να εγραφε καποιος και παλι δεν πετυχαινε....αυτο ομως για ολους τους παλιους αποφοιτους ειναι αδικια...γιατι εφαρμοζεται σημερα ενα ευελικτο εξεταστικο μοντελο με επιλογες σε σχολες....η εισαγωγη στα ΑΕΙ των σημερινων υποψηφιων ειναι σχετικα ευκολη υποθεση....

νικος

και σε συνέχεια του προηγούμενου κειμένου μου, να αναφέρω ότι γενικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι γράφουμε γιατί το διαβάζουν και μαθητές και γονείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι και μπορεί να προκληθεί σύγχυση... Μην παίζουμε με τη ψυχολογία των παιδιών...

Μαρία

Θεωρω απαράδεκτο να παίζουν κάποιοι με την ψυχολογία των παιδιών που δίνουν πανελλήνιες σε τρεις μήνες και να μη διασταυρωνουν τις πληροφορίες τους τουλάχιστον με το υπουργείο! εκτός αν ξέρουν κάτι που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα επισήμως από το υπουργείο

Δημητρης

Απο που προκυπτει οτι αποφετος δεν μπορουν να εισαχθουν στις Παιδαγωγικες Σχολες υποψηφιοι του τριτου επιστημονικου πεδιου;

Πέτρος

Αυτό ψάχνω και εγώ!Τί είναι αυτά που λένε ρε!!Είχαν πει ότι τα παιδαγωγικά θα ήταν σε όλα τα πεδία!!!!Αλλάξτε το!!!!!

Καρολινα αλμπαλα

Θελω να μου διευκρινησετε το σημειο που λετε οτι στα παιδαγωγικα δεν μπορουν να πανε παιδια απο το τριτο πεδιο. Το Φεκ του Υπουργειου το σεπτεμβριο ανεφερε ρητα οτι στις παιδαγωγικες σχολες μπορυν να εχουν προσβαση απο ολα τα πεδια και μαλιστα εχουν δημοσιευθει και ολες οι σχολες ανα πεδιο. Ευχαριστω εκ των προτερων για την αμεση απαντηση σας

Πέτρος

Αυτό ακριβώς θέλω και εγώ!Για ποιό λόγο να μην είναι στο τρίτο τα παιδαγωγικά?!!!!

Γιάννα

ΦΕΚ 2995/31-8-2017 Υ.Α. Φ.253/142542/Α5 "Ενταξη σχολών σε επιστημονικά πεδία...." και ΝΑΙ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο υπάρχουν και οι Παιδαγωγικές Σχολές!!!! Καλό θα είναι βέβαια τώρα που προστέθηκαν οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πριν αρχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις τα παιδιά το Υπουργείο να επαναπροσδιορίσει την ένταξη των σχολών στα επιστημονικά πεδία για να γνωρίζουν πως να κινηθούν!!!

Δημητρα

Ελπίζω να μην αλλάξουν τώρα τελευταία στιγμή την ένταξη των παιδαγωγικών σε όλα τα πεδία! Είναι δυνατόν τα παιδιά που είναι στο 3ο πεδίο και που θέλουν να δηλώσουν τις παιδαγωγικές ,έστω και για δεύτερη επιλογή, να χάσουν αυτό το δικαίωμα τέλη Μαρτίου??? Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε αλλαγή τώρα! Τη ψυχολογία των παιδιών τη σκέφτεται άραγε κανείς??? Ελπίζω να είναι δημοσιογραφικό λάθος και τίποτα παραπάνω όλη αυτή η ανακατωσούρα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

patra

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, ήταν αρκετός ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Γεωργίου και περίμενε κάτω από την βροχή με τις ομπρέλες για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης του καρναβαλιού

big_syllalitirio

Εντυπωσιακή υπήρξε η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Επιτροπής για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την συμφωνία των Πρεσπών για συλλογή υπογραφών με αίτημα την διεξαγωγή του

4
eliamep

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων  θα συζητήσει με τους Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας « Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ λίγους μόλις μήνες πριν διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές